Sikavica regeneriše jetru, ali i čisti organizam

Sikavica

Sikavica regeneriše jetru, ali i čisti organizam

Biljka Sikavica (čičak) proslavila se u narodu kao odličan lek za hronična obolenja jetre, žući, slezene, žutice, za čišćenje organizma i jetre od kandide i njenih otrova…
Sikavica (Silybum marianum), gujina trava, šarena badeljka, beli stričak, gospin trn, divji artičok, magareća salata, ošebalj, je dvogodišnja, zeljasta, dosta krupna i razgranata biljka. Sikavica je jako slična čičku pa je mnogi samo tako prepoznaju, ali to nisu iste biljke. Sikavica je pokrivena maljavim, belo prošaranim listovima. Na vrhu ima krupnu, lako povijenu purpurno-crvenu cvetnu glavicu. Cvetovi i listovi su posuti žičkastim bodljikama. Naraste do 150 cm i cveta u drugoj godini u leto. Nalazi se pored puteva i u blizini naselja, uglavnom u primorskim i toplijim područjima.
Listovi i cvet se beru u maju, a seme u avgustu-septembru, kada se vadi i koren.

Ta se biljka, poznata još u doba Hrista, primenjuje za lečenje jetre, ali je korisna i u nekim drugim slučajevima, a i odličan je antioksidans.
Silimarin se kao lekovito sredstvo koristi više od 2000 godina, a najčešće kod bolesti jetre. Specifično je za nju da je jako bodljikava.
Kao lek se koristi zreli i osušeni plod, a korisni sastojci su silimarin, silibin, silikristin i ostali flavonoidi, a sadrži i masno ulje, sterole i proteine. Njegov se specifičan kompleks naziva silimarin, a izoliran je iz ploda 1968. godine.

– Sikavica je jedini lek kod trovanja smrtonosnom gljivom zelenom pupavkom (Amanita phalloides) što ne osporava ni savremena farmaceutska industrija.
– Jača organizam i krvne žile, zaustavlja krvavljenja, leči migrene, vrtoglavice, umor, sve vrste alergija, napade urtikarije i astme te bolesti putovanja.
– Koristi u lečenju bolesti nadbubrežne žlezde, kod upale slepog creva i psorijaze, a može i da normalizuje nivo holesterola u krvi.
– Poput estrogena stimuliše proizvodnju mleka kod dojilja.
– 1986. godine odobrena je za lečenje alkoholnog i virusnog hepatitisa, masne jetre, ciroze i trovanja jetre.
– Nakon masnih i obilnih obroka može dobro doći jedna “mala” detoksikacija jetre čajem od sikavice.
– Sikavica se preporučuje osobama sklonim alkoholizmu i masnoj hrani  (dokazano pomaže kod mamurluka).

Caj-od-sikaviceNačin pripreme i upotrebe lekovitih sastojaka sikavice:
Sikavica se uzima u obliku čaja ili kapsula i u kombinaciji sa drugim biljkama.

1. Jedna čajna kašika fino mlevenog ili zdrobljenog semena se zalije s nešto vode i koristi 4-5 puta dnevno.
2. Ista količina se prelije alhoholom, napravi tinktura i koristi 4-5 puta dnevno 15-25 kapi.
3. Ista količina se prelije s jednom čašom vrele vode, poklopi i ostavi 15 minuta, procedi i nezaslađeno pije pre jela, 2 – 3 puta dnevno, lagano u malim gutljajima.

ČAJ OD SIKAVICE možete kupiti ovde >>

Podelite ovaj članak

Comments (2)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.