Bosiljak i Amla snižavaju holesterol

Bosiljak i Amla snižavaju holesterol

Bosiljak i Amla snižavaju holesterol

Bosiljak

Ova aromatična biljka koristi se u kulinarstvu kao začin, a nedavno istraživanje je ukazalo da povoljno deluje na zdravlje krvnih sudova.

U Maroku se bosiljak tradicionalno koristi za lečenje visokog nivoa holesterola i ateroskleroze. Marokanski naučnici su odlučili da provere kakav je efekat ekstrakta bosiljka na visok holesterol i oksidativni stres, koristeći životinje. Najpre su kod miševa indukovali hiperlipidemiju (povišene masnoće u krvi), a potom su im davali oralno 200mg/kg telesne težine ekstrakta bosiljka.

Rezultati su pokazali da je oralna primena ekstrakta bosiljka dovela do značajnog smanjenja nivoa holesterola, trigliceride i LDL (“lošeg”) holesterola. Pored toga, ekstrakt bosiljka je sprečio oksidaciju lipida u krvi. Poznato je da povišen holesterol i trigliceridi, kao i oksidacija LDL holesterola, doprinose razvoju ateroskleroze.

Osim ovoga, istraživači su takođe otkrili da ekstrakt bosiljka sadrži četiri fenolna jedinjenja, uključući kofeinsku, kaftarinsku, cihorinsku i rozmarinsku kiselinu. Utvrđeno je da je rozmarinska kiselina glavni sastojak ekstrakta i da je možda ona najviše doprinela sniženju nivoa masnoća i antioksidansnoj aktivnosti.
Na osnovu toga, istraživači su zaključili da se bosiljak može koristiti za sniženje visokog nivoa holesterola i prevenciju ateroskleroze.

Amla

Dislipidemija se smatra jednim od najčešćih faktora rizika od razvoja ateroskleroze i drugih kardiovaskularanih poremećaja. Nju karakteriše visok nivo triglicerida i ukupnog holesterola u krvi.

Istraživanje uticaja amle je sprovedeno u Indiji, gde su istraživači angaživali 98 učesnika koji su patili od dislipidemije. Učesnike u eksperimentu istraživači su podelili na dve grupe. Jedna je dobijala dvaput dnevno po 500 mg ekstrakta amle, dok je druga grupa umesto toga dobijala placebo tablete (lažni lek). Proba je trajala 12 nedelja. Nakon završenog tretmana, istraživači su izmerili lipidne profile učesnika. Takođe su proverili da li ekstrakt amle utiče na druge markere kardiovaskularnih oboljenja, glukozu u krvi na prazan stomak i koenzim Q 10.

Rezultati su pokazali da je uzimanje ekstrakta amle značajno poboljšalo lipidni profil učesnika proučavanja. Amla je smanjila ukupan holesterol, trigliceride, LDL (holesterol male gustine, tzv. “loši”) holesterol i VLDL holesterol (holesterol veoma male gustina). Pored toga, upotreba amle smanjila je izraženost drugih markera kardiovaskularnih oboljenja.

Istraživači su takođe kod učesnika koji su uzimali amlu primerili opšti trend smanjenja glukoze u krvi na prazan stomak, što ukazuje da amla potencijalno može da snizi nivo šećera u krvi. A takođe, za razliku od statina (standardnih lekova za snižavanje holesterola), amla nije negativno uticala na nivo koenzima Q 10.

FLORALIPFloraLip biljne kapi za jetru i holesterol pomažu razgradnju holesterola u žučne kiseline i eliminaciju viška holesterola iz organizma putem sistema za varenje. Ova dva procesa dovode do smanjenja nivoa „lošeg“ i povećanja nivoa „dobrog“ holesterola u krvi.

FloraLip® biljne kapi sadrže mešavinu biljnih tinktura koje mogu da doprinesu snižavanju nivoa holesterola i sprečavanju slepljivanja krvnih pločica (trombocita).

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.