Početna / Varenje / Cikorija za lečenje oboljenja jetre i čišćenje organizma
Cikorija za lečenje oboljenja jetre i čišćenje organizma

Cikorija za lečenje oboljenja jetre i čišćenje organizma

Cikorija je bliska srodnica maslačka, ima sličan ukus kao on i gotovo istovetno delovanje na organizam. Raste uz puteve, na livadama, i zapuštenim mestima. Voli siromašna i peskovita zemljišta, tamo gde maslačka ima malo ili nimalo.
Zahvaljujući ovoj komplementarnosti, svuda u prirodi možemo se poslužiti prijatno gorkom tamnozelenom salatom koja uređuje probavu, čisti žuč i izbacuje višak vode iz organizma.

Cikorija za lečenje oboljenja jetre i čišćenje organizma

Cikorija je višegodišnja biljka i njen latinski naziv je Cichorium intybus. Cveta od jula do septembra, a počinje da sazreva u avgustu. Cikorija se od davnina upotrebljavala kao hrana i kao lek, Antički su je narodi upotrebljavali kao salatu i povrće, stari Germani su je poznavali kao magično piće, a to dokazuje da je ova biljka vrlo lekovita, hranljiva i zdrava.
Cikorija se koristi uglavnom u narodnoj medicini za lečenje oboljenja jetre, za jačanje, za čišćenje organizma a takođe pomaže pri probavljanju hrane.

Efikasan je lek i u snižavanju holesterola i masnih materija u krvi i rizika koji su s time povezani, visoki krvni pritisak, arterioskleroza, infarkt i moždani udar.

Cikorija na prvom mestu ima blagotvorno dejstvo na gastrointestinalni trakt (sistem organa za varenje), pa se tradicionalno koristi za lečenje gastritisa, kolitisa, kao i za stimulaciju apetita pošto sadrži gorke materije. Podstiče varenje, jača i čisti želudac, pročišćava jetru, slezinu i bubrege, podstiče lučenje žuči i izlučivanje mokraće, leči anemiju i žuticu.

Kao i čičoka koren ove biljke ne sadrži skrob već inulin što ga čini pogodnim i za ishranu dijabetičara, jer ne utiče na porast nivoa šećera u krvi. U stvari koren cikorije je i više od toga zato što podstiče metabolizam i s obzirom da ima hipoglikemički uticaj dvostruko je koristan osobama koje imaju blaži oblik dijabetesa.

FLORALIPFloraLip biljne kapi za jetru i holesterol pomažu razgradnju holesterola u žučne kiseline i eliminaciju viška holesterola iz organizma putem sistema za varenje. Ova dva procesa dovode do smanjenja nivoa „lošeg“ i povećanja nivoa „dobrog“ holesterola u krvi.

FloraLip® biljne kapi sadrže mešavinu biljnih tinktura koje mogu da doprinesu snižavanju nivoa holesterola i sprečavanju slepljivanja krvnih pločica (trombocita).

Pogledajte i ...

Saveti za bolju i zdraviju probavu

Saveti za bolju i zdraviju probavu

Poremećaji probavnog trakta čine spektar gastrointestinalnih oboljenja koja utiču na stotine miliona ljudi širom sveta. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *