Koje su masti dobre, a koje loše za nas?

Koje su masti dobre, a koje loše za nas?

Ne smemo ih izbegavati, ali treba da znamo koje su dobre za naše zdravlje, a koje će da mu naškode.

Masti su važan deo ishrane i ne smemo ih zanemariti, ali treba da obratimo pažnju na to koje ćemo konzumirati – dobre ili loše. Ubrzani ritam života, nažalost, obično nas odvede u krivom smeru …

Loše masti

Zasićene masne kiseline – prevelike količine zasićenih masnih kiselina povećavaju nivo lošeg LDL kolesterola i začepljuju krvne sudovu, a nalaze se u rafinisanim uljima (biljnom, kokosovom, palminom), margarinu, masnom crvenom mesu, kakao maslacu i običnom maslacu.

Transmasne kiseline – nastaju tokom hidrogenizacije nezasićenih masnih kiselina u biljnim uljima i rafiniranja istih ulja na visokim temperaturama (prženje). Povećavaju rizik za bolesti krvnih sudova, gojaznost i dijabetes. Snižavaju razine dobrog kolesterola i povećaju razine lošeg.

Možemo ih pronaći u svim gotovim jelima, prženoj hrani, fast food-u i hrani pripremanoj u dubokom ulju.

Dobre masti

Mononezasićene masne kiseline – smanjuju nivo lošeg i podižu nivo dobrog kolesterola, a naći ćemo ih u maslinama, kikirikiju, avokadu, bademima, lešnicima, semenkama susama i bundeve.

Polinezasićene masne kiseline – suncokretovo, kukuruzno i susamovo ulje, riba (omega-3 i omega-6), plava riba, jaja, semenke lana, susama i suncokreta i orasi puni su ovih masnoća koja su prava blagodat za zdravlje.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.