Početna / Zdravlje žena / Macina trava (očajnica) za probleme neplodnosti kod žena
Macina trava (očajnica) za probleme neplodnosti kod žena

Macina trava (očajnica) za probleme neplodnosti kod žena

Macina trava ili očajnica normalizuje lučenje polnih hormona i na taj način stabilizuje funkcionisanje reproduktivnih organa. Samim tim, dovodi u red menstrualne cikluse i zdravlje jajnika, pa tako omogućava plodnost i začeće. Osim toga, pomaže u uklanjanju gotovo svih ženskih tegoba, poput infekcija, bakterijskih upala, grčeva mišića materice i drugih sličnih problema. Istovremeno, deluje umirujuće na psihu žene. Koristi se u obliku čaja, ali da bi se dostigao željeni cilj, neophodna je upornost u primeni terapije.

Macina trava je mnogim očajnim ženama pomogla da postanu majke. Tako je vremenom i dobila nadimak očajnica, a njen latinski naziv je Marrubium vulgare. Na našim prostorima ona je verovatno najpopularnija biljka za lečenje steriliteta kod žena.

Macina trava pre svega utiče na uspostavljanje zdravog menstrualnog ciklusa kod žena bez čega uglavnom nije ni moguće začeće. Ova biljka reguliše rad polnih žlezda i proizvodnju polnih hormona. Na osnovu toga pomaže i u suzbijanju raznih drugih problema kod žena kao što su predmenstrualne i menstrualne tegobe.

Šta još leči macina trava

Pored neredovnih ciklusa i problema plodnosti macina trava odnosno čaj od macine trave uspešno leči mnoge ženske bolesti poput problema sa jajnicima (ciste, policistični jajnici, upale, pojačan sekret i slično). Isto tako, pozitivno utiče na lečenje žutice, na snižavanje pojačanog nivoa želudačne kiseline, hronični kašalj i slično. Takođe, ovaj čaj je dobar za lečenje i bronhitisa, upale pluća kao i gripa koji je praćen groznicom i bolom u kostima. Ovaj čaj često mešaju sa valerijanom koja ima apsolutno drugačije dejstvo na organizam. Macina trava i valerijana nisu isti čaj. S obzirom na to da dobro utiče na ciklus kod žena, ovaj čaj, macina trava će umnogome olakšati tegobe kod bolnih menstruacija koje su praćene grčevima.

Biljka koja leči neplodnost

Čaj od macine trave se pije tri meseca a nakon tog perioda se pravi pauza, retki su slučajevi kada velika količina očajnice izazove visok krvni pritisak. Ukoliko nakon tri meseca ostanete u drugom stanju, budite zahvalni macinoj travi i odmah prekinite sa ispijanjem. Tokom drugog stanja se telo i hormoni menjaju zbog čega ne bi ste smeli da nastavite sa čajem. A i zašto biste, kada je prirodni efekat već postignut.

tegobe u menopauziJedina biljka sa kojom se macina trava sme kombinovati je virak.

Biljka macina trava uspešno rešava probleme sa hormonima i baš iz tog razloga pošto i dalje nije ispitano njeno dejstvo u kombinaciji sa drugim biljkama, preporučuje se da se ne meša sa raznim biljkama, sem naravno sa virkom.

Pogledajte i ...

Intimno zdravlje savremene žene

Intimno zdravlje savremene žene

Vaginalna flora vrlo je bitna za intimno zdravlje žene, a njena obnova zauzima važno mesto …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *