Čaj od lista kupine

Čaj od lista kupine

150.00 din

(kupinjača, crna malina i crna jagoda)

List kupine se upotrebljava kod:

  • hronične dijareje
  • hemoroida
  • dijabetesa
  • upale desni i paradentoze
  • gastritisa
  • laringitisa

Pakovanje 100gr

Opis

Latinski naziv i familija: Rubus fruticosus L. Rosaceae

Kupina raste po brdskim predelima, krčevinama, šumskim proplancima, napuštenim i neobrađenim mestima. To je višegodišnja, žbunasta biljka. Stablo je uspravno, visoko jedan do dva metra, obraslo trnovima i naizmenično raspoređenim listovima, dugačkim do 7 cm i sastavljenim od 3-5 ovalnih i nepravilno nazubljenih listića. Cvetovi su aktinomorfni, ružičasti ili beli, pojedinačni ili udruženi u grozdaste cvasti. Cveta u junu. Plod je zbirna koštunica crne boje.

Kao lekoviti deo biljke koristi se osušen list (Rubi fruticosi folium). Listovi kupine se beru u junu i julu, i to samo mladi i zdravi sa vršnih delova grana, i suše se u tankom sloju, u hladu na promaji. Suva droga je zelene boje, bez mirisa i oporog ukusa.

Hemijski sastav List kupine sadrži 8-14% tanina, organske kiseline, flavonoide i  pentaciklične triterpenske kiseline.

Upotrebljava se kao adstringens protiv hronične dijareje, kod hemoroida, za grgljanje u obliku 2% dekokta. Deluje kao blag hipoglikemik stimulacijom lučenja insulina. Spolja se upotrebljava kao antiseptik u terapiji angine, laringitisa, gingivitisa, za rane i kožne bolesti.

Istraživanje objavljeno 2004. godine u Poljskoj pokazalo je da kvercetin i kempferol izolovani iz lista kupine deluju protivupalno i imunostimulirajuće.

U britanskom istraživanju iz 2007. godine objavljenom u International Journal of Cosmetic Science predstavljen je mehanizam kojim ekstrakt lista kupine deluje inhibirajuće na enzim matriksmetaloproteinazu (MMPs). Ovaj enzim je odgovoran za reakcije kolagena kože koje stvaraju bore. Istim istraživanjem  je  utvrđeno antioksidativno dejstvo identično vitaminu E. Istraživanje iz 2009. godine objavljeno u International Journal of Antimicrobial Agents pokazalo je da polifenoli izolovani iz lista kupine deluju na rezistentne sojeve Helicobacter pylori, bakterije koja izaziva upalu sluznice želuca i duodenuma, koja se leči antibioticima na koje je ova bakterija već u preko 65% pogođene populacije otporna.

Ograničenja u upotrebi: nisu poznata.

Način pripreme i upotreba čaja: Jednu supenu kašiku lista kupine preliti sa 200 mL ključale vode, sud poklopiti, ostaviti da odstoji 15 minuta i procediti. Piti dva do tri puta dnevno po čolju čaja.

Način čuvanja: Na sobnoj temperaturi i tamnom mestu, izvan domašaja dece.

Pakovanje: 100 gr

Naručite artikal pouzećem direktno na vašu adresu: Čaj od lista kupine može se naručiti direktno ovde na sajtu – opcija DODAJ U KORPU ili …

Telefon za naručivanje SRB: 011/4232-64 ili  011/3806-281 ili 063/214-426

E mail za naručivanje: kontakt@mediflora.rs

PRODAJNO MESTO:

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Bulevar Kralja Aleksandra 228, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 380 62 81

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Vojvode Stepe 112, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 423 26 40

email: kontakt@mediflora.rs

U apoteci vas očekuje mlada, raspoložena i ljubazna ekipa dipl. farmaceuta, farmaceutskih tehničara i lekara koji će vam u svako doba pružiti stručni savet i kvalitetnu uslugu.

You've just added this product to the cart: