Crni čaj protiv anksioznosti i stresa

Crni čaj protiv anksioznosti i stresa

Crni čaj možda nije toliko popularan kao zeleni čaj – i to vrlo nepravedno. Iako je zeleni čaj dosta više popularniji kada su u pitanju zdravstvene koristi, ukoliko ste ljubitelj bogatijeg ukusa i dublje boje crnog čaja – takođe možete uživati u mnogim zdrvstvenim prednostima i ovog napitka. Smatra se da je crni čaj nastao u Kini, i zapravo se dobija od iste biljke od koje i zeleni čaj (Camellia sinensis – kineski čajevac), ali na drugačiji način. Naime, zeleni čaj prolazi kroz minimalnu obradu, dok crni čaj prolazi kroz proces oksidacije, koji se zove fermentacija. Dakle, crni čaj se proizvodi pomoću oksidacije lista biljke Camellia sinensis. Ime “crni čaj” može se pripisati boji ovog čaja. Međutim, tehnički, ovaj čaj je tamno žute ili narandžaste boje. Dakle, Kinezi ga smatraju kao crveni čaj. Metoda proizvodnje crnog čaja ga čine različitim od drugih sorti čaja, kao što su zeleni čaj i oolong čaj.

Nakon što se sakupe, izaziva se da listovi čaja svenu kako bi se oslobodili vlage. Kada izgube maksimalnu količinu vlage, listovi se valjaju, ručno ili uz pomoć mašina, kroz izlaganje visokoj temperaturi. Kada listovi u potpunosti oksidiraju, oni se sortiraju prema njihovoj veličini.

Sadržaj kofeina u svakom čaju je često razlog za zabrinutost. Što se tiče crnog čaja, jedna šolja crnog čaja ima oko pola količine kofeina koji se nalazi u šoljici kafe.

I zeleni i crni čaj su svakako zdrav dodatak vašoj ishrani, ali, zbog varijacija u njihovom sadržaju hranljivih sastojaka, imaju malo drugačije zdravstvene prednosti.

Lekovita dejstva

Zdravstvene prednosti crnog čaja uključuju njegov pozitivan uticaj:

  • poboljšanje zdravlja srca,
  • delovanje protiv proliva i probavnih problema,
  • snižava visok krvni pritisak,
  • smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2,
  •  smanjuje rizik od astme,
  • i još mnogo toga…

Takođe, imajte na umu da, ako zaista želite da iskoristite sve prednosti crnog čaja, treba da ga konzumirate bez ikakvih aditiva, kao što su mleko ili šećer.

Crni čaj za anksioznost

Kada se pije u dozvoljenim količinama, crni čaj za anksioznost deluje kao prirodni lek, budući da ublažava ovo stanje, jer opušta nerve.

Crni čaj protiv stresa

Mi vodimo više stresan život od naših roditelja ili predaka. Stoga, potreba da se oslobodimo stresa svaki dan postaje imperativ. U tom slučaju, šta može biti bolje od šolje čaja? Prema istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu u Londonu, crni čaj može smanjiti hormone stresa u organizmu i opušta nerve. Zato je najbolje da popijete šolju crnog čaja umesto pušenja duvana ili konzumiranja slatkiša, za ublažavanje stresa.

FITORELAX BILJNE KAPI su 100% prirodan proizvod koji pomaže u smirenju i boljem funkcionisanju nervnog sistema. Sadrže mešavinu biljnih ekstrakta valerijane, matičnjaka, nane i hmelja – te deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

FITORELAX BILJNE KAPI su jedinstvene biljne kapi na našem tržištu, mogu da deluju i kod anksioznosti i depresije, ali i svih drugih oblika psihičke uznemirenosti; pomažu da se organizam opusti i oporavi od svakodnevnog stresa. Ne izazivaju pospanost i ne remete normalno dnevno funkcionisanje (kao neki sedativi), ne izazivaju zavisnost i stoga mogu da se koriste duži period bez bilo kakvih kontraindikacija!

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.