Čaj Crni dud

Čaj Crni dud

150.00 din

(murgav dud, crna murva, crnica, crnicka, šamdud, šandud, šanduda)

List crnog duda koristi se:

  • kao diuretik
  • protiv šećerne bolesti
  • kod upale bešike
  • kod prehlade

Pakovanje 100gr

Opis

Latinski naziv i familija Morus nigra L. Moraceae. Dud je listopadno drvo sa oko 100 vrsta širom sveta. Među njima je rašireno desetak vrsta u toplim i umerenim područjima. Drvo je do 20 metara visoko sa okruglastom, bogatom krošnjom i duboko ispucalom korom. List je širokojajast, nazubljenog oboda. Složeni plod je cvast srasla u jedno plodište, dudinju (nalik kupini), slatkog ukusa, bez izražene arome i kiselosti i široke palete boja – od bele, ružičaste, crvene, crvenocrne, crnoljubičaste do crne u zavisnosti od vrste.

Kao lekoviti deo biljke koristi se: osušen list (Mori nigrae folium). Mladi, zdravi i potpuno razvijeni listovi beru se tokom leta i suše u tankom sloju na promaji u hladu.

Hemijski sastav: List duda sadrži flavonoide (2-5%), folnu kiselinu, adenin, asparaginsku kiselinu, vitamin C i karotin.

Plodovi duda sadrže slobodne organske kiseline, limunsku i jabučnu kiselinu, vitamine A, B, C, E, gvožđe, kalijum, mangan, magnezijum, pektine kao i druge korisne supstance.

List crnog duda se koristi kao diuretik i antidijabetik. Problem dijabetičara je kontrolisanje nivoa šećera u krvi nakon obroka. Otkriveno je da dud kontroliše nivo šećera i održava nivo glukoze u krvi stabilnim nakon obroka. U naučnim istraživanjima mogu se naći podaci o prosečnom poboljšanju od 44% u redukciji nivoa šećera kod naglog porasta nivoa šećera, nakon obroka. Aktivna komponenta DNJ (1-deoxynojirimycin) u listu duda kontroliše apsorpciju šećera, što dovodi do stabilnijeg nivoa šećera u krvi.

Crni dud se u narodnoj medicini koristi kod upale mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla, depresije, nesanice, vrtoglavice. Sveži, nedozreli plodovi primenjuju se protiv proliva, a zreli kao blag laksativ. Sok je dobar za lakše iskašljavanje, znojenje, mokrenje i za ispiranje kod upala grla i usta.

Način pripreme i upotreba čaja: Supenu kašiku  lista duda preliti sa 200 mL ključale vode. Sud poklopiti i posle 10 minuta procediti. Piti tri puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja.

Način čuvanja: Na sobnoj temperaturi i tamnom mestu, izvan domašaja dece.

Pakovanje: 100 gr

Naručite artikal pouzećem direktno na vašu adresu: Čaj od lista crnog duda može se naručiti direktno ovde na sajtu – opcija DODAJ U KORPU ili …

Telefon za naručivanje SRB: 063/214-426  ili  011/3806-281 ili 011/4232-640

E mail za naručivanje: kontakt@mediflora.rs

PRODAJNO MESTO:

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Bulevar Kralja Aleksandra 228, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 380 62 81

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Vojvode Stepe 112, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 423 26 40

email: kontakt@mediflora.rs

U apoteci vas očekuje mlada, raspoložena i ljubazna ekipa dipl. farmaceuta, farmaceutskih tehničara i lekara koji će vam u svako doba pružiti stručni savet i kvalitetnu uslugu.

You've just added this product to the cart: