Beli slez leči gastritis i digestivne tegobe

Beli slez leči gastritis i digestivne tegobe

Kada kažemo ”beli slez”, mi zapravo najviše mislimo na koren biljke beli slez, koja nosi naučno ime Althaea officinalis. To je biljka koja se obrađuje za dobijanje poznatog slatkiša pod nazivom maršmelou, koji se dodaje dezertima ili toploj čokoladi; ali koren belog sleza se koristi u medicinske svrhe već nekoliko hiljada godina unazad. Ako se vratimo kroz istoriju sve do drevnog Egipta, beli slez je kultivisan i primenjivan zahvaljujući impresivnoj listi hranljivih sastojaka, koji uključuju: skrob, pektin, razne antioksidanse, organske kiseline i prirodne šećere.

Koren belog sleza je zapravo žut, gust i prilično dug. Koren se obično osuši nakon što se ukloni od biljke, gde dalje može da se prerađuje u različite lekovite pripravke: čaj, mast, melem i dr.

Beli slez lekovita dejstva

Beli slez ima dugu istoriju upotrebe koja datira hiljadama godina unazad. Beli slez se najviše koristi kao biljni lek za kašalj, bol u grlu i druge respiratorne probleme kao što su bronhitis i veliki kašalj (pertuzis). To je zbog velike količine sluzi koja se nalazi u cvetu, kao i korenu belog sleza.

Aktivni sastojci unutar belog sleza, koji ga čine delotvornim u lečenju mnogih stanja, uključuju:

  • flavonoidne antioksidante
  • određene aminokiseline (kao asparagin)
  • polisaharide kao pektin (vrsta vlakna)
  • razna antivirusna, antibakterijska i anti-mucilagena jedinjenja, kao što su  kumarin, kempferol, fenolne kiseline, kvercetin  i tanini.

Preporučene koristi belog sleza, pored pomenutih, uključuju tretman dijareje  i loše probave; zajedno sa hroničnim bolestima koje uzrokuju ova stanja kao što su: Kronova bolest, sindrom iritabilnog creva i oboljenje gastroezofagalni refluks.

Beli slez takođe može da se koristi za mršavljenje, jer čini da se osećate sitim, čime smanjuje prejedanje.

Ova biljka može da bude od pomoći kod gotovo svih problema u vezi sa upalom digestivnog trakta; uključujući peptički ulkus, hijatalnu herniju, afte, enteritis i kolitis.

Pored toga što se mahom koristi iznutra, beli slez se podjednako efikasno može koristiti i spolja.

Laboratorijska ispitivanja iz 1960. godine su zaključila da beli slez ima anti-inflamatornu (protiv-upalnu) aktivnost na ljudskom tkivu, što ukazuje da ova biljka može biti od pomoći u lečenju posekotina, ogrebotina i drugih rana, kao i lek za ekcem, psorijazu i konjuktivitis.

Koren belog sleza može da se koristi za dobijanje tečnosti za ispiranje usta i koristi se za lečenje zapaljenja. U ovom obliku, koren belog sleza može biti izuzetno koristan u ublažavanju iritacije desni kod izbojanja zuba kod dece. Svež koren belog sleza se takođe može oljuštiti i dati bebama da žvaću.

Beli slez za gastritis

Koristi belog sleza za digestivne organe su veoma značajne, tako da ova biljka može da ublaži ili vrši prevenciju:

  • gorušice,
  • gastritisa,
  • simptoma čira na želucu,
  • dijareje,
  • zatvora.

Beli slez oblaže unutrašnjost želuca i sprečava da želudačna kiselina izaziva nelagodnost i “gorenje”, što je veoma značajno kod gastritisa i gorušice.

Čaj za gastritis – BIOGASTRITIS ČAJ – kreiran je na potpuno prirodnoj biljnoj mešavini i sadrži sledeće biljke: slatki koren, kamilicu, virak, kantarion, hajdučku travu, podubicu.

Ovaj 100% prirodan biljni čaj ublažava gastritis i podstiče isceljenje oštećene želudačne sluznice.

BIOGASTRITIS ČAJ takođe deluje i protiv viška želudačne kiseline, heliko bakterije i čira na želucu.

Za najbolje rezultate savetujemo da koristite i BIOGASTRITIS KAPI – takođe 100% prirodan preparat koji je isto tako namenjen lečenju gastritisa i drugih želudačnih problema.

Ovi potpuno prirodni preparati za lečenje gastritisa nemaju neželjenih efekata i možete slobodno da ih koristite uz terapiju koju vam je inače propisao lekar.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.