Anksioznost – prirodno lečenje

Anksioznost - prirodno lečenje

Anksioznost – prirodno lečenje

Anksioznost je način na koji vaše telo reaguje na opasne situacije – i to je normalna biološka funkcija. Međutim, kada se vaš anksiozni odgovor javlja čak i kada nema specifične pretnje, to može postati anksiozni poremećaj. Ovo je problem koji je sve prisutniji i sa kojim se suočava veliki broj ljudi.

Simptomi anksioznosti uključuju napetost mišića, nemir, nesanicu, bolove u stomaku i prekomerno znojenje. Ako imate tešku anksioznost, trebalo bi da ste pod nadzorom lekara ili stručnjaka za mentalno zdravlje, mada se mnogi ljudi okreću prirodnim lekovima kako bi smanjili njihovu anksioznost. Pre svega, konvencionalna terapija za anksioznost i druge oblike psihičkih poremećaja može sa sobom da nosi niz neželjenih efekata, a poznato je da mnogi od ovih lekova izazivaju i zavisnost.

Ako želite da probate prirodne lekove za anksioznost, svakako savetujemo da prvo konsultujete svog doktora; jer neke biljke mogu imati neželjene efekte i ometati lekove na recept koje već uzimate.

Prirodni lekovi za anksioznost

Kamilica

Kamilica – koju tradicionalno preporučuju herbalisti kao blagi sedativ i pomoć za spavanje – ima antispazmodične i mišićno-relaksantne efekte, kao i sposobnost da umiri digestivne poremećaje regulišući peristaltiku. Kamilica, koja se može uzeti kao umirujući čaj ili u vidu suplementa, pomaže u smanjivanju fizičkih simptoma uznemirenosti, uključujući i nervozni osećaj “leptira” u želucu. Izbegavajte kamilicu ako ste alergični na biljke iz porodice glavočika (Asteraceae).

Hmelj

Listovi i cveće biljke hmelj – koja se takođe koristi za proizvodnju piva – koriste se za ublažavanje nemira i nesanice. Isparljivo jedinjenje nazvano dimetilvinil karbinol može dati hmelju njegov umirujući efekat. Hmelj se može uzeti u standardizovanom ekstraktu ili piti kao čaj. Takođe možete napraviti jastuk za spavanje punjenjem vrećice sa cvetovima hmelja.

Matičnjak

Čaj od matičnjaka može doneti blago olakšanje nervoznim živcima i pomoći u obnavljanju emocionalne ravnoteže. Matičnjak ima snažnu antispazmodičnu akciju i analgetička svojstva. Čaj od matičnjaka svoje umirujuće i stabilizujuće osobine duguje svojim isparljivim uljima – citral i citronela; takođe je bogat i korisnim flavonoidima.

Kantarion

Kantarion dokazano može osloboditi anksioznost, nesanicu, nemir i stomačne probleme nastale usled stresa. Korisni efekti kantariona mogu ublažiti depresiju i anksioznost povećanjem neurotransmitera u mozgu. Imajte na umu da kantarion može izazvati povećanu osetljivost na svetlost. Nemojte uzimati kantarion ako ste trudni i nikad ga ne kombinujte sa sredstvom za smirenje i alkoholom.

Valerijana

Herbalisti preporučuju valerijanu (lat. Valeriana officinalis) za nesanicu uzrokovanu anksioznošću. Valerijana, koja ima sedativne i anti-spazmodične efekte, može pomoći da zaspite brže i da spavate duže. Za teške anksiozne ili panične napade, stavite kapljicu valerijane u vodu za kupanje. Takođe možete koristiti valerijanu u malim dozama tokom čitavog dana radi smirivanja.

FITORELAX BILJNE KAPI su 100% prirodan preparat koji dokazano pomaže kod anksioznosti, nervoze, nesanice, depresije i uznemirenog stomaka, ali i kod svih drugih oblika psihičke uznemirenosti. Ovaj jedinstven biljni preparat na našem tržištu sadrži mešavinu biljnih ekstrakta valerijane, matičnjaka, nane i hmelja. Aktivni sastojci ovog pažljivo odabranog lekovitog bilja deluju umirujuće kod napetosti, nervoze i anksioznosti.

FITORELAX KAPI ne izazivaju zavisnost i pospanost. Možete da ih koristite duži period, bez bojazni od neželjenih efekata.

Podelite ovaj članak

Comment (1)

  • Ivona Reply

    Postovani clanak mi se jako svideo , svaka cast ali moram pohvaliti i citav veb sajt kako je uradjen sve pohvale za vas .

    14 септембра, 2019 at 4:36 pm

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.