Konstipacija ili zatvor je stanje koje karakteriše suva, tvrda stolica ili manje od tri pokreta creva sedmično. Zbog toga što utiče na toliko ljudi, konstipacija je opisana kao jedna od najčešćih tegoba iz oblasti gastrointestinalnog zdravlja. Iako može da nastane iz više razloga, smatra se da najviše nedostatak vlakana u ishrani i poremećaji u normalnom dnevnom rasporedu predstavljaju glavne uzroke konstipacije.
Kako treba da izgleda ishrana kod konstipacije?
Povećajte unos vlakana
Vlakna su vaša prva linija odbrane od konstipacije. Vlakna dodaju masu stolici. Ovo je omekšava, što olakšava njen prolaz kroz debelo crevo. Iako su vlakna toliko važna za zdrav sistem za varenje, prosečan čovek troši između 10 i 15 g vlakana svakog dana – oko polovine preporučene količine od 20 do 35 grama. Ukoliko vas muči hronična konstipacija, postepeno povećajte unos vlakana uključivanjem hrane bogate vlaknima, kao što su mahunarke, mekinje od žitarica, integralna pšenica, kruške, jabuke, maline, šljive, brokoli, slatki krompir, grašak i spanać u vašoj ishrani. Postepeno povećajte unos vlakana da biste izbegli neugodne neželjene efekte, poput nadimanja i gasova. Iako vas suplementi vlakana obezbeđuju vlaknima, oni ne sadrže vitalne vitamine i minerale koje nudi hrana bogata vlaknima.
Izbegavajte upakovanu i prerađenu hranu
Mnogi ljudi se oslanjaju na pogodnost pakovane i prerađene hrane. Proces prerade koji se koristi za proizvodnju ove upakovane hrane uklanja većinu prirodnih vlakana. Na taj način dobijate nešto što je visoko u ugljenim hidratima, ali nedostaju vlakna koja će vam pomoći u pokretima creva. Dakle, ograničite unos pakovane i obrađene hrane, kao i hrane koja sadrži malo do nimalo prirodnih vlakana, poput sladoleda i sira.
Pijte dovoljno vode
Kada je u pitanju otklanjanje hronične konstipacije, ono što pijete je isto toliko važno koliko i ono što jedete. Preporučuje se da pijete dve do četiri dodatne čaše vode dnevno, dakle da ukupno pijete 10 do 12 čaša vode dnevno. Pijte toplu vodu ili biljni čaj sa limunom, naročito ujutro, to takođe može pomoći da se pokrenu creva. Izbegavajte pića koja sadrže kofein, kao što su kafa i gazirani sokovi, koji mogu da vas dehidriraju i pogoršavaju konstipaciju. Mleko može izazvati zatvor kod nekih ljudi, tako da ga je najbolje izbeći.
Unosite omega-3 masne kiseline
Omega-3 masti pomažu u podmazivanju creva, pružajući glatku površinu i olakšavajući prolaz stolice. Redovna potrošnja omega-3 masti može pomoći u smanjenju hroničnog zatvora. Dijetalni izvori omega-3 masnih kiselina uključuju: losos, tunjevinu, halibut, ulje od oraha, konopljino i laneno ulje. Takođe možete dobiti visoku dozu omega-3 masti pomoću suplemenata ribljeg ulja, ali prvo razgovarajte sa svojim lekarom.
PROHERB BILJNE KAPI su 100% prirodne i jedinstvene biljne kapi na našem tržištu, a sadrže mešavinu biljnih ekstrakata kima, anisa, krušine, nane i artičoke.
Ova savršena biljna mešavina doprinosi boljoj probavi, smanjuje tegobe kod zatvora i normalizuje rad creva i digestivnog trakta.
PROHERB BILJNE KAPI ne sadrže senu u sebi, koja može da izazove neprijatnosti u stomaku i koja kod nekih ljudi stvara osećaj „čupanja u crevima“.
Ove biljne kapi ne izazivaju grčeve i ne teraju na naglo i nekontrolisano pražnjenje creva, već predstavljaju potpuno prirodan i blag biljni laksativ koji deluje pozitivno na creva i normalizuje njihovu peristaltiku.
Ovakvi prirodni biljni laksativi pomažu da se uspostavi normalno i redovno pražnjenje creva, kako kod lakših tako i kod težih oblika zatvora.
PROHERB BILJNE KAPI ne stvaraju zavisnost i mogu se koristiti svakodnevno duži vremenski period, bilo samostalno ili u kombinaciji sa drugim lekovima ili probioticima.