Početna / Zdravlje žena / Sladić za ravnotežu hormona i policistične jajnike
Sladić za ravnotežu hormona i policistične jajnike

Sladić za ravnotežu hormona i policistične jajnike

Sladić za hormone deluje kao efikasno sredstvo za održavanje njihove ravnoteže u organizmu. Ovo se, pre svega, odnosi na održavanje ravnoteže estrogena i progesterona u organizmu, budući da sladić sadrži izoflavone koji pomažu u ovome. Fitoestrogeni iz sladića (biljna jedinjenja koja oponašaju dejstvo estrogena) pomažu u povećanju nivoa progesterona u telu, što zauzvrat pomaže u ublažavanju simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS-a) i grčeva tokom menstruacije. Uticaj sladića na estrogen pomaže i u brojnim drugim slučajevima povezanim sa ovim hormonom kod žena.

Takođe, koren sladića je efikasan u problemu zadržavanja vode, blokiranjem hormonskih efekata hormona aldosterona. Sladić je odogovoran i za ravnotežu hormona stresa, kortizola.

Budući da sladić ima estrogenski efekat u telu, pored prednosti, on može i pogoršati hormonosenzitivna stanja kao što su rak dojke, fibroidi materice i rak jajnika.

Neke studije pokazuju da sladić može smanjiti nivo testosterona kod žena.

Sladić može uticati na nivo testosterona kod muškaraca i smanjiti njihov interes za seks.

Sladić za policistične jajnike

Budući da reguliše ravnotežu estrogena, sladić za policistične jajnike, a samim tim i neplodnost (koja često pravi ovo stanje) može dosta da pomogne.

Kada su u pitanju sladić i testosteron, neka istraživanja pokazuju da sladić može da smanji nivo testosterona kod žena, što automatski znači da može da se koristi za tretman policističnih jajnika i hirzutizma (pojačane dlakavosti kod žena), budući da su ova stanja često praćena povećanim nivoom ovog hormona kod žena.

Sladić čaj

Sladić čaj može da se priprema od osušenih i usitnjenih listova sladića. Možete kupiti ovaj čaj u prodavnicama zdrave hrane.

Može se pripremiti i sladić čaj od sušenog korena, koji se natapa u vodi.

Sladić čaj recept:

Stavite da se kuvа 125 do 250 ml vode i dodаjte 1 kаšičicu suvog korena slаdića u šerpu nа svаkih 125 ml vode (primer: kuvаjte 0.5 g korena slаdića u 1 l vode tokom 15 minutа). Sklonite sa ringle i nekа koren slаdića ostane u šerpi još 5 minutа. Procedite čaj.

Napomena:

Nije preporučljivo da ljudi uzimaju više od 1 šolje sladić čaja dnevno, mada prema nekim savetima može da se konzumira najviše 2-3 šolje ovog čaja dnevno. Ovo bi trebalo proveriti sa lekarom!

Slаdić čaj ne sme  da se pije duže od nedelju dаnа.

Uvek savetujemo da potrаžite koren slаdića za pripremu čaja koji ne sаdrži glicirizin, a to je deglicirizovani slаdić (DGL).

Nemojte koristiti slаdić čаj bez prethodne konsulatacije sa lekаrom, naročito ukoliko imate neko oboljenje.

Sladić čaj ne treba da koriste trudnice, dojilje, bebe i mala deca.

FLORAVITEX KAPI su 100% prirodan preparat na bazi konopljike. Ove biljne kapi se koriste za regulisanje hormonskog disbalansa kod žena – pri čemu deluju protiv mnogih ženskih ginekoloških problema.

Biljni sastojci FLORAVITEX KAPI ne deluju kao biljni estrogen (fitoestrogen), komponente koje se često koriste za regulaciju ženskog reproduktivnog sistema; već deluju na hipotalamus i hipofizu, male žlezde u mozgu koje regulišu sve ostale hormone u organizmu i dovode do uspostavljanja ravnoteže u stvaranju estrogena i progesterona, odnosno indirektno utiču na povećanje stvaranja progesterona i normalizaciju nivoa prolaktina.

FLORAVITEX KAPI se uspešno mogu koristiti kod sledećih stanja/tegoba:

  • bolne menstruacije (dismenoreja)
  • predmenstrualni sindrom (PMS, bol i nadutost grudi, glavobolja i dr.)
  • neredovne menstruacije
  • abnormalna krvarenja materice
  • neplodnost usled hormonske neravnoteže
  • endometrioze i zapaljenska oboljenja karlice
  • sindrom policističnih jajnika
  • acne vulgaris
  • komplikacije u menopauzi, emocionalni disbalans.

Pogledajte i ...

Intimno zdravlje savremene žene

Intimno zdravlje savremene žene

Vaginalna flora vrlo je bitna za intimno zdravlje žene, a njena obnova zauzima važno mesto …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *