Početna / Kardio vaskularni sistem / Bademi čuvaju srce i krvne sudove
Bademi čuvaju srce i krvne sudove

Bademi čuvaju srce i krvne sudove

Bademi su semenke plodova dobijenih od bademovog drveta. Naučno ime ovog orašastog ploda je Prunus amygdalis (Prunus dulcis) i ono je poreklom sa Bliskog istoka, Indije i Severne Afrike. Badem se danas široko uzgaja na mestima poput Irana, Saudijske Arabije, Libana, Turske, Sirije, Jordana i Izraela. Ukus badema se kreće od slatkog do gorkog i oba su veoma dostupna na tržištu kao slatki badem i gorki badem.

Slatki bademi su jestivi, a gorki bademi se koriste za izradu ulja, uobičajenog bademovog ulja koje se koristi u ishrani.

Bademi se obično jedu sirovi, ali mnogi ljudi ih takođe dodaju kao sastojak u salatama, đuveču i drugim jelima.

Bademovo mleko je takođe ukusan napitak i alternativa manje hranljivom kravljem mleku. Možete jesti bademe direktno, po mogućstvu na prazan stomak kako bi se povećala i ubrzala apsorpcija njihovih hranljivih materija. Možete ih potopiti u vodi preko noći, tako da ih možete jesti sledećeg jutra. Mleveni bademi su divan ukras za veliki broj jela.

Badem za prevenciju srčanog udara

Mono-nezasićene masti, proteini i kalijum, koji se nalaze u bademima, su veoma značajni za zdravlje srca. Vitamin E je efikasan antioksidans i smanjuje rizik od srčanih oboljenja, dok prisustvo magnezijuma u bademima može pomoći da se izbegne srčani napad. Oni pomažu da se smanji prisustvo i uticaj C-reaktivnog proteina (CRP) koji uzrokuje upalu oštećenih arterija. Bademi su takođe veliki izvor folne kiseline. Stoga, oni pomažu da se smanji nivo homocisteina, koji izaziva nagomilavanje masnog plaka u arterijama. Osim toga, flavonoidi u koži badema u kombinaciji sa vitaminom E formiraju snažan štit od oštećenja arterijskog zida.

Istraživanje sugeriše da kratkoročna ishrana obogaćena bademima može poboljšati vaskularnu funkciju kod asimptomatskih zdravih muškaraca u dobi između 20 i 70 godina, bez ikakvog uticaja na markere oksidativnog stresa.

Badem i holesterol:

Redovno konzumiranje badema pomaže da se poveća nivo lipoproteina visoke gustine (HDL holesterola) i smanjuje nivo lipoproteina niske gustine (LDL holesterola). Ovo stanje je od vitalnog značaja za zdrav nivo holesterola, a smanjenje LDL (lošeg) holesterola je uvek dobra stvar kada je u pitanju prevencija srčanog udara.

CARDIOPLANT BILJNE KAPI su 100% prirodan proizvod koji dokazano deluje pozitivno na srce i krvne sudove. Ovaj potpuno biljni preparat sadrži mešavinu biljnih ekstrakata divljeg kestena, bele imele, gloga, lincure, matičnjaka i valerijane.

CARDIOPLANT KAPI deluju povoljno kod svih kardiovaskularnih tegoba: regulišu krvni pritisak, pomažu održavanje normalnog rada srca i cirkulacije.

CARDIOPLANT KAPI možete da koristite i kod sledećih stanja/tegoba:

  • visok krvni pritisak
  • slabost srčanog mišića
  • aritmija i nervoza srca
  • loša cirkulacija
  • angina pektoris
  • proširene i bolne vene
  • hemoroidi
  • stres, napetost i nervoza.

Pogledajte i ...

Sremuš čisti krv

Sremuš čisti krv

Sremuš je jedna od prvih prolećnih, vitaminskih salata. Ipak, ova biljka je neopravdano zapostavljena, iako …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *