Kako smanjiti holesterol?

Kako smanjiti holesterol?

Vašem telu je potrebna određena količina holesterola da bi normalno funkcionisalo. Ipak, visok nivo lošeg holesterola u krvi može vam ugroziti zdravlje i povećati rizik od srčanih obolenja, visokog krvnog pritiska i moždanog udara.

Farmaceutska industrija je naravno proizvela nebrojeno mnogo lekova koji snižavaju holesterol, ali vi možete probati one prirodne, koji jednako dobro pomažu.

Beli luk, zob i orasi

Beli luk važi za lek iz kućne radinosti, koji je najdelotvorniji kad je u pitanju holesterol. Ovo aromatično povrće deluje gotovo jednako kao i skupi lekovi samo bez neželjenih efekata. Nije važno u kojem obliku ga koristite, da li u hrani, svež ili mleveni, beli luk obavezno koristite ako imate problema sa holesterolom.

Na duge staze nabolji rezultati postižu se konzumiranjem svežeg belog luka, bolji čak nego korištenjem kapsula koje možemo kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Borci za snižavanje holesterola su takođe zob i orasi. Koristite zob na dvnevnoj bazi, neka vam doručak ili večera budu jedna šolja zobenih pahuljica. Vlakna koja se nalaze u zobi upijaju višak holesterola i drže ga podalje od krvotoka gde pravi najviše štete. Isto tako male količine orasa dnevno mogu smanjiti holesterol i do 18%. Pre nego počnete koristiti bilo koji od ovih saveta, konsultujte se sa vašim lekarom.

Voćna terapija

Mao Šing Ni, pobornik kineske medicine otkrio je da su studije pokazale da konzumiranje tri jabuke dnevno u periodu od tri meseca može trajno sniziti loš holesterol za 20%.

Da biste napali loš holesterol jedite i domaći pekmez od pomorandži i mandarina, predlaže Mao, tvrdeći da sastojci koji se nalaze u kori mandarina i pomorandži snižavaju loš, a nivelišu dobar holesterol.

Maslinovo ulje i avokado

Iako zvuči besmisleno da se protiv masti borimo mastima, zapamtite da nije sav holesterol jednak. Maslinovo ulje je bogato mastima koje su zdrave za srce i može biti veoma efikasno u borbi protiv lošeg holesterola. Koristite ga umesto industrijskih ulja i masti za salate i u kuvanju. Takođe veoma bogat zdravim mastima je avokado čijom upotrebom možete spustiti loš holesterol za 17%.

FloraLip biljne kapi

FloraLip biljne kapi za jetru i holesterol pomažu razgradnju holesterola u žučne kiseline i eliminaciju viška holesterola iz organizma putem sistema za varenje. Ova dva procesa dovode do smanjenja nivoa „lošeg“ i povećanja nivoa „dobrog“ holesterola u krvi. Ekstrakt artičoke, sikavice i ruse trave poboljšava protok žuči i tako deluje blagotvorno kod svih tegoba koje se javljaju kao posledica lošeg protoka žuči: osećaj nadutosti, mučnina, gorušica, otežano varenje i opstipacija. Usled svog snažnog antioksidativnog dejstva, artičoka i sikavica  štite jetru od toksina i infekcija i stimuliše regeneraciju ćelija jetre. Grčko seme deluje povoljno na regulisanje metaboličkih poremećaja

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.