Matičnjak – biljka koja umiruje i sprečava stres

Matičnjak - biljka koja umiruje i sprečava stres

Matičnjak – biljka koja umiruje i sprečava stres

Matičnjak biljka (lat. Melissa officinalis ) miriše kao limun, a dolazi iz iste porodice kao i nana (Lamiaceae). Ova biljka, koja je poznata još i kao limun trava, pčelinja trava, matočina ili pčelinjak – vodi poreklo iz Evrope, Severne Afrike i zapadne Azije, ali se uzgaja i raste širom sveta.

Matičnjak se tradicionalno koristi za poboljšanje raspoloženja i kognitivnih funkcija, ali potencijalne koristi ove lekovite biljke se tu ne završavaju. U okviru ovog teksta ćemo se baviti zdravstvenim prednostima matičnjaka.

Matičnjak biljka se ceni, pre svega, zbog svog mirisnog i lekovitog lista. U lekovite svrhe se upotrebljava list matičnjaka, koji sadrži najviše lekovitih sastojaka u odnosu na ostale delove biljke. List matičnjaka prijatno miriše slično limunu i treba se ubirati pre nego što biljka procveta. Listove matičnjaka treba sušiti u hladu, brzo i oprezno, uz minimum dodira. Osušeni matičnjak ne bi trebalo čuvati u limenim posudama.

Osim u lekovite svrhe, takođe možete da koristite matičnjak u kuvanju, u izradi eteričnih ulja i kao sredstvo protiv insekata.

Matičnjak i zdravlje

Matičnjak za smirenje (može ublažiti stres)

Matičnjak može da umiri simptome stresa, pomoći da se opustite i poboljšate svoje raspoloženje.

Studija iz 2004. godine je utvrdila da uzimanje matičnjaka može da ublaži negativne efekte raspoloženja laboratorijski izazvanog psihološkog stresa. Učesnici koji su uzimali matičnjak su prijavili povećan osećaj smirenosti.

Matičnjak može da smanji anksioznost i deluje protiv depresije

Matičnjak takođe može da se koristi kako bi se smanjili simptomi anksioznosti, kao što su nervoza i uzbuđenost.

Istraživanje objavljeno 2014. godine je ispitivalo raspoloženje i kognitivne efekte nakon jedenja hrane koja sadrži matičnjak. Matičnjak se meša u napitak i u jogurt uz prirodne ili veštačke zaslađivače. Učesnici obe grupe su prijavili pozitivne efekte na različite aspekte raspoloženja, uključujući i smanjenj nivo anksioznosti. Iako ovo dosta obećava, više istraživanja je potrebno da se zaista utvrdi efikasnost matičnjaka za anksioznost.

Pomaže protiv nesanice i drugih poremećaja spavanja

Kombinovanje matičnjaka sa valerijanom može da pomogne da se oslobodite nemira i poremećaja spavanja, kao što je nesanica.

Istraživači u jednoj studiji iz 2006. godine su utvrdili da su deca koja su uzimala kombinovanu dozu matičnjaka doživela 70-80% poboljšanje simptoma u slučaju poremećaja spavanja.

Može da poboljša kognitivne funkcije

Studija iz 2014. godine je takođe istraživala efekte matičnjaka u poboljšanju kognitivne funkcije.

Učesnici su zamoljeni da urade kognitivne zadatke koji uključuju memoriju, matematiku i koncentraciju. Rezultati ovih kompjuterizovanih zadataka ukazuju na to da učesnici koji su konzumirali matičnjak imaju bolje rezultate od onih koji to nisu učinili.

Iako su ovi učesnici doživeli povećanje nivoa budnosti, i dalje je moguće da dožive umor tokom vremena. Kombinovanje matičnjaka sa hranom takođe utiče na njegovu brzinu apsorpcije, što može imati uticaja na njegovu efikasnost. Dodatna istraživanja su svakako potrebna.

Matičnjak i antidepresivi

Kada su u pitanju matičnjak i antidepresivi, mnogi ljudi se pitaju da li smeju da konzumiraju matičnjak ukoliko već koriste neke lekove protiv depresije. Odgovor možete dobiti isključivo od svog lekara, ali budući da matičnjak takođe deluje protiv depresije, nije preporučljivo koristiti ga istovremeno sa antidepresivima.

Takođe treba da razgovarate sa svojim lekarom pre upotrebe u sledećim situacijama:

  • – trudni ste
  • – dojite
  • – želite da koristite matičnjak za bebe ili dete mlađe od 12 godina
  • – imate zakazanu operaciju.

FITORELAX BILJNE KAPI su 100% prirodan preparat koji sadrži mešavinu biljnih ekstrakta valerijane, matičnjaka, nane i hmelja. Aktivni sastojci ovog pažljivo odabranog lekovitog bilja dokazano deluju umirujuće, kod napetosti, nervoze, anksioznosti i kod težih oblika nesanice.

FITORELAX BILJNE KAPI ne izazivaju zavisnost i nemaju kontraindikacija, stoga možete da ih koristite bez bojazni od neželjenih reakcija.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.