Crni slez ublažava bolove

Crni slez ublažava bolove

Crni slez je veoma lekovita biljka koja je, slobodno možemo reći, nepravedno zapostavljena. Raste u divljini i prepoznatljiva je po svojim purpurnim (ljubičasto-crvenkastim) cvetovima. U lekovite svrhe se mogu koristiti listovi, cvetovi, koren i semenke ove biljke.

Možda je beli slez poznatiji i više korišćen kao prirodni lek od svog srodnika, crnog sleza, međutim – u okviru ovog teksta ćemo vam pokazati da je crni slez lekovita biljka koju treba ceniti i koja ima svoju oblast primene.

Naučni naziv crnog sleza je Malva silvestris, a ova cenjena lekovita biljka je još poznatija u narodu kao visoki slez ili običan slez. Negde ga znaju i pod imenom planinski slez, plavi slez ili ćureća trava. Crni slez biljka se često nalazi u poljima i pored ograda kuća, a odlikuje se upečatljivim purpurnim cvetovima. Poreklom je iz zapadne Evrope, ali se proširio na delove Mediterana i severne Afrike.

Sluz koja se nalazi u crnom slezu je veoma dragocena zbog svojih različitih medicinskih upotreba, a ovaj cvet se u biljnoj medicini koristi od davnina.

Cvetovi i listovi crnog sleza se koriste u medicinske svrhe, uključujući u ekstrakt etarskog ulja, koji može imati neke moćne efekte na organizam čoveka. Listovi mogu da se koriste za pripremu čaja od crnog sleza, seme može da se jede, a oni listovi koji nisu pogođeni bolestima mogu da se konzumiraju ili nanose kao obloge. Crni slez cveta od juna do septembra. Ova dragocena biljka sadrži niz aktivnih sastojaka koji utiču na zdravlje ljudi, pa hajde da malo bolje pogledamo mnoge zdravstvene prednosti crnog sleza.

Lekovita dejstva

Crni slez kao prirodni lek može da se koristi kako spolja, tako i iznutra.

Ublažava bolove

Jedna od najčešćih upotreba crnog sleza je protiv bolova, posebno kada se primenjuje lokalno. Ukoliko je vaša koža na neki način povređena, možete primeniti lišće crnog sleza u obliku tople obloge na ugroženom području. Ne samo da će aktivni sastojci iz listova pomoći da se ubrza lečenje, pre svega zbog njihovog bogatog sadržaja vitamina, već će imati i određena analgetska svojstva, smanjujući bol i nelagodnost u ugroženom području. Ova analgetska (protiv bolova) sposobnost crnog sleza može da se koristi na mnogo načina u čitavom organizmu, kako spolja, tako i iznutra. Crni slez takođe može da se koristi i za ublažavanje glavobolje.

Protiv-upalno dejstvo

Ukoliko ste doživeli bilo kakav ujed insekata, velike modrice, opekotine ili osip na koži, gel ili obloge od crnog sleza mogu biti veoma efikasni za smanjenje upale i otoka, istovremeno stimulišući brže ozdravljenje. Kada koristite eterično ulje ili konzumirate crni slez, možete ga primeniti na zglobovima.

Zaštita imunog sistema

Crni slez takođe može pojačati imuni sistem, tako što sprečava bakterijske infekcije i prodor drugih štetnih organizama i materija u ranjeno područje. Ovo lekovito dejstvo se može postići kroz korišćenje listova, semena i suplemenata crnog sleza.

Respiratorne bolesti

Ukoliko patite od bilo kog respiratornog stanja, lečenje pomoću crnog sleza je odlična ideja. Ne samo da će podstaći iskašljavanje, koje može očistiti respiratorni trakt, već i umiruje grlo i žlezde zbog svojih anti-upalnih aspekata, a takođe podstiče ozdravljenje i brži oporavak.

Protiv starenja

Crni slez ima i anti-age (protiv starenja) efekat, kada se koristi spolja na koži. Koristite gel ili kremu sa crnim slezom kao jednim od sastojaka i vaša koža će biti mlađa i zategnutija.

Digestivne tegobe

Ukoliko patite od probavnih problema, korišćenjem listova ili semena crnog sleza možete da napravite blagi laksativni napitak, koji će regulisati vaš probavni sistem i osloboditi vas bilo kakvih pritisaka na tom sistemu organa.

Problemi sa spavanjem

Eterično ulje ili opuštajuća šolja čaja od crnog sleza mogu da opuste um i telo, što vam omogućava da lakše zaspite.

MIGRESAN BILJNE KAPSULE su na bazi ekstrakta povratića i preporučuju se kao prirodno sredstvo protiv bolova i kao pomoćna terapija u profilaksi migrene i glavobolje, ali i drugih zapaljenskih stanja koja uzrokuju bolove.

MIGRESAN BILJNE KAPSULE mogu da pruže olakšanje kod:

  • – migrene i glavobolje
  • – artritisa, artroze
  • – gihta i drugih reumatskih oboljenja
  • – menstrualnih bolova
  • – pomažu kod visokih temperatura.

Upotreba:

Dva puta dnevno po jedna kapsula (ujutru i uveče). Za najbolje rezultate, potrebno je koristiti ovaj preparat minimum 6 do 8 nedelja.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.