Kako ublažiti reumu?

Kako ublažiti reumu

Kako ublažiti reumu?

Simptomi reume su bol, otežana pokretljivost, a od vidljivih promena, koje se retko javljaju, jesu otekline i crvenilo ili modra boja na koži, uz bolnu osetljivost na dodir i pokret. Penekad se javlja bol u leđima, koji može da se širi duž cele noge i da završava u nožnim prstima. Nekada se bol oseća samo kod pokreta ili kada se menjaju vremenske prilike.

Kako ublažiti reumu?

Zdrav način života, ishrana i prirodna terapija čajevima i preparatima na bazi lekovitih biljaka može doprineti prevenciji nastanka reuma. Prirodni lekovi za reumu jesu ulje kantariona, ulje ruzmarina i lavande, može se koristiti i kopriva. Topla kupka će dopreti ispod kože, do obolelih zglobova i mišića, a da bi bila efikasnija, u kupku se može dodati bosiljak, majčina dušica, ruzmarin i nana.

Zabranjuje se nošenje tereta u ruci u kojoj se javlja bol, jer može doći do preopterećenja zgloba. Ukoliko je bol u kičmi, nikako se ne preporučuje nošenje teških stvari a saginjanje i istezanje se moraju svesti na minimum. Kada god je pacijent u prilici, treba da utopljava zglobove, da se toplo oblači i da štiti obolele zglobove. Korisna je i lakša masaža okolnih mišića i blago razgibavanje zglobova. Lekari preporučuju i kupke u mlakoj vodi i trljanje kože oko obolelog mesta peškirom. Dijeta koja ne utiče na balans vitamina D, kalcijuma i fosfora se može sprovoditi u cilju gubitka suvišnih kilograma. Trebalo bi se izbegavati konzumiranje mesa i mesnih prerađevina, punomasnih sireva i pavlaka. Dijeta sa kupusom je odličan izbor jer kupus stimuliše mobilnost zglobova.

Zglobovi kuka i nogu su posebno ugroženi kod gojaznih osoba. Posebni režim ishrane moraju praktikovati i osobe obolele od gihta. Žene se, pre ulaska u menopauzu, mogu obratiti specijalisti reumatologije radi određivanja rizika oboljenja od osteoporoze – to se procenjuje aparatom koji meri mineralnu gustinu koštanog tkiva – osteodenzitometrom.

Osobe sa predispozicijom za nastanak reume bi trebalo da izbace alkohol i cigarete iz upotrebe, da izbegavaju dugačak boravak u vlažnim i klimatizovanim prostorijama, i ukoliko su u mogućnosti, da ne rade teške fizičke poslove. Sunčanje je preporučljivo jer je sunce najveći prirodni izvor vitamina D.

Ukoliko bolujete od reume, a želite da svežim biljem ublažite bol, okrenite se celeru, praktikujte dodavanje seckanog celera u supe i čorbe, celer je izvrstan antireumatik. Možete pripremiti sebi i čorbu od kopriva. Takođe, čajevi od celera, koprive i šipurka pomažu kod bolova.

Ukoliko osećate bol u nozi, za oboleli predeo možete pripraviti prirodne obloge. Najjednostavniju oblogu možete napraviti od lišća kupusa, koje prelijete ljutom rakijom i onda obavijete oboleli predeo. Ovaj proces se ponavlja 3 puta dnevno a u slučaju jačeg bola, možete odmah pristupiti oblaganju.

 

Reumal Medveđa mast – Smanjuje tegobe kod bolova u leđima, ramenima, vratu, kolenima, skočnim i drugim zglobovima.

Odlične rezultate daje i u uklanjanju tegoba kod: reume, artritisa, išialgije, artroze, gihta kao i kod drugih oboljenja reumatskog porekla.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

 

MIGRESAN BILJNE KAPSULE na bazi ekstrakta povratića (Tanacetum parthenium L.) dokazano pomažu u ublažavanju simptoma reumatskih oboljenja.

Povratić je poznata lekovita biljka koja se kroz istoriju koristila zbog svojih izraženih antiinflamatornih dejstava, pa je našao primenu i u lečenju simptoma reume.

Kada se koriste redovno, MIGRESAN BILJNE KAPSULE na bazi povratića dovode do smanjenja tegoba i intenziteta simptoma reume.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.