Konopljika – biljka koja je prijatelj ženskog zdravlja

Konopljika - biljka koja je prijatelj ženskog zdravlja

Konopljika – biljka koja je prijatelj ženskog zdravlja

Konopljika je lekovita biljka koja se od davnina koristi kao lek za ženske bolesti.

Opis biljke: Konopljika (lat. Vitex agnus-castus) je cvetni grm koji raste do visine od 1 do 5 metara. Ova biljka je poznata i kao divlji biber ili drvo čednosti (eng. chaste tree). Proizvodi prelepe cvetove u rasponu od boje jorgovana do plave i bele. Konopljika cveta krajem leta ili u ranu jesen, a odlikuje se prijatnim aromatičnim kvalitetom.

Stanište: Konopljika je izvorna u mediteranskom regionu, ali je kultivisana u toplim, umerenim i subtropskim klimatskim uslovima.

Korišćeni delovi biljke: plod/bobice, listovi i nežni delovi stabljika.

Lekovita svojstva i delovanje biljke

Konopljika ili drvo čednosti (chaste tree) je dobila ime zbog svog anti-afrodizijačnog svojstva. Monasi su žvakali bobice i listove ovog drveta kako bi smanjili seksualnu želju. Ova upotreba nije naučno dokazana, ali ima tradicionalne duboke korene. Sirup od bobica konopljike je bio davan časnim sestrama kako bi se smanjile šanse da podlegnu seksualnim željama.

Ova biljka se koristi za menstrualne tegobe preko 2500 godina, sa najranijim upotrebama dokumentovanim tokom rane rimske i grčke istorije.

Tradicionalno, to je bio važan prirodni lek za kontrolu i regulisanje ženskog reproduktivnog sistema. Konopljika se dugo koristila za regulisanje mesečnog ciklusa i lečenje amenoreje i dismenoreje, korišćena je za olakšavanje problema u menopauzi i kao pomoć pri porođaju.

To je najčešće korišćena biljka za regulisanje hormona i ublažavanje menstrualnih tegoba i smatra se za najbolju biljku za bolesti kao što su fibroidne ciste materice i endometrioza.

Preliminarna istraživanja na temu terapijskog efekta konopljike pokazuju prisustvo jedinjenja koja mogu prilagoditi proizvodnju ženskih hormona. Istraživanja su pokazala da ekstrakt konopljike može stimulisati oslobađanje luteinizirajućeg hormona (LH) i inhibirati oslobađanje folikulo-stimulišućeg hormona (FSH). Ovo ukazuje na to da isparljivo ulje konopljike ima efekat sličan progesteronu. Njegove prednosti proističu iz njegovih delovanja na hipofizu, posebno na proizvodnji luteinizirajućeg hormona (LH). Ovo povećava proizvodnju progesterona i pomaže u regulaciji ženskog ciklusa.

Konopljika takođe može regulisati lučenje prolaktina. Sposobnost smanjenja prekomernih nivoa prolaktina može imati korist kod neplodnih žena.

Konopljika sadrže različite alkaloide i flavonoide, kao i supstance koje su prekursori steroidnih hormona.

Studije su pokazale da zdravstvena svojstva ove biljke nisu posledica samo jedne supstance, već nekoliko komponenata koje međusobno interaguju.

Savremena upotreba konopljike uključuje ublažavanje predmenstrualnog sindroma (PMS),  menstrualnih grčeva i drugih  predmenopauzalnih simptoma.

Studije su pokazale da konopljika smanjuje osetljivost i pritisak u dojkama, glavobolju, nadimanje i zamor kod žena koje su uzimale ovu biljku redovno i tokom nekog vremenskog perioda.

Konopljika se često koristi u kombinaciji sa drugim lekovima, u zavisnosti od bolesti koja se tretira. Može se koristiti sa biljkom crni kohoš (Cimicifuga racemosa) ili kanadski ljutić (Hidrastis canadensis) za lečenje simptoma PMS-a i menopauze.

U kombinaciji sa biljkom koja se zove ehinacea se često koristi za lečenje akni uzrokovanih hormonskim disbalansom i sa biljkom koja se zove povratić (Tanacetum parthenium) za menstrualnu migrenu.

Ova lekovita biljka se takođe koristi za povećanje stimulacije proizvodnje majčinog mleka.

Bobice konopljike se koriste kao  biljni tretman za neplodnost koja je  povezana sa blagom insuficijencijom žutog tela (corpus luteum).

Ova biljka takođe može biti korisna u borbi protiv raka dojke.

Pokazano je da bobice konopljike uravnotežavaju nivoe progesterona i estrogena – zbog toga se zove “ženska” biljka.

Na osnovu tradicionalne upotrebe, može imati negativan efekat (anti-androgeni) na muške hormone i može smanjiti seksualni nagon.

Bobice se mogu osušiti i koristiti kao zamena za biber. Takođe se koriste u različitim mešavinama začina na Bliskom Istoku.

Aromatični listovi se mogu koristiti kao začin.

Konopljika se može koristiti za tretiranje sledećih stanja/bolesti:

 • akne (povezane sa menstrualnim ciklusom)
 • amenoreja
 • katar
 • kolike
 • dijareja
 • dismenoreja
 • dispepsija
 • endometrioza
 • ženska neplodnost
 • groznica
 • fibrocistična bolest dojke
 • glavobolja
 • hemikranija
 • hemoroidi
 • menopauza
 • menoragija (teška menstruacija)
 • menstrualne teškoće (sekundarna amenoreja)
 • mučnina
 • predmenstrualni sindrom (PMS).

Doziranje i primena

Konopljika ne daje brze rezultate i mora se koristiti tokom dužeg vremenskog perioda.

U većini slučajeva, biljku treba koristiti četiri do šest meseci da bi se dobio željeni efekat.

Listovi, cveće i bobice se mogu koristiti u vidu dekokta, tradicionalne tinkture, tinkture jabukovog sirćeta, sirupa, eliksira ili se jednostavno mogu jesti sa stabla.

Konopljika je takođe dostupna i u obliku kapsula i tableta. Uobičajena doza ovog suplementa je 40 kapi tečnog ekstrakta, obično u jednoj dozi.

FLORAVITEX KAPI su 100% prirodan preparat na bazi konopljike, koji dokazano pomaže u rešavanju problema vezanih za hormonski disbalans, uključujući: neredovne i bolne cikluse, osetljivost dojki, sterilitet, ciste na jajnicima, policistične jajnike, akne, bubuljice, pojačanu maljavost, tegobe u menopauzi.

Preporučena upotreba:

Rastvoriti 40 kapi u 2dl vode, dva puta dnevno, najbolje pola sata pre jela.

FLORAVITEX KAPI treba koristiti minimum 3 do 6 meseci u kontinuitetu.

Mogući neželjeni efekti

Iako se smatra da je ova biljka sigurna (što su pokazale brojne studije), upotreba je pokazala neke blage neželjene efekte. To uključuje gastrointestinalne neugodnosti, dijareju, mučninu, prolazne glavobolje i blage reakcije kože.

Ova biljka ne pokazuje nikakvu interakciju sa drugim lekovima ili biljkama, ali zbog svojih hormonskih uticaja ne sme se uzimati zajedno sa drugim ženskim hormonalnim lekovima bez konsultovanja lekara.

Podelite ovaj članak

Comments (2)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.