Uzroci ekcema, ishrana i lečenje

Uzroci ekcema, ishrana i lečenje

Ekcem je zapaljenje kože. Počinje crvenilom koje malo natekne, zatim se pojave mali mehurići koji jako svrbe i peku, iz mehurića izlazi tečnost bledo žute boje, zatim se stvaraju krastice, a onda dolazi do ljuštenja, tj. otpadanja pokožice u malim listićima. Zato razlikujemo suvi ekcem (kao lišaj), lisnati ekcem (u listićima) ili orožali ekcem (keratozni). U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na mogućnost ekcema potrebno je zatražiti pomoć lekara dermatologa, da ne bi došlo do komplikacija i dodatnih infekcija kože, pojave čireva, ili upale limfnih žlezda.

Uzroci ekcema

U mnogim slučajevima, ne zna se tačan uzrok pojave ekcema. Ono što se zna, kada je ekcem na rukama u pitanju, jeste da je on mnogo češći kod osoba koje su ceo dan u kontaktu sa iritantnim supstancama. Te supstance, već smo rekli, mogu da budu: deterdžent, voda, kiseline, rastvarači, hladnoća, toplota i slično. Individualno je.

Uzroci ekcema na rukama mogu još biti:

  • Genetski faktor i sklonost ka oboljenjima kože
  • Povreda u smislu ekcema koji nastao kao oštećenje kože u dodiru sa nečim i koja uglavnom podrazumeva kontaktni dermatitis
  • Imunološka reakcija na neki alergen – alergijski dermatitis. Najčešći alergeni koji mogu izazvati reakciju na koži u obliku ekcema su nikl, veštački mirisi, guma, fenilendiamin – sastojak koji se može naći u farbama za kosu. To mogu biti i ostali faktori iz okruženja kao što je recimo polen, duvaski dim, buđ, grinje.
  • Infekcija kože gljivicama ili drugim mikroorganizmima kao što je šugarac ili stafilokoke, bakterije koje žive na koži kod pojednih ljudi
  • Stres. Iako stres sam po sebi nije uzrok pojave atopijskog dermatitisa, on u značajnoj meri utiče na to da se njegovo stanje pogorša.

Kada se radi o gljivicama ili šugi, ekcem na rukama može biti zarazan. U svim ostalim situacijama on to nije, iako ne deluje kao nešto sa čim biste rado bili u dodiru.

Da bi ste se izborili sa ekcemom i zauvek ga se rešili potrebno je mnogo upornosti i samodiscipline. On može biti kombinacija nekoliko uzroka pa u lečenju treba primeniti holistički pristup problemu – dobro ispitati istoriju bolesti i okolnosti života pacijenta, pa prilagoditi terapiju u skladu sa duhovnim i fizičkim potrebama pojedinca.

Osim toga, ekcem je često prateća pojava drugih bolesti kao što su astma i polenska groznica.

Ishranom protiv ekcema

U nekim slučajevima i ishrana može da pomogne da se rešite crvenila i svraba na koži. Probajte na neki od sledećih načina:

Konzumirajte riblje ulje. Neka istraživanja su pokazala da osobe koje imaju problema sa ekcemom i proizvodnjom ulja na koži imaju koristi od ovog dodatka ishrani. Tačnije, njima nedostaju omega 3 i omega 6 masne kiseline, a riblje ulje ima i jedno i drugo. Ukoliko ne podnosite riblje ulje, slične efekte može vam dati i konzumiranje mlevenog lana.

Vitamini i minerali mogu biti korisni dodaci u lečenju ekcema na rukama. Od svih vitamina, za kožu su vam potrebni vitamini E i A, dok vam od minerala najviše treba cink koji ubrzava proces zaceljivanja rana.
Važno!
Iako su vitamini prirodan tretman i sinonim za dobro zdravlje, to ne znači da treba tek tako da posegnete za njima. Nemojte ih uzimati na svoju ruku.

Višak nekih vitamina uopšte nije preporučljiv. Na primer, višak vitamina A može da dovede do opadanja kose, dok višak cinka ometa apsorpciju bakra.

Probiotici su zaslužni za normalno i zdravo funkcionisanje creva i sve je više istraživanja koja pokazuju da je zdravlje creva veoma važno za zdravlje organizma u celini i za dobar imunitet. Ekcem može biti posledica lošeg imuniteta, pa je uzimanje probiotika od koristi u tom slučaju.

Biopsorijaza kapi

Biopsorijaza kapi su nastale na zahtev pacijenata, jer se pokazalo da korisnici čaja za psorijazu Biopsorijaza čaj, često nisu u prilici da na poslu ili putu sebi spremaju čaj. S obzirom da čaj za psorijazu daje izvrsne rezultate i smanjuje simptome psorijaze kada se kontinuirano pije, potrudili smo se da za sve naše korisnike napravimo biljne kapi za psorijazu – Biopsorijaza kapi!

Biopsorijaza kapi pomažu kod uporne psorijaze, kod crvenila na koži, perutanja kože, dermatitisa, ekcema i svih drugih kožnih promena nepoznatog porekla.

Biopsorijaza kapi možete poručiti putem telefona: 011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.