Početna / Urinarni sistem / Maslačak protiv urinarnih infekcija
Maslačak protiv urinarnih infekcija

Maslačak protiv urinarnih infekcija

Maslačak biljka (lat. Taraxacum officinale), poštovana još od davnih vremena, podjednako često se koristi u kulinarske i medicinske svrhe. Ako se pitate koji su lekoviti delovi maslačka – odgovor je da su skoro svi delovi ove biljke zastupljeni bilo u kuhinji ili u narodnoj medicini, a to su: lišće, maslačak cvet, sveža semena i koren maslačka.

Maslačak koren je tamno-braon boje, snažan, vretenast i mesnat, glavni koren. Koren maslačka zaista sadrži više gorak mlečni lateks nego u stabljikama i lišću.

Kako se bere maslačak koren? Koren se izvlači iz zemlje kada biljka uđe u svoju drugu godinu života. Uopšteno, koren maslačka namenjen medicinskoj upotrebi se prikuplja tokom leta. Neophodno je da se osuši i da se čuva do jeseni za mlevenje, radi pripreme kafe ili korišćenja u druge svrhe.

Maslačak koren kao prirodni lek je:

  • antireumatik
  • diuretik
  • tonik jetre
  • blagi laksativ
  • podstiče protok žuči.

Maslačak cvet je takođe veoma lekovit, a prvenstveno za jetru i kod dijabetesa. Smatra se da bi terapija cvetom maslačka trebalo da traje najmanje mesec dana, kako bi se postigli zadovoljavajući rezultati. Cvet maslačka je zlatno-žute boje i trebalo bi ga brati i koristiti kada procveta, a koristi se za pripremu meda/sirupa i tinkture od maslačka.

Maslačak protiv urinarnih infekcija

Kako je maslačak diuretik po prirodi, može da pomogne da se eliminišu naslage toksičnih materija u bubrezima i urinarnom traktu. Dezinfekciona svojstva maslačka takođe inhibiraju rast mikroba u urinarnom sistemu. Maslačak čaj je jedan od najviše korišćenih kod urinarnih infekcija.

Kako se priprema maslačak čaj protiv urinarnih infekcija?

Maslačak čaj možete da pripremate od svežeg ili sušenog korena maslačka, kao i od listova maslačka.

Čaj od svežeg korena maslačka – priprema:

Nakon što izvadite koren maslačka iz zemlje, odvojte ga od listova, stabljike i cveća, i isperite energično pod hladnom tekućom vodom. Sačuvajte listove maslačka za druge svrhe, po želji. Stavite 250 ml vode da provri u šerpi. Grubo naseckajte koren maslačka. Dodajte 2 kašičice naseckanog korena maslačka u šerpu sa ključalom vodom, pokrijte šerpu i smanjite temperaturu. Neka se koren maslačka krčka u pokrivenoj šerpi oko 1 minut. Sklonite šerpu sa vatre. Ostavite koren maslačka da stoji u pokrivenoj šerpi 40 minuta. Stavite cediljku preko čajnika i procedite čaj. Odbacite komade korena.

Čaj od sušenog korena maslačka – priprema:

Stavite 250 ml vode da provri u šerpi. Naseckajte 1/2 do 2 kašičice sušenog korena maslačka. Stavite komade korena maslačka u šerpu sa ključalom vodom i neka se krčkaju 5-10 minuta. Stavite cediljku preko čajnika i procedite čaj. Odbacite komade korena.

Čaj od listova maslačka – priprema:

Prelijte 1 kašičicu suvog lista maslačka sa 200 ml ključale vode, poklopite i neka odstoji 15 minuta. Procedite čaj.

Maslačak čaj treba da se pije 3 puta dnevno po jedna šolja pre obroka.

Ukoliko ste u potrazi za potpuno prirodnim preparatima namenjenim lečenju urinarnih infekcija (ali i drugih tegoba vezanih za urinarni trakt) – preporučujemo vam FLORACOLI BILJNE KAPI. Ovo je 100% prirodan preparat koji dokazano deluje protiv urinarnih infekcija, Ešerihije koli i drugih urinarnih tegoba.

Sastav: tinktura zlatnice, vranilove trave, uve, rastavića i rtanjskog čaja – sa izraženim protivupalnim, antiseptičnim i diuretičnim delovanjem.

FLORACOLI BILJNE KAPI smiruju akutne i hronične urinarne infekcije, upalu bubrega, bešike i mokraćnih kanala; nemaju neželjenih efekata ni kontraindikacija, a poželjno bi bilo da ih koristite minimum 3 meseca u kontinuitetu.

Pogledajte i ...

Namirnice za zdrave bubrege

Namirnice za zdrave bubrege

Faktori koji su povezani s povećanom opasnošću od pojave bolesti bubrega uključuju povišeni krvni pritisak, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *