Dijabetes i gljivične infekcije – povezanost

Dijabetes i gljivične infekcije - povezanost

Dijabetes i gljivične infekcije – povezanost

Gljivice (kandida) žive prirodno u našim telima. Međutim, ako počinju da se prenamnožavaju i postanu ono što zovemo ”gljivična infekcija” ili kandidijaza – to može izazvati probleme.

Kandida se može naći na koži i blizu mukoznih membrana. Prenamnožavanje gljivica se naziva gljivičnom infekcijom i može izazvati bol, svrab i neprijatnost.

Kandida uspeva u toplim vlažnim područjima, tako da se gljivične infekcije mogu pojaviti na nekoliko mesta:

  • usta
  • genitalije
  • ispod grudi
  • ispod preklopa kože.

Od ovih, vaginalne gljivične infekcije su najčešće.

Kako su povezani dijabetes i gljivične infekcije?

Ljudi sa slabo kontrolisanim dijabetesom su u većem riziku od teških i čestih gljivičnih infekcija.

Stručnjaci još uvek pokušavaju da potpuno razumeju kako je dijabetes povezan sa prenamnožavanjem gljivica. Međutim, postoji dokaz o nekoliko mogućnosti.

  1. Dodatni šećeri u područjima koja odgovaraju gljivicama

Kada su nivoi glukoze u krvi visoki, dodatni šećeri mogu biti izlučeni u: sluzi, znoju, urinu.

Pošto se kandida hrani šećerom, ovi sekreti su najočigledniji krivci za prenamnožavanje gljivica.

Povećani nivoi glikogena, polisaharida koji se koristi za skladištenje glukoze, takođe se javljaju kod dijabetesa. Ekstra glikogen u vaginalnoj oblasti može dovesti do smanjenja pH vrednosti, što pomaže rastu kandide.

  1. Narušen imuni sistem

Pokazano je da slabo kontrolisan dijabetes ometa imunološki odgovor. Ovo bi moglo da ukazuje na to zašto bi neko sa dijabetesom mogao imati poteškoća u borbi protiv gljivičnih infekcija.

Tačna veza između dijabetesa i imunološkog sistema se još uvek istražuje. Međutim, studija iz 2015. godine je otkrila da hiperglikemija može dovesti do supresije imunoloških proteina. Ovi proteini se nazivaju beta-defensini, koji pomažu imunim ćelijama da se kreću prema infekcijama i ubiju mikrobe.

Uz blokiranje ove funkcije, gljivične infekcije koje se lako mogu sprečiti kod zdrave osobe mogu uspeti kod nekoga sa nekontrolisanim dijabetesom.

Ostali faktori

Jednom kada kandida kolonizuje područje, lakša je remisija infekcije. U tom slučaju, neko ko je podložan gljivičnoj infekciji, zbog loše kontrolisanog dijabetesa, takođe će biti u većem riziku od ponovljenih problema.

Dijabetes takođe može olakšati da se kandida i drugi patogeni ”drže” za ćelije kože i sluznih žlezda. To može biti zbog prisustva dodatnog šećera, što omogućava kandidi da se kolonizuje na nezdravim nivoima.

Prirodno lečenje kandide

kandidaCANDIDAPLANT KAPI su 100% prirodan preparat koji dokazano deluje protiv kandide, zaustavlja njen rast, uklanja toksine iz tela, regeneriše sluzokožu digestivnog, urogenitalnog i respiratornog sistema.

BILJNE KAPI CANDIDAPLANT su bazirane na mešavini biljnih tinktura koje efikasno uništavaju kandidu i jačaju normalnu bakterijsku floru. Ove prirodne kapi jačaju imunitet, što je od presudne važnosti da se organizam odbrani od moguće pojave novih gljivičnih infekcija.

CANDIDAPLANT BILJNE KAPI sadrže biljne ekstrakte nevena, virka, vranilove trave, uve i sremuša. Mogu da se koriste i za lečenje kandide kod dece. Nemaju neželjenih efekata ni kontraindikacija.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *