Prostatizam

Prostatizam

Prostatizam

Prostatizam je često benigni proces, koji nema drugih posledica osim otežanog mokrenja, ali u nekim slučajevima može da preraste u rak prostate. Prostatizam se pojačava u vreme andropauze, u momentu kada muškarac prestane da luči polne hormone istim intenzitetom kao u mladosti ili zrelim godinama. Izgleda da smanjeni nivo testosterona (muškog hormona) izaziva izvesno prostatičko starenje. To se lako može razumeti ukoliko se zna da prostata, iako ne proizvodi spermatozoide, ipak proizvodi devedeset posto semene tečnosti koja ih prati.

Problem prostatizma može da se iskomplikuje kada postoji hronično zadržavanje urina jer može da izazove češću pojavu urinarne infekcije, koja će zahtevati poseban tretman.

Prostatizam se manifestuje poremećajima mokrenja

  • Učestala aktivnost mokrenja. Vrednuje se po tome koliko puta pacijent ustaje noću da bi mokrio.
  • Smanjen mlaz. Mlaz mokraće gubi snagu. Njegov intenzitet često može da varira bez vidnog razloga.
  • Pritisak za mokrenje. U nekim slučajevima pacijent oseća veliki pritisak i misli da neće moći da se uzdrži.
  • Zaostalo mokrenje. Nakon prestanka mokrenja, uvek ostaje nekoliko kapi koje ostavljaju mrlje na donjem rublju.
  • Nepotpuno pražnjenje bešike. Prostata onemogućava uretru i poslednja etapa mokrenja ostaje unutra, što doprinosi da se kasnije češće mora ići u toalet. Osoba koja ima neke od ovih simptoma prostatizma mora da se podvrgne rektalnom pregledu. U slučajevima prostatitisa, primećuje se zona koja je pomalo tvrda, pokretna, i, iznad svega, veća nego što bi trebalo. Rektalni pregled takođe može da ukaže doktoru da li postoji neka mogućnost kancerogenog oboljenja prostate ili ne.

Saveti za ishranu

  • Treba konzumirati namirnice bogate biljnim estrogenima, poput soje, majčine dušice, šafrana ili klice deteline. Iako fitoestrogeni nemaju direktno dejstvo na prostatizam, deluju preventivno na rak prostate.
  • Treba smanjiti konzumiranje masnoća životinjskog porekla, pošto su prethodnici polnih hormona. Pekomerni unos masti životinjskog porekla ili hidrogenizovanih masti može da pogorša hormonsku sliku.
  • Treba uvek koristiti hladno ceđena ulja i sveže suvo voće. Oni su bogati vitaminom E, poseduju veliku antioksidansnu sposobnost i pomažu stvaranju hormona dobrog kvaliteta.
  • Treba smanjiti konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda (mogu se zameniti biljnim mlekom i njihovim derivatima). Mlečni proizvodi treba da budu maksimalno svezi; treba izbegavati dugotrajna mleka.

Floraprostan biljne kapi su potpuno prirodan biljni preparat, na bazi ekstrakta sitnocvetne mlečike, breze, uve i rastavića.

Mešavina bilja bogata biološki aktivnim sastojcima doprinose očuvanju zdravlja prostate i mokraćnih kanala.

Floraprostan biljne kapi za prostatu pomažu kod oslabljene funkcije prostate, kod otežanog mokrenja, praćenog hroničnim infekcijama mokraćnih kanala i bešike, kod benigne hiperplazije prostate i svih drugih tegoba koje prate upalu i uvećanje prostate.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.