Biljka babin zub – uticaj na muške hormone

Biljka babin zub - uticaj na muške hormone

Biljka babin zub – uticaj na muške hormone

Mnogi današnji popularni suplementi dolaze iz biljaka koje su se od davnina koristile u medicinske svrhe. Jedna takva biljka je babin zub ili Tribulus terrestris, za koju se tvrdi da ima razne zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje nivoa šećera i holesterola u krvi, promenu nivoa hormona i povećanu seksualnu funkciju i libido.

Biljka babin zub je igrala vitalnu ulogu u ajurvedskoj, kineskoj i evropskoj medicini vekovima unazad. U ajurvedskoj i kineskoj medicini, primenjena je kao lek za probleme urinarnog i reproduktivnog sistema i zamor. Slično u Evropi, Tribulus terrestris se koristi za rešavanje problema urinarnog i reproduktivnog sistema; takođe se koristi kao sredstvo za poboljšanje raspoloženja.

Biljka babin zub se koristila kao tonik i zbog svoje sposobnosti da stimuliše proizvodnju hormona. Na osnovu ovog efekta, postala je popularan supleemnt za ”graditelje” tela i sportiste. Ova upotreba se nastavlja i danas, a nedavna studija je potvrdila i lekovitost ove biljke, identifikujući aktivna jedinjenja koja pružaju pozitivne prednosti za zdravlje muškaraca.

Danas se Tribulus terrestris široko koristi kao opšti dodatak za zdravlje, kao i suplement koji povećava nivo testosterona.

Aktivni sastojci – saponini i delovanje

Saponini su hemijska jedinjenja u biljci babin zub i smatraju se odgovornim za njene zdravstvene prednosti.

Uobičajeno je da Tribulus terrestris suplementi sadrže 45-60% saponina. Važno je istaći  da veći procenat saponina znači da treba koristiti nižu dozu, jer je taj suplement koncentrisaniji.

Ovi saponini stimulišu produkciju testosterona potiskivanjem receptora prirodnih hormona. Ovo rezultira proizvodnjom većih količina luteinizirajućeg hormona (LH), što zauzvrat podstiče telo, posebno Leidigove ćelije u testisima, da stvori više testosterona.

Nedavna studija pokazala je da Tribulus terrestris doprinosi porastu nivoa testosterona kod muškaraca koji pate od niskog testosterona. Druga studija pokazala je “superiorne rezultate” u poboljšanju broja spermatozoida.

Istraživači su otkrili da Tribulus terrestris poseduje adaptogene kvalitete. Iako povećava nivoe testosterona, ova biljka ne stimuliše proizvodnju testosterona izvan normalnih fizioloških nivoa.

Upotreba za muško zdravlje

Uspeh biljke Tribulus terrestris u rešavanju muških problema privukao je pažnju zapadne medicine pre više decenija. U tradicionalnoj medicini, Tribulus je promovisao mušku plodnost, seksualni odgovor, funkciju urinarnog trakta i libido. Neki izvori su ga čak nazvali i afrodizijakom. U ajurvedskoj medicini, Tribulus se smatra biljkom koja koristi celom telu. Izgleda da savremena istraživanja podržavaju mnoge od ovih holističkih efekata.

Normalni nivoi testosterona doprinose zdravijem libidu, zdravlju prostate, plodnosti i boljoj seksualnoj funkciji – i zadovoljstvu. Normalni nivoi testosterona takođe podstiču razvoj mišića i doprinose gubitku težine. Takođe je poznato da testosteron pomaže u održavanju nivoa energije, doprinosi boljem spavanju, stabilizuje raspoloženje i promoviše veću sposobnost da se borite sa stresom. Poznato je da se nivo testosterona smanjuje sa godinama i početkom andropauze.

Jednostavno rečeno, muškarcu treba normalan nivo testosterona da ostane zdrav i da se oseća energičnim. Tribulus terrestris podržava normalne nivoe testosterona.

Minimalni neželjeni efekti

Nekoliko studija koje koriste različite doze su prijavile minimalne neželjene efekte u slučaju korišćenja suplemenata na bazi biljke babin zub.

Neuobičajeni neželjeni efekti uključuju manje stomačne grčeve ili refluks kiseline.

Većina studija ne pokazuje da ova biljka ima štetne neželjene efekte.

BILJNE KAPI BABIN ZUB su 100% prirodan preparat koji dokazano pomaže kod erektilne disfunkcije, povećanja libida i muške neplodnosti.

BILJNE KAPI BABIN ZUB pomažu kod:

  • impotencije
  • spermatogeneze
  • kardiovaskularnih tegoba
  • zakrečenja krvnih sudove
  • povišenog holesterola
  • hemoroida.

Upotreba:

Rastvoriti 30 kapi u 2dl vode, tri puta dnevno, najbolje pola sata pre jela. Koristite ove biljne kapi minimum tri meseca bez prekida.

Podelite ovaj članak

Comments (2)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.