Početna / Nervni sistem / Kamilica – prirodni sedativ

Kamilica – prirodni sedativ

Naziv “kamilica“ se zapravo odnosi na niz različitih biljaka koje su po izgledu slične beloj radi, i pripadaju porodici Asteraceae (glavočika). Postoji mnogo različitih vrsta kamilice, a dve najčešće jesu: nemačka kamilica (Marticaria recutita) i rimska kamilica (Chamaemelum nobile).

Kamilica se koristila još od davnina zbog svojih smirujućih i anti-inflamatornih osobina, međutim, ova biljka se odlikuje još mnogim zdravstvenim prednostima.

Kamilica je prastara lekovita biljka, koja je bila poznata još u drevnom Egiptu, Grčkoj i Rimu. Popularnost kamilice je rasla tokom srednjeg veka, kada su je ljudi koristili kao lek za brojne medicinske tegobe, uključujući astmu, kolike, groznicu, upale, mučninu, nervne tegobe, dečje bolesti, bolesti kože i rak. Kao popularan prirodni lek, može se posmatrati kao evropski pandan kineskom ginsengu.

Kamilica je nativna u mnogim zemljama širom Evrope, a uzgaja se u zemljama kao što su Nemačka, Egipat, Francuska, Španija, Italija, Maroko i delovi istočne Evrope. Različite sorte kamilica zahtevaju različite uslove za rast, pored toga što su same po sebi različite. Na primer, rimska kamilica je višegodišnja biljka (što znači da će živeti više od dve godine). Raste blizu zemlje i ima omanje cveće. Teži da bude gorka kada se koristi u čajevima. Nemačka kamilica, s druge strane, je slađa sorta. To je jednogodišnja biljka i može razviti velike cvetove.

Lekovita dejstva

Lekovita dejstva kamilice potiču od njenih cvetova (koji liče na cvetove bele rade), koji sadrže isparljiva ulja (uključujući bisabolol, bisabolol okside A i B, matricin) kao i flavonoide (naročito jedinjenje nazvano apigenin) i druge terapeutske supstance.

Kamilica se koristi vekovima u čajevima kao blaga, opuštajuća pomoć za spavanje, deluje protiv groznice, prehlade, stomačnih tegoba, i kao anti-inflamatorno sredstvo (protiv upale).

Kamilica se može koristiti interno ili eksterno.

Kako se koristi kamilica kao lek?

Kontrola nesanice – kamilica je blagi sedativ i ima efekat na opuštanje mišića, što može da pomogne onima koji pate od nesanice.

Tretira divertikularnu bolest creva, sindrom iritabilnog creva i razne gastro-intestinalne tegobe. Budući da deluje kao anti-inflamatorno sredstvo i antispazmodik, kamilica opušta glatke mišiće sluznice želuca i creva. Tako pomaže da se oslobodite mučnine, žgaravice i nadutosti. Takođe može biti korisna u lečenju divertikularnih poremećaja i upalnih stanja creva, kao što je Kronova bolest.

Ublažava osip na koži (uključujući i ekcem), manje opekotine i opekotine od sunca. Koristi se kao losion ili se dodaje u obliku ulja u hladnu kupku, a može olakšati svrab kod ekcema i drugih osipa i smanjuje upalu kože. Takođe, može ubrzati zarastanje i sprečava bakterijske infekcije.

Tretira upale i infekcije. Ohlađeni čaj od kamilice može da se koristi za pravljenje obloga za ublažavanje umornih, iziritiranih očiju i čak može pomoći da se tretira konjuktivitis.

Ubrzava zarastanje rana u ustima i sprečava bolesti desni. Kamilica za ispiranje usta može pomoći da se ublaže upale u ustima i da se desni održavaju zdravim.

Smanjuje menstrualne grčeve. Kamilica ima sposobnost da opušta glatke mišiće materice, što pomaže da se olakša nelagodnost menstrualnih grčeva.

Kamilica za smirenje (prirodni sedativ)

Kamilica je prirodni sedativ, blagog dejstva. Stoga se kamilica može koristiti za smirenje. Jedna od najpopularnijih upotreba kamilice je u lečenju stresa i anksioznosti. Nakon dugog dana na poslu – topla, umirujuća priroda čaja od kamilice može da pomogne da se poveća nivo  serotonina i melatonina u vašem telu. Ovi povišeni nivoi uspešno eliminišu stres i brige, a takođe usporavaju vaš um i eliminišu klasične simptome anksioznosti. 1-2 šolje čaja od kamilice dnevno mogu učiniti značajnu pomoć protiv hroničnog stresa.

Na sličan način kako čaj od kamilice može da olakša stres i brige, on može biti opšta pomoć za san, posebno za ljude koji se bore sa nesanicom. Čak i oni koji se bore sa stanjem pod nazivom sleep apnea i drugim poremećajima spavanja, mogu da imaju koristi od efekata čaja od kamilice. Pijenje šolje toplog čaja do kamilice, koji ne sadrži kofein, može vam pomoći da brže zaspete i probudite se svežiji.

FITORELAX BILJNE KAPI su 100% prirodan preparat koji sadrži mešavinu biljnih ekstrakta valerijane, matičnjaka, nane i hmelja. Aktivni sastojci ovog pažljivo odabranog lekovitog bilja dokazano deluju umirujuće, kod napetosti, nervoze, anksioznosti i kod težih oblika nesanice.

FITORELAX BILJNE KAPI ne izazivaju zavisnost i nemaju kontraindikacija, stoga možete da ih koristite bez straha od neželjenih reakcija.

Pogledajte i ...

Šta uzrokuje migrenu

Pouzdano je utvrđeno da određene stvari, uključujući namirnice, mirisi, vremenske prilike i slično, mogu da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *