Đumbir protiv bolova i upale

Đumbir protiv bolova i upale

Đumbir smatraju najzdravijim začinom na svetu. Poznat kao ‘’super hrana’’, đumbir u potpunosti opravdava ovaj epitet. Zašto je to tako, otkrićemo u okviru ovog teksta.

Koren đumbira se podjednako koristi u kulinarske i u medicinske svrhe. Ova korenska začinska biljka je prepuna hranljivim sastojcima i bioaktivnim jedinjenjima, te zauzima posebno mesto, čak i danas, u mnogim tradicionalnim indijskim i kineskim lekovima za različite bolesti.

Ovaj začinski koren je zapravo podzemni rizom male biljke koja pripada porodici Zingiberaceae, kojoj inače pripada i čuveni začin kurkuma. Naučno ime đumbira: Zingiber officinale.

Za đumbir se smatra da je nastao u podnožju Himalaja u severnoj Indiji. Danas se široko uzgaja širom sveta kao veliki komercijalni začinski usev. Njegov koren podseća na prste, koji rastu nadole sa površine zemljišta. Svež koren đumbira ima srebrno-sivkastu koru. Koren često sadrži tanke pramenove vlakana, naročito kod prezrelog đumbira.

Đumbir ima oštar, začinski i aromatičan miris koji potiče od eteričnih ulja i fenolnih jedinjenja kao što su gingeroli i šogaoli u korenu. Gingerol je glavno biološki aktivno jedinjenje u đumbiru, koje je odgovorno za većinu lekovitih svojstava ovog korena. Ima izraženo anti-inflamatorno (protiv-upalno) i antioksidativno dejstvo.

Đumbir kao lek

Đumbir se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini, zahvaljujući tome što deluje antioksidativno, protiv-upalno, anti-mikrobno (protiv štetnih mikroorganizama) i koristi se za mučnine i druge probavne tegobe. Međutim, spisak njegovih lekovitih dejstava se tu ne završava.

Đumbir kao prirodni lek se koristi u sledećim situacijama:

 • Tretman različitih oblika mučnina, naročito jutarnje mučnine
 • Deluje kao analgetik (smanjuje bol), pa može smanjiti bol u mišićima ili bilo kakvu drugu vrstu bola (uključujući i menstrualne bolove)
 • Budući da deluje protiv-upalno, može pomoći kod osteoartritisa
 • Snižava nivo šećera (glukoze) u krvi
 • Snižava rizike za nastanak kardiovaskularnih bolesti (bolesti srca i krvnih sudova), snižavajući i nivo holesterola
 • Reguliše probavu i otklanja probavne tegobe
 • Sadrži supstancu, koja se zove 6-gingerol, koja može da pomogne u prevenciji raka
 • Poboljšava funkcije mozga i sprečava nastanak Alchajmerove bolesti
 • Deluje protiv infekcija
 • Ublažava simptome prehlade i gripa.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je jedan od najboljih i najjednostavnijih načina uvođenja đumbira u svakodnevnu ishranu i samim tim iskorišćavanja njegovih lekovitih dejstava.

Kako se priprema čaj od đumbira:

očistite i odstranite koru sa manjeg komada korena đumbira (veličine 5 cm)  i isecite ga na kriške (kolutove). U međuvremenu, stavite 1 l vode da se kuva dok ne proključa, te dodajte pripremljeni đumbir u ključalu vodu i kuvajte još 10-ak minuta. Sklonite čaj od đumbira sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Nakon toga jednostavno procedite čaj. Ovom čaju možete da dodate med i limun, kada se prohladi – kako bi bio ukusniji.

MIGRESAN BILJNE KAPSULE su na bazi ekstrakta povratića i preporučuju se kao prirodno sredstvo protiv bolova i upale. Ove biljne kapsule se preporučuju i kao pomoćna terapija u profilaksi migrene i glavobolje, ali i drugih zapaljenskih stanja koja uzrokuju bolove. Potpuno su prirodne i nemaju kontraindikacija ni neželjenih reakcija.

MIGRESAN BILJNE KAPSULE mogu da pruže olakšanje kod:

 • migrene i glavobolje
 • artritisa, artroze
 • gihta i drugih reumatskih oboljenja
 • menstrualnih bolova
 • pomažu kod visokih temperatura.

Upotreba:

Dva puta dnevno po jedna kapsula (ujutru i uveče). Za najbolje rezultate, potrebno je koristiti

ovaj preparat minimum 6 do 8 nedelja.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.