Adekvatnom ishranom pobedite hemoroide

Adekvatnom ishranom pobedite hemoroide

Adekvatnom ishranom pobedite hemoroide

Savet je sprečiti zatvor i ublažiti bol izazvan hemoroidima, a to možete postići adekvatnom ishranom.

Smanjite unos vlakana

Verovatno su vam često savetovali da jedete više vlakana kako biste smanjili zatvor, ali vlakna će rešiti samo jednu vrstu zatvora i to ne onu povezanu s hemoroidima. Suprotno važećem mišljenju vlakna ne deluju poput “metlice” koja čisti creva. Umesto toga stvaraju masu u crevima što može pogoršati probleme s hemoroidima.

Rafinirane žitarice

U rafiniranim žitaricama nedostaju vlakna i druge hranjive materije koje obezbeđuju uravnoteženo varenje. Bilo koje rafinirane žitarice mogu se zadržati u želucu ili crevima neko vreme izazivajući zatvor i bolove u želucu. To i hemoroide čini bolnim.

Pržena hrana

Pržena hrana puna je loših sastojaka poput nezdravih ulja i visokog udela masti. Ako imate problem s hemoroidima izbegavajte prženu hranu. Ona može usporiti celi sistem za varenje. Osim toga pržena hrana se obično priprema na biljnim uljima kao što su ulje od kukuruza, soje i uljane repice, a ta ulja mogu dovesti do oštećenja crevnog zida što pogoršava i postojeće hemoroide.

Prerađena hrana

Baš kao i rafinirane žitarice, prerađene namirnice su loš izbor. Prerađena hrana sadrži malo hranjivih materija, puno soli i nezdrave masti. Svi ovi sastojci doprinose opstipaciji i lošem varenju. Zamrznuta gotova jela, junk food, pakovani slatkiši i bilo koja druga industrijska i obrađena hrana izaziva još bolnije hemoroide.

Mlečni proizvodi

I mlečni proizvodi mogu pogoršati problem s hemoroidima. Sami po sebi ne izaziavju zatvor, ali ako imate hemoroide doprinose neprijatnosti i bolu. Neke studije su pokazale da preterana konzumacija mlečnih proizvoda ostavlja masne kiseline u crevima i to može otežati varenje.

Začinjena hrana

Ako imate natečene hemoroide izbegavajte začinjenu hranu. U nekim slučajevima začinjena hrana može izazvati proliv, što je takođe bolno ako muku mučite s hemoroidima.

Nezrelo voće

Dok je zrelo voće korisno i zdravo, nezrelo može povećati bol. Nezrelo voće je teško svarljivo, pobrinite se da je voće potpuno zrelo pre konzumiranja.

Laksativi

Iako se može činiti kao dobra ideje da uzmete laksativ kako biste sprečili zatvor, kad je u pitanju problem s hemoroidima, laksativi takođe mogu imati uticaj na bolne hemoroide. Laksativi podstiču meku stolicu koja često ima visok sadržaj kiselina, a to izaziva bol i neprijatnost. Osim toga, uzimanje laksativa na duži period može dovesti do opstipacije. Laksativi su diuretik, i nakon nekog vremena telo će dehidrirati što je ‘okidač’ za zatvor.

Alkohol

Alkohol izaziva dehidrataciju što može dovesti do zatvora. Ako pijete veće količine alkohola ne samo da ćete se verovatno suočiti sa zatvorom, već možete poremetiti ravnotežu u organima za varenje, a sve to dovodi do još bolnijih hemoroida.

HEMOROL BILJNA MAST  je spravljena od  korisnih sastojaka uglavnom iz prirode našeg podneblja. To je jako važno, zato što smo se mi vekovima navikavali da koristimo biljke iz svog okruženja.

Osobine i delovanje: Aktivne supstance iz uljanog ekstrakta lekovitog bilja i pčelinjeg voska povećavaju otpornost zidova krvnih sudova, smanjuju njihovu propustljivost, otklanjaju otok, bol i svrab u anorektalnom predelu i time pomažu kod različitih neugodnih stanja kao što su hemoroidi, ragade i fisure anusa i okolne kože.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.