Depresija – prirodno lečenje

Depresija – prirodno lečenje

Svi imaju te dane kada kažu da su ”u depresiji”. Ali kada se jedan dan pretvori u više dana, a zatim u nedelje – možda je zaista u pitanju depresija. Jedno od rešenja jeste da uzmete lekove koje propisuje lekar, međutim, mnogi od njih izazivaju zavisnost i imaju neželjene efekte, kao što su nesanica, mučnina ili emocionalna otupljenost. Dakle, možda je bolje da prvo probate prirodno lečenje depresije.

Depresija je ozbiljan poremećaj koji teži da utiče na vaše misli, osećanja, ponašanje, raspoloženje i fizičko zdravlje. Depresija ometa svaku sferu života i utiče na kvalitet života osobe i ljudi oko nje.

Znaci i simptomi depresije se mogu razlikovati od blagih do teških. Uobičajeni simptomi depresije su: osećaj tuge, iritacija, uznemirenost, duboko osećanje gubitka, niska energija, nezainteresovanost u svemu (uključujući omiljene aktivnosti), mentalne traume, prejedanje, gubitak apetita, nedostatak seksualnog nagona, suicidalne misli i poremećeno spavanje.

Žene imaju 70% veću verovatnoću da imaju depresiju nego muškarci.

Koji su najbolji prirodni lekovi za depresiju?

Kantarion

Biljna medicina se stotinama godina koristi za lečenje depresije, a nedavna istraživanja pokazuju da je klinički efikasna. Na primer, kantarion je bolji od placeba i široko se propisuje u Evropi zbog depresije. U jednoj studiji iz 2009. godine je pokazano da kantarion ima manje neželjenih efekata od antidepresivnih lekova na recept, kada ih uzimaju oni sa umerenom depresijom.

Međutim, savetuje se oprez kod korišćenja kantariona, jer može imati negativne interakcije sa antidepresivima i lekovima protiv anksioznosti. Dakle, ako već uzimate lekove na recept, prvo se posavetujte sa lekarom oko uzimanja alternativnih lekova.

Možete da konzumirate čaj od kantariona 2 puta dnevno protiv depresije.

Kardamom

Kardamom je aromatični začin koji može pomoći u detoksikaciji tela i podmlađivanju ćelija, a time pomaže u poboljšanju raspoloženja i lečenju depresije. Kardamom se koristi u tradicionalnoj medicini u Indiji i Južnoj Aziji za lečenje depresije, mučnine, povraćanja, dizenterije, dijareje, određenih poremećaja srca i dr.

Dodajte pola kašičice praha kardamoma u jednu čašu tople vode ili mleka i pijte ovo jednom dnevno.

Oraščić

Oraščić deluje kao tonik za mozak i stimuliše mozak, eliminiše umor i stres i poboljšava raspoloženje. Bogat je mineralima poput bakra, kalcijuma, mangana, magnezijuma, cinka, gvožđa i fosfora. Ekstrakt oraščića daje stimulaciju mozgu, smanjuje stres i poboljšava mentalnu aktivnost.

Antidepresivna aktivnost muškatnog oraha je posredovana interakcijom sa adrenergičnim, dopaminergičnim i serotonergičnim sistemima.

Umešajte 1/8 kašičice muškatnog oraha u prahu u jednu kašiku soka od indijskog ogrozda. Pijte ovo dva puta dnevno kako biste smirili um i ublažili depresiju.

Ne uzimajte sirovi muškatni orah u velikim dozama jer ima psihoaktivne efekte!

Šafran

Ovaj visoko cenjen začin ima i lekovite prednosti. Šafran je bogat karotenoidima i vitaminima B grupe, koji pomažu u povećanju nivoa serotonina i drugih hemikalija u mozgu.

Uzimajte 15 mg osušenog ekstrakta šafrana dva puta dnevno da biste se borili protiv depresije.

Možete koristiti i malo šafrana u kuvanju ili šejkovima.

Izbegavajte konzumiranje previše šafrana. Uzimanje doze veće od 10 g šafrana može izazvati mučninu, pospanost, povraćanje, pobačaj, smanjen apetit, krvarenje u materici, vrtoglavicu.

FITORELAX BILJNE KAPI su 100% prirodan preparat koji sadrži mešavinu biljnih ekstrakta valerijane, matičnjaka, nane i hmelja – u pažljivo odabranom odnosu.

FITORELAX BILJNE KAPI za umirenje dokazano deluju umirujuće kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice, a mogu da pomognu i kod depresije, anksioznosti i stresa.

Ono što je jako bitno, to je da ne izazivaju zavisnost i da možete da ih koristite bez bojazni od neželjenih efekata.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.