Početna / Endokrini sistem / Ishrana kod bolesti štitne žlezde
kod bolesti štitne žlezde

Ishrana kod bolesti štitne žlezde

Ono što jedete može doprineti zdravlju štitne žlezde, koja se nalazi u vratu i koja proizvodi hormone odgovorne za energiju i metabolizam. Bolesti koje mogu uticati na štitastu žlezdu uključuju hipertireoidizam, koji abnormalno ubrzava vaš metabolizam; hipotiroidizam, često odgovoran za niske nivoe energije i povećanje telesne težine; i rak štitaste žlezde. Osim medicinskog tretmana, poput sintetičkih lekova i operacije štitne žlezde, hranljiva dijeta može pomoći u smanjivanju simptoma uz poboljšanje vašeg celokupnog zdravlja.

Ishrana kod bolesti štitne žlezde

Povrće koje je dobro za štitnu žlezdu

Povrće je bogato antioksidansima, koji podržavaju sposobnost vašeg tela da se brani od infekcije i bolesti. Povrće iz porodice krstašica, kao što su brokoli, karfiol i prokelj, može da ometa funkciju štitne žlezde. Ukoliko imate disfunkciju štitne žlezde, konzumirajte drugo povrće bogato antioksidantima, kao što su paradajz, tikvice, paprike i morske alge. Kao visokokvalitetna, relativno nisko-kalorična hrana, povrće takođe može pomoći da upravljate svojom telesnom težinom, koja može da bude povezana sa hipotiroidizmom.

Voće raznih boja

Voće takođe snabdeva vlakna i antioksidante. Povećanje unosa voća može pomoći da se smanji rizik od raka i pomogne vašem telu da se bori protiv bolesti. Kao prirodno slatka hrana, voće pruža hranljive alternative dezertima i slatkišima. Voće posebno bogato vlaknima i hranjivim sastojcima uključuju bobice, trešnje, citrusno voće, kivi, dinju, papaju, mango, šljive i crveno grožđe. Odlučite se za ceo plod umesto soka, koji je manje bogat vlaknima i može da utiče na ravnotežu šećera u krvi.

Integralne žitarice

Integralne žitarice (celog zrna), u poređenju sa rafinisanim žitaricama, tokom obrade nisu lišene vrednih hranjivih materija, vlakana i proteina. Kao rezultat toga, integralne žitarice imaju više pozitivnog uticaja na nivo šećera u krvi, kao i na varenje i zdravlje srca.

Eliminisanje glutena iz ishrane može da ublaži simptome oblika hipotiroidizma poznatog kao Hašimotova bolest. Osim toga, može doći do korelacije između celijačne bolesti – stanja koje se karakteriše ozbiljnom reakcijom na gluten – i bolesti štitne žlezde. Ako sumnjate ili imate dijagnozu osetljivosti ili alergije na gluten ili imate celijakiju, pored bolesti štitne žlezde – ubacite u svoju ishranu žitarice bez glutena, kao što su smeđi pirinač, divlji pirinač i ovas bez glutena.

Ribe hladne vode

Ribe hladne vode, kao što su losos, albakore tuna, haringa, jezerska pastrmka, halibut, iverak i sardine, sadrže omega-3 masne kiseline – esencijalne masti vezane za pozitivnu moždanu funkciju i zdravlje srca.

Preporučuje se da osobe sa bolestima štitne žlezde redovno konzumiraju omega-3 masti zbog toga što smanjuju upalu i jačaju imunitet. Ribe hladne vode takođe pružaju hranljive alternative izvorima proteina koji su bogati zasićenim mastima, kao što su crveno i obrađeno meso.

TIROX BILJNE KAPI su 100% prirodan proizvod koji dokazano pomaže u lečenju bolesti štitne žlezde. Ove biljne kapi sadrže mešavinu biljnih tinktura gloga, bele imele, valerijane, matičnjaka, srdačice i virka.

TIROX BILJNE KAPI su veoma bogate biološki aktivnim supstancama koje deluju i kod primene lekova kao što su eutirox i drugi hormoni, tako što normalizuju rad štitne žlezde bez obzira da li se radi o hipo- ili hipertiroidizmu.

TIROX BILJNE KAPI za regulisanje rada štitne žlezde se koriste za lečenje poremećaja i bolesti štitne žlezde:

  • za benignu eutiroidnu gušavost kod pacijenata sa normalnom funkcijom štitne žlezde
  • za sprečavanje ponovne pojave gušavosti posle operacije
  • kod smanjenog lučenja hormona
  • za sprečavanje ponovne pojave tumora kod pacijenata sa karcinomom štitne žlezde
  • za uspostavljanje ravnoteže hormona štitne žlezde
  • kada se pojačano lučenje hormona leči antitiroidnim lekovima.

Pogledajte i ...

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kad postoji manjak hormona štitaste žlezde, smanjen je i protok krvi kroz mozak. S druge …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *