Macina trava za lečenje steriliteta

Macina trava za lečenje steriliteta

Macina trava za lečenje steriliteta

Macina trava, očajnica ili tetrljan je jako lekovita biljka koja se koristi u lečenju plućnih bolesti i grozničavih stanja, ali i bolesti živaca, katara disajnih organa, kašlja, katara želuca, žutice i nekih ženskih bolesti.

Od macine trave priprema se čaj koji, po narodnom receptu, treba piti tri puta dnevno po jednu vinsku čašu u periodu kada žena želi da zatrudni. Isti takav čaj koristi se i za borbu protiv plućnih bolesti, prehlada, tuberkuloze i groznice, a pomaže kod manjka apetita, i poboljšava rad jajnika. Najbolje je čaj zasladiti medom, domaćim naravno.

Macina trava je mnogim očajnim ženama pomogla da postanu majke. Tako je vremenom i dobila nadimak očajnica, a njen latinski naziv je Marrubium vulgare. Na našim prostorima ona je verovatno najpopularnija biljka za lečenje steriliteta kod žena.

Macina trava pre svega utiče na uspostavljanje zdravog menstrualnog ciklusa kod žena bez čega uglavnom nije ni moguće začeće. Ova biljka reguliše rad polnih žlezda i proizvodnju polnih hormona. Na osnovu toga pomaže i u suzbijanju raznih drugih problema kod žena kao što su predmenstrualne i menstrualne tegobe.

Čaj za lečenje steriliteta

Macina trava za lečenje ženskog steriliteta upotrebljava se u vidu čaja i priprema na sledeći način:

  • Jednu kašiku macine trave potopiti u 2,5 dl hladne vode.
  • Staviti da proključa, skinuti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
  • Nakon toga procediti i piti dnevno po tri ili četiri ovakve doze čaja.

Ovako pripremljen čaj od macine trave je, za žene koje nemaju drugih oboljenja, siguran za upotrebu. Pošto se organizam ne može za kratko vrijeme uvesti u stanje potpuno reguliranih hormona, čaj od macine trave potrebno je redovno piti najmanje mesec dana a obično se tek za dva-tri meseca postiže željeni efekat. Ne treba ga piti za vreme menstrualnog krvarenja.

U svakom slučaju, nakon tri meseca neophodno je napraviti pauzu od mesec dana jer kod nekih osoba preterano dugotrajna upotreba ovog čaja može dovesti do pojave hipertenzije (povišen krvni pritisak).

Ukoliko dođe do željene trudnoće valja se zahvaliti macinoj travi i obavezno prestati sa ispijanjem čaja, zato sto u tom momentu u telu žene otpočinje sasvim drugačiji hormonski ciklus.

Uz ovaj recept narodni lekari uvek su preporučavali ženama koje žele dete a nisu zatrudnele da piju čaj ali da ne budu „očajnice“ jer duhovno stanje očaja ometa proces oplodnje.

Šta još leči

Dakle, opustite se uz macinu travu, ona leči nekoliko bolesti koje ženama onemogućavaju da postanu majke. Osim što pomaže uspostavljanje zdravog stanja jajnika i materice, leči i razne bakterijske infekcije koje su svakako neprijatelji trudnoće.
Da nabrojimo još neka lekovita svojstva macine trave koja mogu biti od koristi i široj populaciji:

  • Veoma se dobro pokazala u lečenju disajnih organa (kašalj, grip, bronhitis, tuberkuloza..), jer podstiče izlučivanje sluzi.
  • Ona stimuliše izlučivanje žuči što olakšava rad žučne kese.
  • Macina trava olakšva probleme sa varenjem koje prati i pojava nadutosti.
  • U Meksiku je čak preporučuju osobama koje boluju od dijabetesa jer se istakla kao dobro prirodno sredstvo za snižavanje nivoa šećera u krvi.
  • Macina trava pomaže kod grčeva u mišićima i to ne samo mišića materice već i drugih.
  • Koristi se i spolja na koži kao sredstvo za čišćenje rana.

tegobe u menopauziJedina biljka sa kojom se macina trava sme kombinovati je virak.

Biljka macina trava uspešno rešava probleme sa hormonima i baš iz tog razloga pošto i dalje nije ispitano njeno dejstvo u kombinaciji sa drugim biljkama, preporučuje se da se ne meša sa raznim biljkama, sem naravno sa virkom.

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.