JOD – desna ruka štitaste žlezde

stitasta zlezda

JOD – desna ruka štitaste žlezde

ZAŠTO JE VAŽNO DA KORISTIMO JOD?

Svi znamo važnost dobro izbalansirane ishrane, unos vitamina, ali retko ko pominje konzumiranje minerala koji su ključni za komunikaciju ćelija, tkiva pa i celog organizma.
U moru minerala koji su neophodni za zdravlje, uglavnom ćemo naći na kalijum, kalcijum, magnezijum, cink, fosfor, natrijum. Ključno značenje – desna ruka štitaste žlezde – mineralni kralj morske vode – njegovo veličanstvo – jod.

Jod, 101
Jod je mineral, koji je organizmu potreban samo u tragovima. Ali upravo zato je njegova uloga veoma potcenjena, a takvo potcenjivanje može izazvati ozbiljne probleme. Jod je potreban za:

 • Pravilan razvoj ploda.
 • Rad metabolizma.
 • Pravilnu funkciju pankreasa, srca, mozga, mišića, bubrega i jetre.
 • Genralno poboljšava razvoj.
 • Održava telesnu temperaturu.
 • Poboljšava zdrav izgled kože, kose, noktiju i zuba.
 • Apsorbuje ugljene hidrate za tanko crevo.

Međutim, najveća količina joda je na sredini između mozga i srca, u centru izlučivanja hormona – štitaste žlezde. Zahvaljujući štitnoj žlezdi, jod je deo rada svakog hormona u ljudskom telu, i jedan je od onih elemenata koji ne smeju da manjkaju. Međutim, osim štitaste žlezde, ovaj mineral je potreban i za:

 • Pravilan rad hormona nadbubrežne žlezde: kortikalni hormoni
 • Poboljšanje koncentracije i memorije
 • Jačanje imuniteta
 • Očuvanje prostate

ORGANIZAM JE CELINA KOGA JOD ČUVA

Jod je zadnji deo slagalice koji u potpunosti pravi kompletnu sliku organizma bez koga bi se narušila ravnoteža prirodne lepote kao što je ljudsko telo.
Jod je kao proširena mreža koja ga prikriva i štiti iz svih oblasti zdravlja:
Rad metabolizma: Jod stimuliše lučenje hormona štitne žlezde, i ne samo štitne, već i druga različita područja organizma. Lučenje hormona reguliše rad tela, tako da pravilan rad metabolizma podrazumeva regulisanje sna, disanja, jela i varenje hrane. Kada se zavrti magični krug, samo mali nedostatak joda može da zaustavi sav rad i da naruši svakodnevni život.
Zdrava štitasta žlezda: Imperativna uloga joda u funkcionisanju štitne žlezde je nemoguće opisati rečima. Jod je gorivo za rad štitaste žlezde. Jod je glavni sastojak u sastavu hormona T3 i T4 koje izlučuje štitasta žlezda, a koji su ključni za rad metabolizma. Pored uticaja na energiju i razvoj, ima ogroman uticaj na kontrolu krvnog pritiska, rad srca, telesnu težinu i temperaturu. Nedostatak joda u štitastoj žlezdi dovodi do katasrofalnih posledica po zdravlje.
Energetski nivoi: Jod takođe igra važnu ulogu u održavanju optimalnog nivoa snage. Kontroliše kalorije i nedozvoljava im da se pretvore u masti.
Reproduktivni sistem: Jod pomaže kod pravilnog razvoja i kod rada organa za reprodukciju. Kod trudnica je važan pravilan rast i razvoj fetusa i smanjuje mogućnost neuspeha da zatrudne. Pored toga, briga i za pravilan razvoj govora i sluha kod novorođenčadi.

Oslobađanje toksina: jod je filter kada je u pitanju detoksikacija organizma, jer oslobađa telo od štetnih toksina i štiti bakterije u probavnom traktu.
Smanjite težinu: Odličan je za brzi rad metabolizma, jod pomaže kod brzog sagorevanja kalorija, i na taj način efikasno održava težinu, bez opasnosti za dodatno nagomilavanje masti.
Hipotireoza: Ovo stanje je poznato kao smanjena aktivnost rada štitne žlezde, što dovodi do usporavnja funkcije celog organizma. Smanjen rad štitne žlezde je zbog nedostatka joda, a glavni simptom je naduvenost i naglo dobijanje na težini. Ovo se dešava, jer nema dovoljno količine joda da sagori dovoljno kalorija i da ih pretvori u energiju.

BILJNE KAPI ZA REGULISANJE RADA ŠTITNE ŽLEZDE

biljne-kapi-za-regulisanje-rada-stitne-zlezdeBiljne kapi pomažu kod:

 • Smanjene funkcije štitne žlezde
 • Povećane funkcije štitne žlezde
 • Kod pojave nodusa na štitnoj žlezdi
 • Metaboličkih poremećaja

Biljne kapi sadrže sledeće biljne tinkture u svom sastavu: tinktura gloga, tinktura bele imele, tinktura valerijane, tinktura matičnjaka, tinktura, srdačice, tinktura virka

Ove biljne kapi možete naručiti u našoj biljnoj apoteci ovde >>>

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.