Lan za imunitet, dijabetes, holesterol…

Lan za imunitet, dijabetes, holesterol...

Lan za imunitet, dijabetes, holesterol…

Pet glavnih sastojaka lanenog semena koji doprinose zdravlju su omega 3 masne kiseline, lignani, vlakna, proteini i vitamini i minerali i zajedno pružaju niz koristi po zdravlje.

Prevencija bolesti srca

Omega 3 masne kiseline smatraju se „dobrim“ mastima. One su važne za zdravlje, ali naš organizam ih ne proizvodi. Stoga ih moramo uneti putem hrane. Budući da je laneno seme bogato omega 3 masnim kiselinama, ono čuva zdravlje vašeg srca na više načina. Laneno seme takođe pomaže srcu da ostane zdravo, jer snižava visok krvni pritisak. Visok krvni pritisak povećava rizik od srčanog udara i zastoja srca. Omega 3 masne kiseline u lanenom semenu smanjuju ove rizike.

Snižava nivo holesterola u krvi

Jedna od blagodeti lanenog semena jeste da snižava nivo holesterola u krvi. Visok nivo holesterola opasan je jer može dovesti do taloženja plaka na zidovima arterija koje vode do srca. Ako smanjite nivo holesterola, smanjujete rizik od razvoja bolesti.

Prevencija dijabetesa i stabilizacija nivoa šećera u krvi

Lan je namirnica visokog glikemijskog indeksa, pa vam zato neće poremetiti nivo šećera u krvi. Omega 3 masne kiseline i vlakna snabdevaju vaše telo energijom i hranljivim materijama na duže staze.  Ako možete da održavate stabilan nivo šećera u krvi, njegova variranja su ređa, potrebno vam je manje insulina i imate bolju kontrolu nad dijabetesom. Osobe koje konzumiraju lan mogu da preduprede pojavu dijabetesa i da ga bolje drže pod kontrolom.

Saveznik u mršavljenju

Omega 3 masne kiseline su važne jer se vlakna i proteini sporije vare, zbog čega ste duže siti. Zahvaljujući ovoj kombinaciji, manja je verovatnoća da ćete imati potrebu za kaloričnom i nezdravom hranom.

Pomaže kod zatvora i dijareje

Još jedna prednost lanenog semena je što biljna sluz i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koje ono sadrži omekšavaju i čiste intestinalni trakt i stolica se onda lakše izbacuje. Prevencija je vrlo važna kod zatvora. Laneno seme je hrana, nije tableta, pa je zato pogodno za svakodnevnu ishranu za prevenciju zatvora. Lan pomaže kod dijareje jer povećava zapreminu stolice, dok istovremeno ublažava i leči nadražaj intestinalnog sistema. Potopite mleveni lan u vodu i videćete kako bubri. Isto se dešava i kad prolazi kroz digestivni trakt.

Smanjuje talase vrućine

Lan sadrži lignane u ljusci semena i one su prirodan biljni izvor estrogena. Zahvaljujući njima, žene osećaju olakšanje jer su im se smanjili naleti talasa vrućine, noćnog znojenja, a vaginalna vlažnost im se povećala bez neželjenih efekata, kao što je to slučaj kod hormonske supstitucione terapije. Lignani u lanenom semenu pomogli su mnogim ženama da se potpuno reše valunga.

Jača imunitet

Laneno seme pomaže kod fibromialgije i drugih poremećaja imunološkog sistema, tako što ga jača, leči iznutra, i deluje kao prevencija bolesti. Ne samo što ćete imati koristi od hrane koja vam nedostaje, već će i lignani, omega 3 masne kiseline, vlakna, proteini, vitamini i minerali pomoći vašem telu da se samo izleči.

Hrana za mozak

Vaš mozak, kao i ceo organizam, moraju biti snabdeveni omega 3 masnim kiselinama kako bi pravilno funkcionisali. Omega 3 masne kiseline su neophodne za prevenciju Alchajmerove bolesti i demencije, kao i za pomoć kod depresije i poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, kod problema sa spavanjem itd. Deci su takođe potrebne omega 3 masne kiseline za pravilan razvoj mozga.

FLORALIPFloraLip biljne kapi za jetru i holesterol pomažu razgradnju holesterola u žučne kiseline i eliminaciju viška holesterola iz organizma putem sistema za varenje. Ova dva procesa dovode do smanjenja nivoa „lošeg“ i povećanja nivoa „dobrog“ holesterola u krvi.

FloraLip® biljne kapi sadrže mešavinu biljnih tinktura koje mogu da doprinesu snižavanju nivoa holesterola i sprečavanju slepljivanja krvnih pločica (trombocita)

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.