Maka popravlja raspoloženje

Maka popravlja raspoloženje

Maka popravlja raspoloženje

Više je načina na koji se maka može konzumirati, ali se ljudi najčešće opredeljuju za maka prah koji stavljaju u šejkove, kaše ili razna druga jela koja pripremaju.

Maka popravlja raspoloženje

Oni koji redovno koriste maka prah učestvovali su u mnogim istraživanjima, a tvrde da ih ovaj prah čini da se osećaju odmornije, energičnije i raspoloženije, te da uklanja osećaj umora. Još jedan veliki plus make je što sve ovo radi, a ne sadrži kofein niti bilo kakvu sličnu supstancu koja deluje na centralni nervni sistem.

Zato ne proizvodi ni osećaj drhtavice, a ni slična dejstva koja su se pokazala kao loša kada je reč o namirnicama sa velikom koncentracijom kofeina. Još nije dokazano kako maka podiže energetski nivo, ali se veruje da preventivno deluje protiv disbalansa u koncentraciji šećera u krvi i održava adrenalinski nivo stabilnim, pa na taj način reguliše raspoloženje i energiju nakon konzumacije.

Maka je bogata antioksidansima

Peruanska maka ima neverovatno dejstvo kada je reč o podizanju nivoa antioksidanasa u telu. Antioksidansi pomažu da se prirodno neutralizuju slobodni radikali u organizmu, potpomažu kod borbe protiv hroničnih prehlada i deluju kao prevencija od oštećenja ćelija i maligniteta.

Hrana bogata antioksidansima deluje jako dobro na imuni sistem, pa ćete svakodnevnim konzumiranjem maka praha poboljšati svoje zdravlje, a vaše telo biće vam zahvalno.

Maka blagotvorno deluje kod menopauze

Menopauza uglavnom nastupa kod žena u periodu između 45. i 55. godine života. Neke žene imaju tu sreću da je jedva osete, dok druge menopauzu proživljavaju vrlo teško i imaju mnoge neprijatne simptome.

Biljka maka i njen prah izuzetno pomažu kod otklanjanja simptoma menopauze regulišući nivo estrogena. Iz tog razloga, maka je odlična i kod nepravilnosti u menstruaciji, kod cisti i ostalih zdravstvenih problema karakterističnih za žene.

Konzumiranjem Organske Make možete pojačati imuni sistem, smanjiti stres i mentalni zamor. Maka je superhrana, biljka sa izuzetnim sposobnostima i može uticati na povećanje energije, izdržljivosti i snage. Takođe, bitno je napomenuti da može pomoći u regeneraciji i izgradnji vlakana na prirodan način.

Prvi zapisi o upotrebi čarobne make potiču još od pre nove ere. Maku su upotrebljavale stare civilizacije, ne samo za ishranu već i u medicinske svrhe. Bila je važan sastojak u ishrani zbog visokih nutritivnih vrednosti i visokog procenta proteina, masti kao i esencijalnih elemenata (jod, gvožđe, kalijum, magnezijum…), međutim najbitnija specifičnost ove biljke je jedinstveno prisustvo alkaloida makaida i makaena kojima se pripisuje velika uloga u dobrom funkcionisanju kompletnog hormonalnog sistema ljudskog organizma.

Preporučeni dnevni unos: 1 kafena kašičica

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.