Prirodni lekovi protiv stresa

stres

Prirodni lekovi protiv stresa

Stres je vodeći uzrok mnogobrojnih oboljenja, a neka od češćih su gubitak kose, depresija, visok krvni pritisak, glavobolja, drastične promene težine… Sledeći put kada budete imali neke od simptoma ili, jednostavno, kada osetite da ste pod stresom, isprobajte neke od prirodnih lekova.

Lavanda

Ukoliko imate problema sa spavanjem, bilo bi dobro da vazduh u spavaćoj sobi blago poprskate esencijalnim uljem lavande ili da samo ulje pomirišite nekoliko puta. Istraživanja pokazuju da lavanda ublažava anksioznost i da smiruje um i telo usled čega dolazi do opuštanja.

Samim tim, ona vam može pomoći da brže i lakše zaspite. Takođe, dokazano je da aromaterapija inicira različita raspoloženja i osećanja i da se veoma efikasno koristi kod problema kao što su depresija, zamor, anksioznost, glavobolje, loša probava i slično.

Kamilica

Čaj od kamilice dokazano opušta mišiće (ali i živce) pre spavanja. Ova prekrasna biljka se već stotinama godina koristi zbog svojih sedativnih svojstava, ali i kao namirnica koja poboljšava imunitet.

Tamna čokolada

Istraživanja pokazuju da konzumiranje svega 30 grama tamne čokolade smanjuje nivo hormona stresa i anksioznosti u organizmu. Hormon stresa, kortizol, lako može postati neuravnotežen i dovesti do dugoročnih oboljenja i disfunkcionalnosti. Tamna čokolada može biti od pomoći da se nivo pomenutog hormona smanji pa se zbog toga i preporučuje da se češće konzumira. Ipak, ne preterujte – kao što smo na početku rekli, 30 grama dnevno sasvim je dovoljno.

Kantarion

Istraživanja pokazuju da ova biljka popravlja raspoloženje i ponašanje kod osoba sa blagom depresijom. Koristi se vekovima kao prirodni anti-depresiv, a toliko je sveprisutna da se često smatra korovskom biljkom.

Čaj kod uznemirenosti, straha i duševne napetosti

Čaj kod napetosti pomaže kod: stresa i napetosti, nesanice, depresije i anksioznosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.