Cordyceps (kordiceps) – lekovita svojstva čudesne gljive

Cordyceps (kordiceps) – lekovita svojstva čudesne gljive

Kordiceps (Cordyceps Sinensis) smatra se najvažnijom lekovitom gljivom, čija su izuzetno brojna lekovita svojstva u kineskoj tradicionalnoj medicini znana još od najstarijih vremena. Brojnim istraživanjima ustanovljeno je da se radi o najpotentnijoj do sada izučavanoj gljivi, koja ima veoma širok spektar pozitivnih dejstava na čovekovo zdravlje.

PRIMED-13-KORDICEPSKordiceps je izuzetno bogatog nutritivnog sastava. Sadrži veliki broj makro i mikro elemenata, enzima, 18 aminokiselina (sve esencijalne aminokiseline), brojne antioksidanse – beta karoten, vitamine E i C, selen i cink, koenzim Q10 i minerale (P, Mg, Fe, Ca, Na, K, Mn, Cu, Zn, Si, Ni, Al, Ti, Cr, Se, Ga, V, Zr). Sastav kordicepsa čine i polisaharidi kordicepsa (imunoregulaciono i antioksidantno dejstvo), adenozin, adenin, kordicepin, kordicepsova kiselina(antitumorsko delovanje). Kordiceps sa svojim sastavom deluje na epifizu I podstiče proizvodnju melatonina, univerzalnog antioksidanta.

Skup različitih biološki aktivnih materija koje se nalaze u preparatu obezbeđuju njegovo višestruko lekovito delovanje na organizam čoveka.

Preporučuje se kod:

  • Poremećaja imuniteta – smanjen imunitet i autoimune bolesti
  • Malignih oboljenja
  • Benignih promena (ciste i tumori)
  • Infekcija
  • Kardiovaskularnih bolesti (ateroskleroza, infarkt miokarda, moždani udar, aritmije)
  • Bolesti jetre (hepatitis, ciroza jetre, masna jetra)
  • Bolesti bubrega ( nefritis, kamen u bubregu, bubrežna insuficijencija)
  • Povišenog šećera i holesterola
  • Seksualnih disfunkcija
  • Hroničnog umora, depresije i stresa

Uticaj kordicepsa na ćelije raka

Jedna od najvećih koristi od kordicepsa jeste potencijal ove pečurke kao izvora novih lekova protiv malignih oboljenja. Sve veći broj onkologa širom sveta preporučuje i koristi kordiceps kao dodatak hemoterapiji, zračenju i ostalim konvencionalnim i tradicionalnim metodama lečenja raka. Pokazao je izvanrednu sposobnost ne samo u sprečavanju rasta, u nekim slučajevima čak i uništavanju određenih vrsta tumora, već i kao sredstvo pomoću kojeg imuni sistem i celo telo mogu da se održe jakim i vitalnim, dok mu istovremeno prete efekti hemoterapije i radijacije. Ova lekovita gljiva u sebi ima aktivne supstance koje pomažu u borbi protiv malignih bolesti. Ove supstance poseduju antiinflamatorna dejstva pomoću kojih smanjuje zapaljenski odgovor koji pospešuje rast tumora. Pored toga, pospešuje stvaranje NK ćelija, koje su prirodne ubice malignih ćelija u organizmu. Neke studije su pokazale da sprečava nastanak metastaza, na taj način što sprečava razvoj krvnih sudova u tumoru. Kordiceps ima i potentna antioksidantna svojstva i tako štiti ćelije od dejstva slobodnih radikala.

Odlični su rezultati kod početnih faza maligniteta jer je tada organizam još uvek dovoljno jak da izdrži terapije, a pomoć kordicepsa je u tome suštinska. Kada je bolest uznapredovala ili je u odmakloj fazi, kordiceps je takođe jedan od najbitnijih faktora, upravo dajući taj kiseonik ćelijama i podižući organizam da se bori sa bolešću. Na žalost, ponekad ni to nije dovoljno za potpuno izlečenje, ali svakako produžava vitalnost, što je posebno bitno za osobe u odmaklim godinama.

Hemoterapija i radioterapija

Brojne su dobrobiti kordicepsa kod osoba na hemoterapiji I radioterapiji. Predstavlja efikasno sredstvo pomoću kojeg imuni sistem i celo telo mogu da se održe jakim i vitalnim iako su istovremeno izloženi efektima hemoterapije i zračenja. Kordiceps ublažava tegobe koje nastaju kao posledica neželjenih efekata lekova koji se primenjuju u hemoterapiji. Smanjuje mučninu, bolove i gubitak težine. Jača imuni sistem tj. sprečava propadanje belih krvnih zrnaca (leukocita), koji su najosetljiviji na štetna dejstva antitumorske terapije. Pomaže da se održi normalan broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) i krvnih pločica (trombocita). Kordiceps štiti i ćelije bubrega i jetre od toksičnih efekata hemoterapije, preko kojih se ovi lekovi metabolišu. U nekim studijama je čak ustanovljeno da kordiceps ima svojstvo da pojačava aktivnost antitumorske terapije.

Imunomodulacija – regulacija imunog sistema

Kordiceps ima dvosmerno delovanje na regulaciju funkcije imunog sistema:

U slučajevima oslabljenog imuniteta (maligna oboljenja, hepatitis, HIV infekcija) pod dejstvom kordicepsa broj I aktivnost belih krvnih zrnaca raste.
U slučajevima prekomerne aktivnosti imunog sistema kod autoimunih bolesti (alergija, dijabetes, reumatoidni artritis, psorijaza, lupus, kolagenoza, limfom itd.) snižava imunitet što je poznato kao imunosupresija. Do danas je kordiceps vodeći proizvod protiv autoimunih bolesti i to potpuno prirodan bez štetnih delovanja za razliku od kortikosteroida.

Antimikrobno dejstvo

Kordiceps deluje kao prirodni antibiotik i inhibira razmnožavanje pneumokoka, stafilokoka, streptokoka i mnogih drugih bakterija. Za razliku od sintetskih antibiotika nije pronađeno da su neke bakterije otporne na kordiceps. Takođe utiče na razne viruse, uključujući adenovirus, viruse influence, hepatitisa, herpes viruse i drugih virusa. Kordiceps ispoljava dejstvo I na protozoe, hlamidiju, ureaplazme, Trichomonas vaginalis, nematode, gljive itd.

Uticaj kordicepsa na jetru

Mnogobrojna svetska istraživanja ustanovila su blagotvorna dejstva gljive kordiceps na funkciju jetre. Za ovu kinesku gljivu ispitavanja su pokazala da njeni aktivni sastojci imaju veliku sposobnost da utiču na regeneraciju jetrenih ćelija, zaštite jetreno tkivo od štetnih materija koje se obrađuju preko jetre i uspore dalje propadanje jetrenog tkiva. Deluje na viruse koji mogu biti uzročnici hepatitisa, snižava supstance u krvi i jetrenom tkivu koje utiču na razvoj ciroze i sprečava dalje napredovanje ciroze jetre. Poznati su i njeni efekti na regulaciju holesterola, te pomaže kod problema sa masnom jetrom.

Uticaj kordicepsa na bubrege

Ovaj lek iz prirode je pokazao svoje pozitivno dejstvo na bubrežno tkivo. Aktivni sastojci ove gljive pospešuju regeneraciju bubrežnih ćelija, štite bubrežno tkivo od toksičnih materija I podstiču njihovo izlučivanje, pospešuju razmenu supstanci unutar bubrežnog tkiva i na taj način doprinose boljem funkcionisanju ovih organa.

Uticaj kordicepsa na srce, krvne sudove i cirkulaciju

Jedno od ozbiljnijih dejstava kordicepsa i u tradicionalnoj i u modernoj medicini jeste sposobnost stabilizacije pulsa i ispravljanja srčanih aritmija. Kordiceps deluje pozitivno na sve mišiće u organizmu, naročito srčani, deluje na brže oslobađanje kiseonika iz krvi i na taj način daje energiju i štedi srce, omogućava mu pravilniji rad, sa manje opterećenja . Nisu zabeleženi negativni efekti gljive kordiceps kod pacijenata sa aritmijom i čini se da je zbog svoje netoksičnosti izvanredan izbor u lečenju ovih bolesti.

Kordiceps sadrži značajnu količinu adenozina, deoksiadenozina i sličnih nukleotida. Dokazano je da ova jedinjenja imaju veliki efekat na koronarnu i cerebralnu cirkulaciju, pa se preporučuje se u terapiji srčanih oboljenja I kod pacijenata koji su pretrpeli moždani udar.Korisna je njegova primena u terapiji miokarditisa nastalog kao posledica virusne infekcije, jer je odličano sredstvo za podizanje imuniteta i zbog toga što njegova antiupalna svojstva štite srce od trajnih posledica upalnog procesa na srčanom mišiću.

Kordiceps umereno širi krvne sudove, povećava protok krvi i ima antitrombogeno dejstvo (sprečava agregaciju trombocita). Pored toga, kordiceps smanjuje nivo „lošeg“ holesterola i povećava nivo „dobrog“ holesterola i kao takav smanjuje rizik od začepljenja krvnih sudova. Stoga se preporučuje u preventivi i lečenju bolesti kardiovaskularnog sistema.

Kordiceps kontroliše nivo šećera u krvi, pa ga koriste dijabetičari i osobe koje imaju povišen rizik od dobijanja dijabetesa. On poboljšava metabolizam šećera u krvi i povećava insulinsku osetljivost pojedinca.

Kordiceps i sportisti

Kordiceps nudi sportistima bolje sportske performanse, snagu i izdržljivost.

Konzmiranjem kordicepsa dolazi do povećanja nivoa ATP-a u ćelijama, što zapravo podrazumeva stvarno povećanje energije, za razliku od prividnog povećanja energije do kojeg dolazi kada se konzumiraju stimulansi centralnog nervnog sistema, poput kofeina, efedrina ili amfetamina. Pozitivan uticaj kordicepsa na disajne organe i srce takođe je razlog povećanja sposobnosti i izdržljivosti sportista. Kordicepsom se jača organizam s jedne strane, a sa druge strane podiže i nivo ATP u ćelijama, usled čega organizam dobija više kiseonika i u stanju je da podnese više fizičkog napora.
Sportistima kordiceps olakšava rad srčanog mišića i time umanjuje rizik infarkta miokarda koji je sve prisutniji kod savremenog sportiste zbog sve većih napora koje zahteva današnji sport.

Kordiceps i seksualna disfunkcija kod muškaraca/žena

Gljiva je poznata u tradicionalnoj kineskoj medicini kao afrodizijak za muškarce i žene. Kordiceps se vekovima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini kao lek za mušku i žensku seksualnu disfunkciju. Klinička testiranja na ljudima potvrdila su delotvornost kordicepsa u borbi protiv smanjenog seksualnog nagona.

Hronični umor, depresija i stres

Kordiceps pozitivno deluje na suzbijanje hroničnog umora, simptome depresije i suzbija posledice stresa. Istraživanja dokazuju da kordiceps utiče na regulaciju našeg neuroendokrinog sistema.
Kordiceps pomaže starijim ljudima koji pate od umora. Takođe ga koriste starije osobe da poboljšaju svoje pamćenje i kognitivne sposobnosti.

Kordiceps je vrlo efektivan kod ljudi koji imaju smanjen apetit. Kordiceps možete kupiti ovde.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.