Početna / Varenje / Rotkvice štite bubrege
Rotkvice štite bubrege

Rotkvice štite bubrege

Rotkvice možda nisu najpopularnije povrće u bašti, ali svakako spadaju u najzdravije povrće.

Ovo potcenjeno korenasto povrće je prepuno hranljivih sastojaka. Rotkvice čak mogu da pomognu ili spreče neke zdravstvene uslove.

Rotkvice mogu doći u različitim oblicima; široko variraju u veličini, boji i trajanju useva. One se generalno mogu svrstati u četiri glavne vrste u zavisnosti od sezone žetve: leto, jesen, zima i proleće. Uzgajivači ih razvrstavaju po njihovim oblicima, bojama i veličinama, kao što su crna ili bela rotkvica sa okruglim ili izduženim korenom.

Postoje crvene, bele, ljubičaste i crne rotkvice. Ovo korenasto povrće vodi poreklo iz Kine, a pripada porodici Brassicaceae (kupusnjača).

U ishrani i u lekovite svrhe se koriste: koren, listovi, cvetovi, mahune i seme rotkvice.

Oštar, opor ukus rotkvica potiče od izotiocijanata u njima.

Možda niste ni slutili koliko su rotkvice lekovite, ali nakon čitanja ovog članka ćete se prijatno iznenaditi.

Lekovita dejstva

Od davnina, Kinezi veruju da jedenje rotkvica i drugog povrća iz grupe kupusnjača, kao što su kupus, karfiol i dr. – može doneti dobro zdravlje.

Rotkvice su jedno od niskokaloričnog korenastog povrća. Svež koren rotkvice daje samo 16 kalorija na 100 grama. Ipak; one su odličan izvor antioksidanata, elektrolita, minerala, vitamina, i dijetetskih vlakana.

Rotkvice, kao i drugo povrće iz porodice kupusa, sadrže izotiocijanatni antioksidant pod nazivom sulforafan. Studije pokazuju da sulforafan ima ulogu protiv raka prostate, dojke, debelog creva i jajnika.

Svež koren rotkvice je i dobar izvor vitamina C; obezbeđuje oko 15 mg ili 25% preporučenog dnevnog unosa vitamina C na 100 g. Vitamin C je snažan antioksidant, rastvorljiv u vodi, i organizam ga zahteva za sintezu kolagena. On pomaže ljudskom telu u izbacivanju štetnih slobodnih radikala, vrši prevenciju od raka, upale i pomaže u jačanju imuniteta.

Takođe, rotkvice sadrže adekvatne nivoe folata, vitamina B 6, riboflavina, tiamina i minerala kao što su gvožđe, magnezijum, bakar i kalcijum.

Dalje, one sadrže mnoge fitohemikalije poput indola, koji su detoksikacijski agensi i zea-ksantin, lutein i beta-karoten, koji su flavonoidni antioksidanti.

Rotkvice za bubrege

Budući da deluju kao diuretik, sredstvo za čišćenje i dezinfekciju, rotkvice pomažu u lečenju mnogih oboljenja bubrega. Diuretička svojstva pomažu da se isperu toksini nagomilani u bubrezima i samim tim se smanjuju toksini u krvi. Njihova dezinfekcijska svojstva štite bubrege od svih infekcija.

FLORACOLI BILJNE KAPI su potpuno prirodan proizvod koji sadrži mešavinu biljnih tinktura zlatnice, vranilove trave, uve, rastavića i rtanjskog čaja. Dokazano je da ove biljke deluju protivupalno, antiseptično i diuretično.

FLORACOLI BILJNE KAPI mogu da pomognu kod akutnih i hroničnih upala bubrega, bešike i mokraćnih kanala; a veoma su efikasne i kad je u pitanju jedna od najupornijih bakterija, Ešerihija koli, kao i kod drugih bakterijskih infekcija urinarnih organa.

Pogledajte i ...

Saveti za bolju i zdraviju probavu

Saveti za bolju i zdraviju probavu

Poremećaji probavnog trakta čine spektar gastrointestinalnih oboljenja koja utiču na stotine miliona ljudi širom sveta. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *