Početna / Endokrini sistem / Pušačka noga – simptomi i lečenje

Pušačka noga – simptomi i lečenje

Pušačka noga ili Birgerova bolest je sve češći zdravstveni problem na ex-yu prostorima, a naročito u Srbiji.  Osnovna terapijska mera protiv ove teške bolesti jeste prestanak pušenja, a uz odgovarajuce medikamente poželjna je i primena lekovitog bilja koje će ubrzati oporavak i pročistiti krvne sudove.

Kako je Srbija zemlja koja je u samom vrhu svetske liste po broju pušača sa čak 1/3 stanovništva koja konzumira cigarete, pušačka noga je čest zdravstveni problem. Bolest se javlja kod osoba koje su preosetljive na duvan, usled čega dolazi do zadebljanja zidova arterija i, posledično, sužavanja krvnih sudova.

Pušačka noga najčešće je udružena sa aterosklerozom a najvećem riziku izloženi su dijabetičari-pušači. Pročitajte više o lečenju dijabetesa. Bolest se uglavnom javlja kod muškaraca srednje životne dobi, ali u poslednie vreme obolevaju i mladi ljudi.

PUŠAČKA NOGA SIMPTOMI

Oboljenje u početku ima veoma blage simptome koji se često zanemaruju:

  • slab bol u prstima donjih udova nakon dužeg hodanja, potom i pri svakom koraku, pa i u toku sedenja sa savijenim ili prekrštenim nogama, da bi na kraju postao konstantan.

Osim toga, javljaju se: cijanoza (modra prebojenost kože) i osećaj hladnoće u stopalima, kao i izražen sjaj kože i otpadanje malja na obolelom mestu. U poodmaklim fazama bolesti dolazi do krivljenja nokatnih ploča i pojave gangrene.

BIRGEROVA BOLEST LEČENJE

Veoma je važno da se već nakon prvih promena potraži pomoć lekara, jer postoje evidentirani slučajevi
gangrene koja se razvila svega nekoliko nedelja nakon prvih simptoma. Osnovna mera jeste prestanak pušenja. Birgerova bolest u odmakloj fazi kada se razvije gangrena, ima jedno jedino rešenje – amputaciju obolelog ekstremiteta. Zato se pušačka noga simptomi ne smeju zanemariti i bolest se treba uzeti veoma ozbiljno.

PUŠAČKA NOGA – PREVENTIVA

Cirkulacija u udovima može se poboljšati pravilnom ishranom (što podrazumeva izbacivanje iz jelovnika masnih, previše začinjenih namirnica i napitaka sa kofeinom). Preporučuju se posno meso i morski plodovi, naročito alge i školjke, kao i žitarice.

Pozitivan efekat na vitalnost arterija imaju beli luk, paprika, kupus, bobičasto voće, semenke bundeve, koštičavi plodovi, crno vino, maslinovo ulje. Savetuje se takođe da se upotrebljava kalijumova so, kim, ruzmarin, đumbir i cimet, kao i konzumiranje veće količine sveže isceđenih sokova i toplih napitaka od lekovitog bilja.

Floradijabet biljne kapi

FLORADIJABETFloradijabet biljne kapi su prirodni biljni preparat koji deluje na:

 

  • povišeni šećer u krvi
  • štite krvne sudove kod dijabetičara
  • regulisanje nivo šećera i nedozvoljavaju nagle skokove usled stresa i prekomerne ishrane
  • štite od pojave pušačke noge i odumiranja udova
  • povoljno deluju na sam metabolizam

Pogledajte i ...

Uzroci problema sa štitnom žlezdom

Uzroci problema sa štitnom žlezdom

Štitna žlezda je jedna od najvažnijih žlezda u endokrinom sistemu. Osetljiva i delikatna, štitna žlezda …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *