Početna / Endokrini sistem / Ishrana kod hipertiroidizma

Ishrana kod hipertiroidizma

Štitna žlezda proizvodi hormone koji doprinose vašem metabolizmu, energiji i ukupnom zdravlju. Ukoliko imate hipertiroidizam, to znači da štitna žlezda proizvodi prekomernu količinu svojih hormona. Simptomi hipertiroidizma ili prekomerno aktivne štitne žlezde uključuju nervozu, ubrzane otkucaje srca, tremor, nenamerni gubitak težine i promene raspoloženja. Žene češće oboljevaju od hipertiroidizma nego muškarci. Osim medicinskog tretmana, zdrava ishrana može poboljšati simptome hipertiroidizma.

Funkcija

Odgovarajuća dijeta za pacijente sa hipertirodizmom snabdeva dovoljno hranljivih sastojaka, naglašava hranu koja može smanjiti uznemirujuće simptome i ograničava onu hranu koja može ometati funkciju štitne žlezde. Alternativne terapije, uključujući promene u ishrani, nisu namenjene lečenju ili da služe kao jedini tretman za hipertiroidizam. Međutim, mogu smanjiti blage simptome i poboljšati druge oblike lečenja, kao što su lekovi za hipertiroidizam.

Korisna hrana

Ishrana za hipertiroidizam treba da sadrži različite zdrave namirnice iz svih vitalnih grupa hrane, uključujući voće i povrće, integralne žitarice, nemasne proteinske izvore i zdrave masti. Pacijenti sa hipertiroidizmom treba da konzumiraju voće i povrće bogato antioksidansima, koje uključuje bobice, trešnje, kivi, citruse, crvene šljive, paradajz, spanać, kelj, paprike i tikvice. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u lososu, tunjevini, sardini, lanenom semenu i orasima, mogu poboljšati funkciju imunološkog sistema i umanjiti zapaljenje. Potrebno je konzumirati hranu bogatu belančevinama, kao što su riba, mahunarke, mlečni proizvodi i meso živine, za poboljšanje nivoa šećera u krvi i ravnotežu raspoloženja. Dodatni izvor zdravih masti uključuju semena, orašaste plodove, kanola ulje i maslinovo ulje.

Problematična hrana

Iako nijedna hrana nije izričito van granica upotrebe ako imate hipertiroidizam, morate ograničiti unos određene hrane kako biste smanjili težinu simptoma. Stručnjaci stoga predlažu izbegavanje rafinisanih namirnica, kao što su obogaćeni hlebovi, testenine, žitarice i slatkiši i nezdravi izvori masti, kao što su zasićene masti i trans masti. Hrana i pića bogati zasićenim mastima obuhvataju crveno meso, masnoću živine, prerađeno meso, punomasno mleko, žumance, maslac i prženu hranu. Trans masti, naročito štetne po zdravlje srca, preovladavaju u margarinima, brzoj i komercijalno pripremljenoj hrani u kojoj se navodi hidrogenizovano biljno ulje kao sastojak. Kofein, alkohol i dodatni šećeri, kao što je šećerna trska, smeđi šećer, sirup od pirinča, med i sirup kukuruza, takođe mogu pogoršati vaše stanje.

Dijetetski suplementi

Ako imate problema sa ispunjavanjem vaših prehrambenih potreba samo hranom, vaš lekar može predložiti suplemente. Dnevni multivitaminski preparati koji sadrži vitamine C, A i E i vitamine B kompleksa, kao i minerale u vidu minerala kao što su kalcijum i cink, mogu pomoći u otklanjanju nedostataka hranljivih materija povezanih sa hipertiroidizmom. Ako vaša ishrana nije dovoljno bogata za unos omega-3 masnih kiselina, riblje ulje ili dodatak lanenog semena mogu biti korisni. Budući da dijetetski suplementi mogu da izazovu neželjene efekte i interakciju sa lekovima za štitnu žlezdu, savetujemo da potražite odobrenje i uputstva od svog lekara.

TIROX BILJNE KAPI su 100% prirodan proizvod namenjen lečenju poremećaja štitne žlezde, uključujući i hipertiroidizam ili prekomerno aktivnu štitnu žlezdu. Ove biljne kapi sadrže mešavinu biljnih tinktura gloga, bele imele, valerijane, matičnjaka, srdačice i virka – i njuhovom redovnom upotrebom možete uspešno da regulišete nivo hormona na optimalne vrednosti tiroksina.

TIROX BILJNE KAPI su prirodan biljni proizvod koji je naročito bogat biološki aktivnim komponentama koje deluju i kod primene lekova kao što su eutirox i drugi hormoni, tako što normalizuje rad štitne žlezde bez obzira da li se radi o hipo ili hiper poremećaju lučenja hormona.

Pogledajte i ...

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kad postoji manjak hormona štitaste žlezde, smanjen je i protok krvi kroz mozak. S druge …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *