Heliko bakterija ili Helicobacter pylori je vrsta bakterije koja uzrokuje peptične čireve oštećujući sluzokožu želuca i tankog creva. Može se širiti od osobe do osobe putem izloženosti povraćanom sadržaju, fekalnoj materiji, kontaminiranoj hrani ili zagađenom vodenom izvoru ili bliskim kontaktom. Heliko bakterija se inače leči antibioticima. Međutim, pravilna ishrana može ispraviti nedostatke uzrokovane ovom bakterijom.
Kako treba da izgleda vaša ishrana ukoliko imate heliko bakteriju?
Jedite povrće iz porodice krstašica (zeleno lisnato povrće)
Ukoliko imate heliko bakteriju, vi ste u većem riziku za razvoj raka želuca. Studija iz 2009. godine je otkrila kako povećan unos zelenog lisnatog povrća smanjuje rizik od raka kod pojedinaca sa heliko bakterijom. Ovo povrće obezbeđuje zaštitu sluznice želuca. Bogato je vitaminima A, C, E i K, folatima i mineralima, a takođe deluje zaštitno protiv raka. Primeri ovog povrća uključuju: brokoli, kelj, prokelj, kupus, karfiol, repa, rukola i broskva.
Gvožđe i vitamin B12
Heliko bakterija može izazvati malabsorpciju gvožđa i vitamina B12, što dovodi do anemije usled deficijencije gvožđa i perniciozne anemije. Često, kada se heliko bakterija izleči, telo opet može da apsorbuje gvožđe i vitamin B-12. Međutim, vaš doktor može da preporuči suplemente ili konzumiranje hrane bogate gvožđem kako bi vaš nivo gvožđa bio doveden u normalu. Hrana bogata gvožđem i vitaminom B-12 uključuje: meso, meso živine, pasulj i obogaćene žitarice i hlebove za doručak.
Ograničite unos soli
Ukoliko unosite više soli, to zajedno sa heliko bakterijom može povećati rizik za razvoj raka želuca. Stručnjaci su zaključili da ishrana sa visokim unosom soli može povećati efekat infekcije heliko bakterijom kod karcinoma želuca. Stoga treba da smanjite unos soli izbegavajući hranu bogatu solima, kao što su konzervisana hrana i slana hrana za užinu, kao što su čips i druge grickalice. Hranite se tako što nećete soliti hranu.
Vitamin C
Vitamin C može ubrzati zarastanje sluzokože želuca i smanjiti neželjene efekte tretmana kako bi ste se oslobodili heliko bakterije. Kada se heliko bakterija izbaci iz vašeg organizma, vitamin C takođe može smanjiti broj prekanceroznih promena u želucu. Vitamin C se najčešće može naći u citrusima kao što su pomorandže, grejpfrut, limun i limeta. Takođe se nalazi u crvenoj paprici i drugom povrću.
Voće
Voće je bogat izvor antioksidanata, koji podržavaju sposobnost vašeg tela da se odupre i izleči od infekcija i vlakana koja pomažu u olakšanju bolova. Dijeta sa visokim unosom vlakana takođe može smanjiti simptome gastritisa.
Voće naročito bogato vlaknima podrazumeva maline, kruške i šljive. Brusnice i jabuke sadrže flavonoide – hemikalije koje mogu zaustaviti rast heliko bakterije. Sok od brusnice je takođe bogat i flavonoidima.
Integralne žitarice
Integralne žitarice snabdevaju više antioksidanata i vlakana u poređenju sa rafinisanim žitaricama. One obuhvataju zob, ječam, smeđi pirinač, divlji pirinač, integralni hleb, paste i hladne žitarice.
Čaj za heliko bakteriju
BIOGASTRITIS ČAJ sadrži mešavinu slatkog korena, kamilice, virka, kantariona, hajdučke trave, podubice i drugih biljaka, a predstavlja odličan prirodni lek za heliko bakteriju, gastritis, čir na želucu, čir na dvanaestopalačnom crevu i propratne simptome ovih stanja.
BIOGASTRITIS ČAJ treba konzumirati u kombinaciji sa preparatom BIOGASTRITIS KAPI, kako biste postigli najefikasnije dejstvo.
Korišćenjem ovih 100% prirodnih proizvoda ćete izbeći potencijalne neželjene efekte usled korišćenja konvencionalnih lekova i antibiotika za lečenje heliko bakterije.