Lekovita lincura

Lekovita lincura

Lekovita lincura

Biljka lincura žute boje je od davnina poznata kao izuzetno lekovita. Pomalo je oštrog i odbojnog mirisa, takođe i jakog, gorkog ukusa, i to posebno njen koren.

Biljka lincura jača ceo organizam, podstiče rad žlezda, daje snagu, obara holesterol, jača mišiće, pomaže kod klonulosti, iznurenosti i opšte slabosti, nakon preležane teške bolesti, kod iznemoglosti i kolapsa (tada se uzima u obliku vina, praška, rakije, čaja i tinkture). Od nje se pripremaju brojna pića i likeri, kao i čuvena rakija od lincure.

Napomena: Biljka lincura se nikad ne sme kuvati, ali se može četiri do osam sati natapati u vodi i potom piti.

Jednu malu čajnu kašičicu praha od lincure ili kafenu kašičicu nagrubo isitnjenog korena prelijte sa dva decilitra vruće vode, zatim poklopite i tek nakon tridesetak minuta dobro procedite. Čaj od lincure se pije dva do tri puta dnevno u ovoj količini i to nezaslađen.

Ovaj izvanredni topli napitak pomoći će kod smetnji u varenju hrane, ali je podjednako efikasan i kod drugih zdravstvenih problema. Biljka lincura je tzv. gorko sredstvo, pa ju je potrebno konzumirati najmanje sat vremena pre jela. Ako je u bilo kom obliku uzimate nakon jela, može izrazito nepovoljno da utiče na varenje.

Osušeni koren lincure usitnimo u prah i koristimo za posipanje raznih rana, za pripremu čaja, kao začin itd.. U fitoterapiji se preporučuje uzimanje samo jednog grama praška od lincure sa malo vode ili čaja, obavezno sat vremena pre jela i to najviše do tri puta dnevno.

Osobe koje su osetljive i imaju pojačanu sklonost ka krvarenju iz nosa ili želuca, nikako ne bi trebale da uzimaju lincuru, ni u kom obliku.

FloraLip biljne kapi

FLORALIPFloraLip biljne kapi za jetru i holesterol pomažu razgradnju holesterola u žučne kiseline i eliminaciju viška holesterola iz organizma putem sistema za varenje. Ova dva procesa dovode do smanjenja nivoa „lošeg“ i povećanja nivoa „dobrog“ holesterola u krvi.

FloraLip® biljne kapi sadrže mešavinu biljnih tinktura koje mogu da doprinesu snižavanju nivoa holesterola i sprečavanju slepljivanja krvnih pločica (trombocita)

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.