Virak – biljka koja pomaže ženama

Virak - biljka koja pomaže ženama

Virak – biljka koja pomaže ženama

Virak, biljka poznata i kao vrkuta ili gospin plašt (lat. Alchemilla vulgaris) je biljka koja se veoma ceni kao lek za ženske bolesti, ali i mnoge druge tegobe.

Ime Alchemilla vodi poreklo od reči “alhemija”, što se odnosi na verovanje u srednjevekovnom dobu da kapljice vode koje se formiraju na listovima ove biljke mogu pretvoriti osnovne metale u zlato. Takođe se verovalo da ove kapi imaju misterioznu i magičnu moć koja, pored transformacije običnih metala u zlato, može takođe da se koristi za povratak mladosti.

Stanište: Virak biljka se može naći u celoj Evropi.

Opis biljke: Virak je višegodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici ruža (Rosaceae), odlikuje se uspravnom stabljikom i donjim listovima bubrežastog oblika, koji su pričvršćeni na vitkim stabljikama. Gornji listovi biljke su sličnog oblika, a svi delovi biljke su prekriveni mekim dlakama. Cvetovi su vrlo mali, brojni i žuto-zelene boje.

Virak cveta od juna do septembra.

Delovi biljke koji se koriste u lekovite svrhe: Celi nadzemni delovi biljke.

Biljka se sakuplja u toku letnjih meseci kada je u cvetu, a zatim se suši za kasniju upotrebu u obliku tinktura i ekstrakta.

Aktivni sastojci:

Biljka je bogata sledećim sastojcima: tanini, salicilna kiselina, esencijalno ulje, gorkr supstance i fitosteroli, a sadrži još i vitamin C i brojne minerale.

Lekovita svojstva i delovanje

Virak za trudnoću i porođaj

Smatra se da mnogi sastojci biljke, posebno tanini i gorke supstance, balansiraju i regulišu funkcije ženskog reproduktivnog sistema.

Iako se ova biljka ne preporučuje za upotrebu u ranim fazama trudnoće, zahvaljujući njenom stimulativnom efektu, mnogi herbalisti smatraju da je virak odličan prirodni lek za žene koje se približavaju porođaju.

Biljni čaj od virka ima za cilj da ojača matericu i olakša porođaj, a veruje se i da povećava proizvodnju mleka nakon porođaja.

Prirodni lek za regulisanje menstruacije

Virak biljka kao prirodni lek se koristi za smanjivanje bolova povezanih sa menstruacijom. Deluje adstringentno na matericu i može biti od koristi za teško ili produženo menstrualno krvarenje ili krvarenje materice između normalnih menstrualnih perioda.

Kada se ekstrakt virka koristi oralno, dovodi do vidljivih promena nakon svega tri do pet dana upotrebe, a ima i preventivni efekat kada se uzima 10 do 15 dana pre očekivane menstruacije.

Virak se koristi lokalno kao biljna kupka, može se koristiti kao umirujući tretman za različite ženske ginekološke poremećaje, kao što su vaginalna upala i vaginalni sekret.

Lečenje rana

Virak se smatra dobrim prirodnim lekom za rane, posekotine i ogrebotine – pre svega zbog svog visokog sadržaja tanina. Smatra se da pomaže u smanjenju bola i ubrzavanju procesa zarastanja.

Za lečenje malih povreda kože, natopite oblogu u čaj od virka ili ekstrakt ove biljke i nanesite na oštećenu površinu.

U slučaju sporog zarastanja rana, možete da nanesete izmrvljene listove virka direktno na ranu ili možete da isperete ranu jakim čajem napravljenim od ove biljke.

Virak za negu kože i digestivne bolesti

Pokazano je da virak biljka dobro funkcioniše kada se koristi kao sastojak krema za kožu protiv osipa, ekcema, akni i ujeda insekata.

Kreme koje sadrže virak takođe mogu biti korisne u omekšavanju suve i grube kože.

Kao sredstvo za grgljanje, može se koristiti kao lek za krvarenje desni, afte i bol u grlu.

Adstringentni efekat ove lekovite biljke može biti koristan u lečenju poremećaja creva, kao što su krvave stolice i dijareja.

Doziranje i primena

Kao biljni čaj: Dodajte dve kašičice sušene biljke u 200-300 ml vode koja je ključala i pustite da odstoji 10-15 minuta. Često se preporučuje pijenje tri šolje ovog čaja dnevno, ako je namenjen kao biljni lek.

Da biste napravili jači čaj od virka, biljka se može kuvati nekoliko minuta kako bi oslobodila što više tanina.

Kao tinktura: Uobičajena preporučena doza je 1-2 ml tri puta dnevno.

VIRAK BILJNE KAPI su na bazi ekstrakta nadzemnog dela biljke virak u cvetu i na tržištu Srbije predstavljaju jedine 100% organske biljne kapi od virka.

tegobe u menopauziVIRAK BILJNE KAPI pomažu kod sledećih stanja/bolesti:

  • ciste
  • miomi
  • polipi
  • endometrioza
  • pojačano menstrualno krvarenje
  • prolaps materice
  • upala jajnika
  • sterilitet
  • tegobe u menopauzi.

VIRAK BILJNE KAPI u kombinaciji sa preparatom FLORAVITEX BILJNE KAPI (na bazi konopljike) pomažu i kod ženske neplodnosti i regulišu hormonski disbalans.

Upotreba VIRAK KAPI:

Rastvoriti 30 kapi u 2dl vode, tri puta dnevno, najbolje pola sata posle jela. Koristiti minimum 3 do 6 meseci u kontinuitetu.

Neželjena dejstva

Iako nikada nije dokazano da virak može izazvati pobačaj, preporučuje se da trudnice izbegavaju da ga koriste, barem u ranim fazama trudnoće, a potom samo pod nadzorom stručnog lica!

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.