Đumbir smatraju najzdravijim začinom na svetu. Poznat kao ‘’super hrana’’, đumbir u potpunosti opravdava ovaj epitet. Zašto je to tako, otkrićemo u okviru ovog teksta.
Koren đumbira se podjednako koristi u kulinarske i u medicinske svrhe. Ova korenska začinska biljka je prepuna hranljivim sastojcima i bioaktivnim jedinjenjima, te zauzima posebno mesto, čak i danas, u mnogim tradicionalnim indijskim i kineskim lekovima za različite bolesti.
Ovaj začinski koren je zapravo podzemni rizom male biljke koja pripada porodici Zingiberaceae, kojoj inače pripada i čuveni začin kurkuma. Naučno ime đumbira: Zingiber officinale.
Za đumbir se smatra da je nastao u podnožju Himalaja u severnoj Indiji. Danas se široko uzgaja širom sveta kao veliki komercijalni začinski usev. Njegov koren podseća na prste, koji rastu nadole sa površine zemljišta. Svež koren đumbira ima srebrno-sivkastu koru. Koren često sadrži tanke pramenove vlakana, naročito kod prezrelog đumbira.
Đumbir ima oštar, začinski i aromatičan miris koji potiče od eteričnih ulja i fenolnih jedinjenja kao što su gingeroli i šogaoli u korenu. Gingerol je glavno biološki aktivno jedinjenje u đumbiru, koje je odgovorno za većinu lekovitih svojstava ovog korena. Ima izraženo anti-inflamatorno (protiv-upalno) i antioksidativno dejstvo.
Đumbir kao lek
Đumbir se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini, zahvaljujući tome što deluje antioksidativno, protiv-upalno, anti-mikrobno (protiv štetnih mikroorganizama) i koristi se za mučnine i druge probavne tegobe. Međutim, spisak njegovih lekovitih dejstava se tu ne završava.
Đumbir kao prirodni lek se koristi u sledećim situacijama:
- Tretman različitih oblika mučnina, naročito jutarnje mučnine
- Deluje kao analgetik (smanjuje bol), pa može smanjiti bol u mišićima ili bilo kakvu drugu vrstu bola (uključujući i menstrualne bolove)
- Budući da deluje protiv-upalno, može pomoći kod osteoartritisa
- Snižava nivo šećera (glukoze) u krvi
- Snižava rizike za nastanak kardiovaskularnih bolesti (bolesti srca i krvnih sudova), snižavajući i nivo holesterola
- Reguliše probavu i otklanja probavne tegobe
- Sadrži supstancu, koja se zove 6-gingerol, koja može da pomogne u prevenciji raka
- Poboljšava funkcije mozga i sprečava nastanak Alchajmerove bolesti
- Deluje protiv infekcija
- Ublažava simptome prehlade i gripa.
Čaj od đumbira
Čaj od đumbira je jedan od najboljih i najjednostavnijih načina uvođenja đumbira u svakodnevnu ishranu i samim tim iskorišćavanja njegovih lekovitih dejstava.
Kako se priprema čaj od đumbira:
očistite i odstranite koru sa manjeg komada korena đumbira (veličine 5 cm) i isecite ga na kriške (kolutove). U međuvremenu, stavite 1 l vode da se kuva dok ne proključa, te dodajte pripremljeni đumbir u ključalu vodu i kuvajte još 10-ak minuta. Sklonite čaj od đumbira sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Nakon toga jednostavno procedite čaj. Ovom čaju možete da dodate med i limun, kada se prohladi – kako bi bio ukusniji.
MIGRESAN BILJNE KAPSULE su na bazi ekstrakta povratića i preporučuju se kao prirodno sredstvo protiv bolova i upale. Ove biljne kapsule se preporučuju i kao pomoćna terapija u profilaksi migrene i glavobolje, ali i drugih zapaljenskih stanja koja uzrokuju bolove. Potpuno su prirodne i nemaju kontraindikacija ni neželjenih reakcija.
MIGRESAN BILJNE KAPSULE mogu da pruže olakšanje kod:
- migrene i glavobolje
- artritisa, artroze
- gihta i drugih reumatskih oboljenja
- menstrualnih bolova
- pomažu kod visokih temperatura.
Upotreba:
Dva puta dnevno po jedna kapsula (ujutru i uveče). Za najbolje rezultate, potrebno je koristiti
ovaj preparat minimum 6 do 8 nedelja.