Ishrana za masnu jetru

Ishrana za masnu jetru

Ishrana za masnu jetru

Promena režima ishrane jako pozitivno utiče na smanjenje progresije nakupljanja masti u jetri. Umerena dijeta sa izbacivanjem visokokaloričnih i masnih materija i namirnica bogatih šećerom i ubacivanje sledećih namirnica u ishranu, doprineće brzom izlečenju masne jetre i jačanju imunog sistema:

Namirnice za masnu jetru

Cvekla – pored značajnog uticaja na krvne ćelije, cvekla je prirodni antioksidans i bogata je vlaknima, pektinima, folatima i gvođžem. Vlakna će pomoći u uklanjanju toksina i masti iz jetre, a pektini daju osećaj sitosti.
Brokoli – bogat je vitaminom E koji utiče i na jetru i na krvne sudove srca.
Šargarepa – sadrži beta karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A koji dolazi do jetre i povećava rastvorljivost masti.
Limun – bogat vitaminom C koji je odličan antioksidans.
Sočivo – prirodni izvor vlakana, i lako se vari.
Jabuke – bogata vlaknima i antioksidansima (preporučuje se sorta Greni Smit).
Beli luk – bogat selenom, preporuka je da se jede svež, a ne mleven.
Crni luk – prirodni izvor kalijuma i vitamina.

Avokado, orasi, bundevino seme, bademi, masline, maslinovo ulje i kokos, iako imaju masti u sebi, predstavljaju namirnice sa “zdravim mastima” na koje masna jetra pozitivno reaguje. Da bi jetra normalno funkcionisala, potrebno je malo goriva u vidu masti, a ove namirnice pružaju odličnu rezervu.

Ishrana za masnu jetru se može upotpuniti proizvodima od soje. Sojino mleko i tofu sir su namirnice bogate sojinim proteinom koji se pokazao kao dobar razgrađivač masti u jetri.

Surutka za masnu jetru

Surutka je možda najpoznatiji narodni lek za masnu jetru. Surutka je bogata aminokiselinama – cisteinima i aminokiselinama razgranatih lanaca. Shodno činjenici da se jako lako vare, surutka kod pacijenata sa masnom jetrom može služiti kao glavni izvor proteina. Cistein iz surutke pomaže stvaranju glutationa koji ima antioksidantno dejstvo. Oslabljen organizam produkuje manje glutationa, tako da je surutka odličan suplement u ishrani za masnu jetru. Pored toga što je odličan prirodni lek za lečenje masne jetre, surutka se pokazala i kao dobar suplement kod lečenja virusnih hepatitisa gde je organizam još slabiji nego kod masne jetre.

Preporuka lekara je da se surutka za masnu jetru pije ujutru, i da se može ubacivati u veliki broj dijeta jer daje komponentu sitosti, što je za gubitak suvišnih klograma jako važno. Od surutke možete napraviti “šejk”, tako što ćete jabuku ili pomorandžu izblendati sa čašom surutke i kao zaslađivač dodati med.

Bitno je napomenuti da se surutka smatra suplementom ishrani, a ne glavnim lekom protiv masne jetre, tako da se samovoljnim isključivanjem prepisanih lekova iz upotrebe neće ubrzati lečenje.

Floralip biljne kapi

FLORALIPFloralip biljne kapi su prirodni biljni preparat koji pomaže kod:

  • povišenog nivoa holesterola i triglicerida u krvi
  • masne jetre
  • dugotrajnog uzimanja lekova
  • ciroze jetre
  • otežanog varenja, nadutosti, opstipacije
  • boljeg lučenja žuči
  • čićenja jetre od toksina
  • insulinske rezistencije
  • aterosklerotičnih promena na zidovima krvnih sudova

Floralip biljne kapi su 100% prirodan proizvod na bazi mešavine biljnih ekstrakta sikavice, artičoke, maslačka, nane i grčkog semena, rađene sa organskim voćnim destilatom.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.