Početna / Urinarni sistem / Kako da prostatu očuvate zdravom

Kako da prostatu očuvate zdravom

Obogatite ishranu zdravim namirnicama: kelj, karfiol, brokuli, kupus. Svi oni predstavljaju bogat izvor antikarcinogenih sumpornih materija.

Pored povrća koje obiluje vlaknima od velike je važnosti u ishranu uvrstiti i bobičasto voće jer obiluju antioksidantima koji štite od promena na prostati izazvanih slobodnim radikalima.

Usmerite se prema ribi i pokušajte je jesti barem 2 puta nedeljno, jer se smatra najboljim izvorom omega-3 masnih kiselina za koje je dokazano da štite od karcinoma prostate.

RANI ZNACI RAKA PROSTATE

U ranom stadijumu bolesti muškarac ne oseća nikakve simptome. Simptomi se javljaju tek kad se tumor toliko uveća da počne da vrši pritisak na mokraćni kanal koji prolazi kroz prostatu. I kod dobroćudne hiperplazije (dobroćudnog uvećanja prostate) i kod raka prostate simptomi su slični:

  • Otežano mokrenje i bolovi pri mokrenju.
  • Poremećaj u učestalosti mokrenja (mokrenje, posebno noću).
  • Krv u mokraći.
  • Impotencija i bolna ejakulacija.
  • Bolovi po telu (posebno u kostima).
  • Bolovi u donjem delu leđa ili u predelu polnih organa.
  • Groznica i jeza.

Obogatite ishranu cinkom

Ako niste znali cink deluje na smanjenje akumulacije metabolita muškog hormona testosterona za koji je poznato da pridonosi nastanku karcinoma prostate. Zanimljivo je kako uvećane ćelije prostate sadrže manje cinka nego što je to uobičajeno.

Pokušajte unositi namirnice bogate selenom iz prirodnih izvora kao što su riba i plodovi mora, žitarice, gljive, orašasti plodovi, brokuli jer deluje kao snažan antioksidant zbog čega jača imuni sistem. Obogatite ishranu sojom i proizvodima od soje.

Pored zdravih namirnica posebno je važno voditi aktivan život i vežbati što je više moguće. Ako vas zanima raspitajte se kod doktora o vežbama namenjenima isključivo za prostatu. Pokušajte barem jednom nedeljno napraviti toplu kupku ili odite u saunu. Na dan pijte do 2 litre vode. Voda je važan faktor u detoksikaciji organizma.

Beli luk je još jedna namirnica koja pomaže. Bogat je eteričnim uljima koji sadrže sumpor, vitamine A, B1 i B2 te C vitamin.

Floraprostan biljne kapi za prostatu pomažu kod oslabljene funkcije prostate, kod otežanog mokrenja, praćenog hroničnim infekcijama mokraćnih kanala i bešike, kod benigne hiperplazije prostate i svih drugih tegoba koje prate upalu i uvećanje prostate. 

Jedan od najboljih prirodnih lekova za prostatu, rak prostate i uvećanu prostatu je svakako  sitnocvetna mlečika. Pored nje svakako treba spomenuti  i rastavić, uvu, origano, kokotac… To su biljke koje jako puno mogu da pomognu kod tegoba sa prostatom. Upravo sve ove biljke i čine sastav biljnih kapi Floraprostan.

Pogledajte i ...

Prirodni lek za probleme s prostatom

Prirodni lek za probleme s prostatom

Oboljenja prostate su najčešći zdravstveni problem muškaraca starijih od 45 godina. To je organ veličine …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *