Seme piskavice se dobija od jednogodišnje biljke piskavica, koja se gaji širom sveta. Iako je to dobar čaj za dojilje, postao je tražen čaj od piskavice, kao čaj za rast grudi. Ovo dejstvo piskavice je poznato od davnina. Latinski naziv za piskavicu je Trigonella foenum graecum, a engleski Fenugreek. Blago proprženo daje snažan, aromatičan i oštar ukus. Grčko seme je drugi naziv.
Kako se koristi seme piskavice
Pre svega se seme piskavice koristi kao začin u mnogim kuhinjama sveta. Seme piskavice se koristi celo ili u prahu. Na indijskom podkontinentu ovaj začin se dodaje jelima sa povrćem, za pripremu kiselih krastavaca i u začinske mešavine. Jedan je od glavnih sastojaka indijskog karija. Može malo da se proprži da bi se poboljšao ukus i smanjila gorčina. U turskoj kuhinji piskavica je sastojak, koji se dodaje pri pravljenju cemen paste, gde ide još kumin, crni biber i još neki začini. U egipatskoj kuhinji se seme piskavice meša sa kukuruzom i od ovih sastojaka se pravi egipatski somun. Jevreji isto poznaju i koriste piskavicu, za pripremu začinske mešavine sa kurkumom i limunovim sokom, koja je slična kariju. U Etiopiji se seme piskavice koristi u biljnoj medicini, za lečenje dijabetesa. Negde se sveži listovi biljke piskavica upotrebljavaju kao povrće, na primer za salatu. Zelje od piskavice je poznato kao methi i koristi se u Indiji, Pakistanu i persijskoj kuhinji.
Lekovita svojstva semena piskavice
Seme piskavice je bogat izvor minerala, vitamina i fitonutritijenata. 100 grama semena piskavice ima 323 kalorije. Sadrži od minerala bakar, kalijum, kalcijum, gvožđe, selen, magnezijum, cink i mangan. Seme je bogat izvor rastvorljivih biljnih vlakana. Sadrži folnu kiselinu i ostale vitamine B grupe, vitamin A i C vitamin. Ako se potope u vodu, spoljni sloj omekšava i postaje sluzav. Utvrđeno je da neki sastojci iz semena piskavice podstiču lučenje insulina, a vlakna iz semena smanjuju stopu apsorpcije glukoze u crevima. Zbog ovoga je seme piskavice preporučljivo u ishrani dijabetičara. Isto tako, ako se redovno koristi, važi za dobar regulator holesterola u krvi. U tradicionalnoj medicini je u upotrebi kao blag laksativ, lek za digestivni trakt, kao i za kašalj i bronhitis. U nekim zemljama muškarci koriste seme piskavice za jačanje muškosti. Čaj od piskavice se preporučuje majkama dojiljama koje imaju poteškoća u uspostavljanju laktacije.
Kako čaj od piskavice deluje na grudi
Još od davnina je bio poznat i upotrebljavan čaj od piskavice za poboljšanje mlečnosti, zdravlje mlečnih žlezda i laktaciju. Iskustva su pokazala da seme piskavice doprinosi poboljšanju funkcije mlečnih žlezda. U Indiji, gde se piskavica najviše uzgaja, čaj od piskavice se koristi za povećanje mlečnosti i poboljšanje kvaliteta majčinog mleka. Može se koristiti zajedno i čaj od komorača i anisa, koji imaju slično dejstvo. Prema nekim istraživanjima, odojčad majki koje su pile čaj od piskavice bolje napreduju, ostvaruju brži prirast. To je povezano sa dovoljnom količinom mleka koje dobijaju. Preterano uzimanje semena piskavice u trudnoći, moglo bi izazvati prevremeni porođaj, zato je najbolje početi sa čajem odmah po porođaju. S druge strane kod nas je čaj od piskavice poznat kao čaj za povećanje grudi.
Grčko seme biljne kapi se koriste:
- Za sniženje nivoa šećera i holesterola u krvi
- Za čišćenje disajnih i probavnih organa od nagomilane sluzi
- Za lečenje hemoroida
- Spolja u vidu obloga piskavica ublažava bolove kod gihta, neuralgije i išijasa
- Za lečenje otečene žlezde
- Za lečenje seksualne disfunkcije