Početna / Varenje / Biljke za obnavljanje jetre
Biljke za obnavljanje jetre

Biljke za obnavljanje jetre

Osnovni razlog za čišćenje jetre je nakupljanje različitih toksina u našem organizmu tokom vremena. Neke otrovne materije su prilično očigledne, poput pesticida i drugih nečistoća u atmosferi, dok druge proizvodi naše telo, a one se ne izbace na adekvatan način.

Svi ti toksini se nakupljaju u telu i vremenom počinju da izazivaju probleme i dovode do toga da se ne osećate dobro, ali često veoma sporo, pa ne možete odmah da otkrijete problem.

Biljke za obnavljanje jetre

Sikavica (Silybum marianum)

Do sada najbolje rezultate u prevenciji i lečenju oštećenja jetre pokazala je sikavica. Glavni aktivni sastojak sikavice je silimarin. Silimarin je kompleks različitih jedinjenja (silibina A i B, izo-silibina, silikristina, silidianina, flavonoida poput kvercetola i taksifolina itd). Ova jedinjenja zajedno učestvuju u regeneraciji jetre i njenoj zaštiti.

Silimarin je jak antioksidant (10 puta jači od vitamina E). Povećava nivo glutationa u jetri za 35%. Glutation je odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina. S povećanjem nivoa glutationa, jetra ima veću moć da očisti krv od otrovnih jedinjenja. Na takav način konzumiranje sikavice ima kako zaštitno, tako i obnavljajuće delovanje na našu jetru.

Maslačak

Jedite maslačak! Ova biljka raste u svakom vrtu. Uberite lišće maslačka, operite ga i dodajte u salatu. Maslačak možete pronaći i u prodavnicama zdrave hrane u obliku tinkture ili kapsula.

Maslačak je neverovatno koristan kada je reč o zdravlju jetre i drugih organa povezanih sa njom. Ova biljka se uspešno koristi u lečenju mnogih bolesti jetre – hepatitisa, upale jetre, jetrenih kamenaca, insuficijencije jetre, žutice itd. Maslačak deluje kao tonik za jetru i pomaže njenoj funkciji.

Sladić (Glycyrrhiza glabra)

Kinezi već odavno koriste ovu biljku za lečenje jetre. Research Group of Liver Disease i Shanxi Medical College sproveli su istraživanja koja su potvrdila da sladić neutralizuje toksine u jetri.

Istraživanja takođe potvrđuju da sladić povećava stvaranje interferona, koji se obično koristi za lečenje hepatitisa B. Od 1950 godine lekari kako na Istoku tako i na Zapadu uspešno koriste glycyrrhizin – jedinjenje dobijeno iz sladića – za lečenje hepatitisa. U Japanu glycyrrhizin se pokazao toliko efikasnim da je postao standardan deo terapije protiv ove bolesti.

Biljne kapi Sikavica se preporučuju osobama sklonim alkoholizmu i masnoj hrani, i dokazano pomaže kod mamurluka.
Ova biljka jača organizam, reguliše probavu i pomaže kod zatvora. Manje je poznato da je sikavica jako korisna kod problema sa venama, zaustavlja krvarenja i jača vene.
Većina smetnji uzrokovanih slabošću venske cirkulacije i srca nestaje pred delovanjem ove biljke – migrene, vrtoglavice, umor…

Pogledajte i ...

Smirite osetljiv želudac

Smirite osetljiv želudac

Osetljiv želudac se može opisati kao niz gastrointestinalnih simptoma, od mučnine, probavnih smetnji i nadutosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *