Ekcem ili psorijaza? Uzroci i razlike

Ekcem ili psorijaza? Uzroci i razlike

Ekcem ili psorijaza? Uzroci i razlike

Iako ih je lako zameniti, početak bolesti je različit. Ekcem najčešće počinje kao vlažna rana s mehurićima, dok su rane nastale kao posledica psorijaze suve od samog početka. Rane od psorijaze mogu postati vlažne zbog infekcije, alergijske reakcije, češanja i korišćenja pogrešne kreme. Zato je važno paziti rane od samog početka kako biste lekaru lakše objasnili o čemu se radi.

Uzroci ekcema

Ekcem muče devet do 30 posto ljudi, a posledica je atopijskog i kontaktnog dermatitisa. Atopijski je nasledan, ali ga mogu izazvati i grinje, hladnoća i velika vlaga u vazduhu. Kontaktni nastaje zbog alergijske reakcije na određeni preparat, kremu ili deterdžent za pranje veša. Ekceme mogu da izazovu i metali iz nakita, boje iz odeće i boje za kosu, mirisi u deterdžentima i preparatima za negu. Rezultat toga su najčešće ekcemi na rukama i nogama.

Uzroci psorijaze

Psorijaza nije samo hronična kožna bolest već i bolest imunog sistema, a prate je veća ili manja crvenila na vlasištu, iza ušiju i na pregibima ruku i nogu. Mogu je izazvati infekcija, traume, hemikalije i loša ishrana, a povezuje se i sa stresom, s gojaznošću, betablokatorima i antidepresivima. Težina psorijaze zavisi od stanja celog organizma, a što je jače izražena to je i veći rizik od srčanih problema, visokog pritiska i dijabetesa.

Ekcem

Ako se na koži pojavi ekcem, važno je pratiti preparate koje koristite i po mogućnosti prestati sa korišćenjem tokom dve nedelje kako bi se videlo da li ih oni izazivaju. Preporučuje se korišćenje hipoalergenih preparata, blagih krema i kozmetike bogate prirodnim masnim kiselinama koje popravljaju kožnu barijeru i sprečavaju isparavanje vode. Ako se ekcemi ne povlače, treba se obratiti lekaru.
Takođe, treba pripaziti na tkanine koje nosite. Obavezno ih treba oprati pre nošenja, naročito ako su dugo bile u ormaru, dok kapute i jakne treba provetriti. Najbolji izbor su pamučni materijali koji dozvoljavaju da koža diše i ne nadražuju je.

Psorijaza

Na prvu pojavu psorijaze treba se javiti lekaru, ali i umanjiti uzročnike stresa koji dodatno pogoršavaju ovu bolest. Preporučuje se izbegavanje masne hrane, ali i smanjen unos agruma jer mogu pogoršati stanje.

BIOPSORIJAZA ČAJ po receptu čuvene austrijske travarke Marije Treben je odličan prirodni lek za psorijazu. Savršena biljna mešavina u ovom čaju deluje tako što smanjuje i na kraju gotovo potpuno utklanja simptome psorijaze.

Pored toga, preporuka su i BIOPSORIJAZA BILJNE KAPI, a tu je i BILJNA KREMA ZA PSORIJAZU. Redovnom upotrebom ovih prirodnih preparata, koji nemaju neželjenih efekata, možete da kontrolišete psorijazu, da ublažite ili potpuno uklonite njene neugodne simptome i da na taj način smanjite rizik za nastanak komplikacija ove bolesti.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.