Povišen pritisak pod kontrolom bez lekova

Povišen pritisak pod kontrolom bez lekova

Povišen pritisak pod kontrolom bez lekova

Skoro polovina odraslih u Srbiji ima visok krvni pritisak! Naravno da su godine za nama i stresovi imali veliki udeo u tome, ali su, upozoravaju lekari, mnogo značajniji faktori rizika – manja fizička aktivnost, neredovna i nepravilna ishrana, kao i neodgovornost za zdravlje.

Uzroci visokog krvnog pritiska

Pritisak ima normalne fiziološke dnevne i sezonske varijacije i one su pacijentima koji boluju od povišenog pritiska najčešće očuvane – najviši je ujutru, a najniži noću, dok spavamo. A, kada je reč o skoku pritiska van toga, najčešće se događa zbog napora, stresa, posle neprospavane noći… Pritisak, takođe, skače i onima koji imaju višak hormona štitaste žlezde ili tumor nadbubrežne žlezde. Skok pritiska, čak sa fatalnim posledicama, može da izazove veoma slan obrok.
Za više od 90 odsto obolelih od hipertenzije nikada se ne sazna uzrok bolesti. U najvećem broju slučajeva je posledica više udruženih faktora rizika, takozvane esencijalne hipertenzije. Najčešće je kombinacija nasleđa, načina života i ishrane. Ređa je sekundarna hipertenzija, na primer, zbog bolesti bubrežnih arterija, nadbubrežne ili štitaste žlezde.

Simptomi povišenog pritiska

Najčešća je glavobolja, zujanje u ušima, nesvestica, nestabilnost, nedostatak vazduha, ubrzan ili nepravilan puls, a ređe vrtoglavica i mučnina. U težim oblicima hipertenzivne krize može da se javi povraćanje i zamućenje vida. Ukoliko su istovremeno bolesni i krvni sudovi srca ili postoji proširenje aorte, mogu da osećaju i jak bol u grudima ili u trbuhu, sve dok se pritisak ne snizi.

Povišen krvni pritisak pod kontrolom bez lekova

Iako lekari preporučuje da je za povišen krvni pritisak najvažnije redovno uzimati terapiju, postoji i nekoliko prirodnih lekova koji vam mogu pomoći u snižavanju krvnog pritisaka.

Jedite bademe. Bademi sadrže veoma male količine natrijuma, što je od velike važnosti za održavanje krvnog pritiska na zdravom nivou. S druge strane, bademi su bogati kalijumom koji pomaže da srčani mišići i nervne transmisije ostanu jake. Rezultat ove poboljšanje srčane funkcije jeste da krvni pritisak nema priliku da se podiže iznad normalnih vrednosti. Oko 60 g badema dnevno je svršena količina za očuvanje zdravlja, kažu nutricionisti.

Banane. Mama vam je sigurno govorila da su banane zdrave jer su pune kalijuma. E, pa bila je u pravu. Kalijum snižava povišen krvni pritisak i umanjuje zadržavanje tečnosti u organizmu. Pored banana kalijumom su bogate namirnice poput prokelja, grožđica, spanaća, jogurta, cvekle, avokada i narandži.

Pijte vodu od kokosa. Istraživanja su pokazala da kalijum, magnezijum i vitamin C koji se nalaze u kokosovoj vodi ovaj napitak čine veoma zdravim. Najzdravija je ona voda pronađena u mladim plodovima.

Kuvajte sa kurkumom. Kurkuma je začin koji bi svakako trebalo da imate u svojoj kuhinji iz mnoštva razloga, a jedan od njih je što su istraživanja pokazala da 80 mg kurkume dnevno ima značajan uticaj na snižavanje povišenog krvnog pritiska. Pored toga, kurkumin koji se u kurkumi nalazi dokazano smanjuje rizik od nastanka bolesti jetre i Alchajmerove bolesti.

Više se krećite. Ako imate redovnu fizičku aktivnost, šanse da patite od povišenog krvog pritiska su veoma male i to zato što vežbanje jača srce, a jako srce ispumpava više krvi sa manje napora. Ako se vaše srce manje napreže, snaga arterija raste, a krvni pritisak se snižava. Svega pola sata vežbanja, nekoliko puta u toku nedelje je dovoljno da vam pritisak bude na zdravom nivou.

Cardioplant biljne kapi  povoljno deluju kod svih kardiovaskularnih tegoba. Biljni sastojci koji ulaze u sastav kapi regulišu krvni pritisak, pomažu održavanje normalnog rada srca i cirkulacije.

Cardioplant biljne kapi pojačavaju protok krvi kroz miokard, a periferni otpor u krvnim sudovima smanjuju. Koriste se kao dopunska terapija kod srčane insuficijencije, sprečavaju aritmiju, šire koronarne krvne sudove, smanjuju nivo holesterola i triglicerida, ublažavaju simptome angine pektoris.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.