Simptomi koji upozoravaju na srčani udar

Simptomi koji upozoravaju na srčani udar

Simptomi koji upozoravaju na srčani udar

Ako osetite neki od ovih simptoma, odmah potražite pomoć lekara.

Kratak dah i ubrzan rad srca

Teško je razlikovati da li se radi o napadu panike i srčanom udaru jer su simptome gotovo identični. Međutim, napadi panike mogu biti izazvani (iako ne uvek) stresnim događajem, a ostali znakovi su drhtanje, intenzivan strah i osećaj propadanja. Napad panike obično dođe iznenada i prođe u roku od pet minuta, dok simptomi srčanog udara imaju tendenciju da počnu polako i nastave polako. U tom slučaju, smesta pozovite lekara.

Trnci u rukama ili nogama

Iako je to može značiti da ste istegli nerv, posetite lekara kako bi se isključila mogućnost srčanog udara. Naime, jedan od simptoma su i trnci u ektremitetima.

Vrtoglavica i slabost

Osećaj da ćete se onesvestiti bez očitog razloga (osim ukoliko niste odradili zahtevan trening ili dehidrirali) može značiti da srce ne prima dovoljno krvi. Posebno pripazite ukoliko je takvo stanje popraćeno kratkim dahom i hladnim znojem.

Bol u čeljusti

Ukoliko je reč o srčanom udaru moguće je da osetite bol u čeljusti jer se živci nalaze blizu onih koji dolaze iz srca. Ako je bol konstantan, verovatno imate problem sa zubima. Međutim, ako se bol ponovo pojavi i to u jačem obliku, znači da imate problem sa srcem.

Pritisak ili peckanje u grudima ili leđima

Žene često opisuju srčani udar kao osećaj pritiska i težine u predelu grudi. Bol ne mora biti težak ili iznenadan i može se pojaviti i nestati u nekoliko nedelja. Često se pogrešno pretpostavlja da je reč o probavnim ili smetnjama zbog gorušice. Ako se neprijatnost ne pojavi ubrzo nakon obroka, imate li probavne smetnje (koje niste imali pre) i osećaj mučnine, što pre posetite lekara.

Veoma brzo se umarate

Ne možete dugo da hodate ili morate da se odmarate dok obavljate uobičajene dnevne aktivnosti, to bi mogao biti znak da srce ne prima krv dovoljno brzo.

Cardioplant biljne kapi  povoljno deluju kod svih kardiovaskularnih tegoba. Biljni sastojci koji ulaze u sastav kapi regulišu krvni pritisak, pomažu održavanje normalnog rada srca i cirkulacije.

Cardioplant biljne kapi pojačavaju protok krvi kroz miokard, a periferni otpor u krvnim sudovima smanjuju. Koriste se kao dopunska terapija kod srčane insuficijencije, sprečavaju aritmiju, šire koronarne krvne sudove, smanjuju nivo holesterola i triglicerida, ublažavaju simptome angine pektoris.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.