Hrana bogata estrogenom

Hrana bogata estrogenom

Hrana bogata estrogenom

Estrogen je glavni prirodni ženski polni hormon koga sačinjavaju estadiol, estron i estrol. Oni imaju važne biološke funkcije, ali uočeno je da povišena vrednost estradiola ima veze sa nekim oblicima raka kod žena, posebno rakom dojke. Jednom kada estradiol obavi svoju funkciju, tada bude odstranjen iz organizma, a u tom procesu, njegovi razgradni produkti mogu imati negativan uticaj na zdravlje žene.

Estrogen  je jako važan kod žena jer utiče na redovan menstrualni ciklus, odgovoran je za rast dlačica, grudi i drži holesterol pod kontrolom. Glavnu ulogu ima za vreme puberteta, ali nastavlja ispunjavati svoju ulogu i nakon što pubertet završi.

Hrana bogata estrogenom

Soja – ne savetuje se prekomerna konzumacija soje (soja i sojini proizvodi tadicionalno se koriste u zemaljama Dalekog istoka, ali u umerenim količinama); soja i sojini proizvodi sadrže izoflavone.

Biljka kudzu ili kuzu (Puerania lobata) takode sadrži povoljne izoflavone, ali ona se uglavnom može naći na tržištu SAD-a.

Materije lignani iz raznog semenja i celog zrna žitarica – posebno je visoka količina lignana u lanenim semenkama – lignani pokazuju sličan učinak kao i izoflavoni jedno istraživanje je pokazalo da 5-10 g lanenih semenki dnevno (u grupi od 28 žena posle menopauze) pokazuje znatno povećanje izlučivanja C-2 metabolita estrogena, što je povoljno.

Bilo bi povoljno uključiti barem 2 serviranja izvornih žitarica celog zrna, ali ne industrijske proizvode poput cornflakesa, muslija i sl., nego celo-zrnate žitarice – zob, zobene pahuljice, proso i druge koje će te sami pripremiti kod kuće.

Lanene semenke je pre upotrebe potrebno zgnječiti ili usitniti, kako bi lignani imali veću dostupnost pri probavi.

Povrće iz porodice krstašica: brokoli, kelj, kupus, karfiol, keleraba, gorušica, repa – sadrže fitotvar indol-3-karbinol koji deluje slično kao i izoflavoni.

Ovo povrće treba jesti barem jednom dnevno i prvenstveno sirovo te kuvano na pari kako bi se sačuvale fitotvari, treba izbegavati dužu termičku obradu i kuvanje u većoj količini vode.

Konopljika je poznata kao izuzetna biljka koja se koristi za prirodno lečenje hormonskog disbalansa kod žena. Ova biljka dovodi do ravnoteže između proizvodnje estrogena i progesterona kod žena, čime reguliše mnoge zdravstvene tegobe nastale usled neravnoteže ova dva važna reproduktivna hormona žene.

FLORAVITEX KAPI su potpuno prirodan preparat na bazi konopljike, a mogu pomoći u rešavanju problema vezanih za hormonski disbalans, uključujući: neredovne i bolne cikluse, osetljivost dojki, sterilitet, ciste na jajnicima, policistične jajnike, akne, bubuljice, pojačanu maljavost, tegobe u menopauzi.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.