Početna / Varenje / Čaj od bosiljka za bolje varenje
Čaj od bosiljka za bolje varenje

Čaj od bosiljka za bolje varenje

Čaj od bosiljka pomaže u ublažavanju mučnine i smatra se da ima blagu antiseptičku funkciju.

Kada se konzumira nakon obroka, čaj od bosiljka može pomoći u varenju i ublažavanju gasova. Takođe se koristi protiv zatvora, grčeva u stomaku, glavobolje i nervoze.

Kako se priprema čaj od bosiljka?

Da biste napravili čaj od bosiljka, pripremite 1 kašiku osušenih listova bosiljka i sipajte 1 šolju ključale vode preko njih. Čaj od svežeg bosiljka zahteva da uzmete duplo veću količinu biljnog materijala. Neka čaj odstoji 30 minuta (po nekim izvorima najviše 10 minuta), a zatim ga procedite. Međutim, što duže ostavite da se lišće natapa u ključaloj vodi, voda će “pokupiti“ jači ukus bosiljka.

Bosiljak može imati efekat zagrevanja i može pomoći u smanjivanju reakcije koja se javlja kada ste izloženi hladnoći. Nemojte kuvati bosiljak da napravite čaj. Kuvanje bosiljka od samo pet minuta smanjuje skoro polovinu sadržaja vitamina C.

Miris čaja od bosiljka ima umirujuće dejstvo.

Ulje bosiljka

Ulje bosiljka se veoma ceni u aromaterapiji, a smatra se da može da se bori protiv mentalnog zamora. Ulje bosiljka se ne uzima interno, ali se koristi u aromaterapiji i za masažu. Kada se koristi za masaže, ulje bosiljka može povećati protok krvi i povećava količinu hranljivih materija koja doseže do umornih mišića. Etarsko ulje bosiljka se takođe koristi u borbi protiv glavobolje, može smanjiti alergije, polensku groznicu, astmu.

Lišće bosiljka sadrži eterična ulja koja su veoma korisna za zdravlje, kao što su: eugenol, citronelol, linalool, citral, limonen i terpineol. Za ova jedinjenja je poznato da poseduju anti-inflamatorna (protiv-upalna) i antibakterijska svojstva.

Eugenol je važno eterično ulje bosiljka, koje deluje protiv enzima ciklooksigenaze, stoga je utvrđeno da ima funkciju protiv upale. Enzim ciklooksigenaza posreduje u inflamatornoj reakciji unutar ljudskog tela. Zahvaljujući tome šro deluje protiv enzima ciklooksigenaze, bosiljak kao lek se koristi za oslobađanje od simptoma kod osoba sa inflamatornim (zapaljenskim) zdravstvenim problemima, kao što su reumatoidni artritis, osteoartritis i zapaljenska stanja creva.

Ulje bosiljka takođe ima anti-infektivnu funkciju, budući da inhibira mnoge patogene bakterije, kao što su: Staphilococcus, Enterococci, Shigella i Pseudomonas.

Kako sve možete koristiti ulje bosiljka?

– Pomešajte 8 kapi ulja bosiljka sa 2 kašike slatke pavlake, te stavite u kadu sa vodom. Ovo je odlična anti-stresna kupka.

– Pomešajte 6 kapi eteričnog ulja bosiljka sa 5 kašika bademovog ulja, te lezite na leđa i masirajte stomak u pravcu kazaljke na satu, tokom 5 minuta. Ovo deluje protiv grčeva mišića male karlice.

– Dodajte 4 kapi eteričnog ulja bosiljka u činiju od lampe, koju ste napunili sa vodom i uživajte u čarima aromaterapije. Neka gori najviše 1 h, a na ovaj način ćete ublažiti glavobolju.

BIOGASTRITIS ČAJ je potpuno prirodan čaj za gastritis, koji sadrži sledeće biljke: slatki koren, kamilica, virak, kantarion, hajdučka trava, podubica.

Ovaj biljni čaj ublažava gastritis i podstiče isceljenje oštećene želudačne sluznice, a takođe deluje i protiv viška želudačne kiseline, heliko bakterije i čira na želucu. Za najbolje rezultate savetujemo da koristite i BIOGASTRITIS KAPI – 100% prirodan preparat namenjen lečenju gastritisa i drugih želudačnih tegoba.

BIOGASTRITIS ČAJ za lečenje gastritisa nema neželjenih efekata i možete da ga koristite uz terapiju koju vam je inače propisao lekar.

Pogledajte i ...

Saveti za bolju i zdraviju probavu

Saveti za bolju i zdraviju probavu

Poremećaji probavnog trakta čine spektar gastrointestinalnih oboljenja koja utiču na stotine miliona ljudi širom sveta. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *